Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik riskler eşliğinde ekonomik ajandanın yoğun olduğu hafta devam ediyor.
Bu hafta Çarşamba günü FED FOMC toplantısı sonuçlanacak. Piyasalar %98 ihtimalle FED’den faiz artışı beklemiyor. Bu noktada sözlü yönlendirme kısmı (FED Başkanı Powell’ın konuşması ve vereceği mesajlar) önemli olabilir. Son dönemlerde tanıklık yaptığımız ‘sözlü yönlendirmenin’ bu toplantıda da ön planda olacağını düşünüyoruz. Toplantı tonunun şahin ya da güvercin tonda olması piyasa fiyatlamalarında hareketlilik yaratabilir. Son ekonomik görünüme baktığımızda ABD ekonomisinin gücü gelen verilerde net bir şekilde görüldü. Geçen hafta 3Ç büyüme verisi beklentilerin üstünde yüzde 4,9 geldi. Bununla birlikte PMI verileri (imalat ve hizmet), dayanıklı tüketim mal siparişleri ve yeni konut satışları verileri de beklenti üstü gelerek tüketimin güçlü bir şekilde karşımıza çıktığını gösterdi. 1 Kasım’da Powell güçlü ABD ekonomisini ve enflasyon riskini vurgulayacağı konuşma yapabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi için önemli bir haftaya giriyoruz. ABD Hazinesi 1 Kasım’da borçlanma takvimini açıklayacak. ABD 10 yıllık tahvil faizinin yukarı seyrinde üç önemli nokta var. Birincisi beklenenden iyi durumda olan ekonominin talebi canlı tutarak enflasyonu yukarı itme endişesi, ikinci ABD hükümetinin borçlanma ihtiyacının devam etmesi ve jeopolitik risklerden dolayı beklenenden fazla borçlanmaya ihtiyaç duyabileceği korkusu, üçüncüsü artan petrol fiyatları. Bu noktada takvimin içeriği (borçlanma miktarı, vade yayılımı) oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Borçlanma programının ağırlığı kısa vadeye kayarsa ABD 10 yıllık tahvil faizleri üzerinde yaşanan yukarı yönlü baskının azaltabileceğini düşünüyoruz. Dün ABD Hazine Bakanlığı, bu yılın dördüncü çeyreğine ilişkin borçlanma tahminini 852 milyar dolardan 776 milyar dolara düşürdü.
Avrupa tarafında, bugün öncü TÜFE ve 3Ç büyüme verileri açıklanacak. Avrupa bölgesinde son gelen ekonomik veriler daralma bölgesinde derinleşirken resesyon korkularını da beraberinde getiriyor. Açıklanacak olan TÜFE verileri sıkılaşmanın yeterliliği hususunda ip ucu verebilir.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. BOJ faizde değişikliğe gitmeyerek politika faiz hedefini -0.1% olarak korudu. Bir süredir uyguladığı tahvil tavanını da değiştirmedi (1%). Eylül sanayi üretimi beklentilerden düşük gelerek yüzde 0,2 açıklandı. Getiri eğrisinde değişikliğe gitmeyen BOJ sonrası JPY 150 sınırında fiyatlamalara devam ediyor. BOJ kararı sonrasında, JPY üzerinde baskı devam edebilir.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,5 bandında eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 1,8 civarı, Çin yüzde 0,4 civarı eksi. Japonya yüzde 0,9 civarı artı ile olumlu ayrışıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,88, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 1.994 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlık üzerinde baskı yapan bağımsız değişken olarak karşımıza çıkıyor. Risklerde olası artış-azalış fiyatlamalarda olumlu-olumsuz hareketlilik yaratabiliyor. Geçen hafta PPK toplantısında 500 baz puan faiz artışına gidildi ve politika faizi yüzde 35 seviyesine çıkarıldı. Cuma günüde bir dizi sadeleşme adımı atılarak banka finansmanlarını artırmak adına daha önce uygulamaya konan bazı menkul kıymet tesisi zorunlulukları kaldırıldı. Uygulanan politikalarda kurumlar arası uyumun başarılı şekilde devam ettiğini düşünmeye devam ediyoruz.
Perşembe günü TCMB 4. Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı 2023 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahmin revize olabilir.




Usd/TL:
Enflasyon ile mücadelede FED’in sıkılaşma sürecinde zirve noktalara yakın olduğunu düşünüyoruz. 1 Kasım’da yapılacak toplantıda piyasa FED’den faiz artışı beklemiyor. Güçlü ABD ekonomisi ve artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz baskıları FED’in bir faiz artışına daha açık kapı bırakmasına neden olabilir. Toplantı sonrasında Powell’ın açıklamaları ve tonu piyasa fiyatlamalarında önemli olabilir.
Lokal tarafta, TCMB enflasyon ile mücadelede sıkı duruşunu sürdürüyor. Kademeli faiz artışları ile sürece devam ederken diğer taraftan sadeleşme adımları ile birlikte TL cazip hale getirilmeye çalışılıyor.
3 Kasım Cuma Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Beklenti aylık artışın 4%, yıllık oranın ise 62,3% olması yönünde.
Perşembe günü TCMB 4. Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı 2023 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahminler revize olabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Yeni Ekonomi Ekibi enflasyon ile mücadelede sıkı para politikası yanında sadeleşme adımlarını başarı ile devreye sokmaya devam ediyor. Daha önce uygulamaya konan bazı menkul kıymet tesisi zorunlulukları kaldırıldı. Uygulanan politikalar ile tahvil faizlerinde yaşanan yukarı yönlü dengelenme devam ediyor.
Cuma günü Ekim ayı enflasyonu açıklanacak. Aylıkta 4% artış bekleniyor. Yıllık oran ise 62,3% seviyesine çıkabilir. Yılın son aylarında enflasyon zirve yapabilir.
Globalde, Çarşamba günü ABD hazinesi ABD borçlanma takvimi açıklayacak. Borçlanmanın büyüklüğü ve vadesi tahvil fiyatlarında baskının devamını sağlayabilir. Diğer taraftan güçlü ABD ekonomisi enflasyon üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde son viraja girdiğimizi, yüzde 5 faiz seviyelerine yakın alıcıların sahneye çıkabileceğini düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 17 baz puan azalarak ve 18 baz puan azalarak, %34,46 ve %28,14 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 8,560 zirve noktasından itibaren devam eden aşağı hareketin, kısa vadeli ana destek noktası olarak izlediğimiz 7,400 üzerinde oluşturduğu tepki yükselişlerinin zayıf kaldığını gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü yatay seyrin ardından %0.08 oranında değer artışıyla 7,712 puandan tamamlamayan piyasada, yukarı yönde gelişebilecek tepki çabalarının kalıcı olabilmesi yönünde iki önemli direnç seviyesini takip etmeyi öneriyoruz. Bu seviyeler üzerinde kalıcı hareketler oluşmadıkça piyasadaki aşağı yönlü dalgalanmaların devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu kritik dirençlerden ilki, zirve bölgeden beri geçerli olan kısa vade alçalan trend direncinin bulunduğu 7,900 seviyesi, diğeri ise son tepki hareketinin üst noktasını temsil eden 8,100 bölgesi.
Aşağı yönde baktığımızda ise, 7,400 bölgesini ana destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Belirtilen seviye altına doğru oluşabilecek kalıcı hareketlerde de, TL zirve 8,650 seviyesinden itibaren bozulmaya başlayan kısa vadeli teknik resmin artık daha geniş bir sürece yayılabilecek bir karaktere evrilme riskinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.



Eur/Usd:
Gözler bugün başlayacak ve yarın tamamlanacak olan FED toplantısında olacak. Piyasalar bu toplantıda FED’den faiz artırımı beklemiyor. Çarşamba günü toplantı sonrasında Powell’ın açıklamaları önemli olacak. ABD ekonominin beklenenden güçlü durumda olması ve büyümenin enflasyon üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı Powell açıklamalarında ‘şahin pas geçme’ minvalinde duruş sergileyebilir.
Avrupa tarafında bugün öncü TÜFE verileri açıklanacak. Beklentiler manşet TÜFE’de yüzde 4,5 den 4,2’ye geri çekilme yönünde. Bugün Avrupa bölgesi 3Ç büyüme verisi de açıklanacak. Büyümenin yüzde 0,5’den 0,2 düşmesi bekleniyor.
Veri yoğun haftada 106,8 seviyelerine gelen Dolar Endeksi’nde (DXY) kar satışı ile birlikte 106 seviyelerine geri çekilme gerçekleşti. Bu hafta ajanda yoğunluğuna paralel paritede hareketlilik yaşanabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,059 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,065 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Perşembe günü İngiltere MB faiz kararını açıklayacak. ECB ile paralel hareket etmesi beklenen İngiltere MB faizleri sabit bırakması bekleniyor.
Hem Avrupa hem de ABD tarafında veri yoğun bir hafta bizi bekliyor. Powell‘ın açıklama tonu (şahin, güvercin ?) ve ABD istihdam verisi seti paritede yaşanabilecek hareketlerde majör etken olarak öne çıkarken, İngiltere MB toplantı kararı ve açıklamaları da yön konusunda diğer önemli etken olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,214 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,195 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Piyasalarda jeopolitik riskler ve güvenli liman talebi ile altın 2.000 Usd seviyesine kadar yükseldi. Dün jeopolitik riske dair haber akışında yaşanan zayıflama ile birlikte kar satışları görüldü. 1.990 Usd seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşandı.
Jeopolitik risk algısında yaşanan zayıflama altın üzerinde satış baskısı oluşturabilir. Ekonomik ajandaya odaklanırsak 1 Kasım’daki FED kararı ve sonrasında Powell’ın yapacağı açıklamalar ve sözlü yönlendirmeler önemli olabilir. Piyasalara bu toplantıda faiz artırımı beklemiyor. Sözlü yönlendirmede Powell’ın açıklamalarında şahin bir pas geçme minvalinde açıklama yapması beklenilebilir..
Altın yükselişi 1.985 Usd kısa vade geri çekilmelerde destek olarak takip edilebilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir. 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.994 Usd seviyesindeki ons altında 1.985 ve 1.975 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.011 ve 2.025 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, bu hafta gözler ABD merkez bankasında ve ABD istihdam verisinde. Güçlü ekonomik aktivite, artan jeopolitik riskler toplantı sonrasında sözlü yönlendirmede kısmında(soru-cevap) Powell’ın şahin pas geçmesine neden olabilir. Çarşamba günü FED kararı sonrasında Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Veri setinin güçlü-zayıf gelmesi hareket yaratabilir.
Lokal tarafta, eurobond fiyatlamalarında sıkışık seyir devam ediyor. ABD borçlanma takvimi öncesinde tahvil faizlerinde yaşanan yukarı yönlü baskı, Türkiye eurobond fiyatlarında aşağı yönlü baskı unsuru olabilir. Eurobond piyasası için temkinli -iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 409 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 4-7 cent; uzunlarda 15-18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,62%, 9,01% ve 9,49% oldu.
  
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş