Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda bugün gözler ABD’de açıklanacak PCE verisinde olacak. Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE) ABD genelinde tüm kişisel tüketim harcamalarında fiyatlarda görülen ortalama artışın bir ölçüsüdür. Tüketici enflasyonu verisi tüm tüketicilerin harcama eğilimlerini ve fiyat değişimlerini yansıttığından dolayı FED faiz politikası kararlarında yakın planda incelediği bir veridir.

PCE verisinin yıllık bazda %2,8 seviyesinden %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor (saat 15:30). Veri setinde yaşanacak sapma durumda ise, sapmanın yönüne bağlı olarak risk iştahını olumlu-olumsuz yönde etkileyebilir. Piyasa yatırımcıları veriden veriye fiyatlama davranışını devam ettiriyor. Gelen makro veriler ise net bir sinyal üretmiyor. Bu durum piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor. Veri odaklı piyasa yaklaşımının devam ettiği bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.

Dün ABD ilk çeyreğe dair büyüme verisi revizyonu ve mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklandı. Büyüme %1,4 ile beklentilerin hafif üstünde, dayanıklı mal siparişleri ise %0,1 ile beklentilerin belirgin üzerinde olarak açıklandı. Kişisel tüketim harcamaları verisi ise beklentilerin altında %1,5 olarak sonuçlandı. Veri ABD tarafında tüketici tarafının zorlandığını ve tüketim risklerinin arttığını gösteriyor. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verilere göre, 15 Haziran ile biten haftada 11 bin kişi artarak 1 milyon 839 bine çıktı. Böylelikle ABD'de işsizlik yardımlarına yönelik yinelenen başvurular 2021'in sonundan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Son gelen tarım dışı istihdam verisi kuvvetli gelirken, işsizlik oranın düzenli olarak artması ise arka planda istihdam piyasasında zorlanma yaşandığını gösteriyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,0-0,4 aralığında artı. Asya piyasalarında Hong Kong %0,4 civarında, Çin %1,0 civarında, Japonya %0,7 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,31, Dolar Endeksi 106, ons altın 2.321 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, dün PPK faiz toplantısı sonuçlandı. TCMB temkinli duruşunu koruyarak politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel yönde %50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB enflasyonla mücadelede somut kazanımlar elde edilinceye kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceğine, enflasyonda bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunda ek sıkılaşma adımı atacağını belirtti. Karar metninde, ek önlemlerle-adımlarla para politikasının sıkılığı desteklenmektedir-desteklenecektir ve likidite sterilizasyonu etkin şekilde kullanılmaya devam edecektir vurgusu yapıldı. Enflasyon ile mücadelede TCMB enflasyon-enflasyon beklentilerini yakından takip ettiğini ve bu süreci aktif bir şekilde yönettiğini düşünüyoruz.

TCMB, swap hariç net rezervlerde ise artış ivmesi devam ediyor. 21 Haziran haftası itibariyle swap hariç net rezervler 12,7 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler 11,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

TÜİK Ekonomik Güven Endeksi, Haziran 2024 verilerini yayımladı. Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 98,2 iken, Haziran ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 95,8 değerini aldı.

Bugün gri listeden çıkış kararının alınmasını bekliyoruz. Kripto paralara dair düzenlemenin Meclis’ten geçmesi gri listeden çıkış beklentilerini artırdı.

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi (= Dolar) kritik direnç noktasına yakın yerlerde işlem görüyor. Sıkışma bölgesinin üst bandı (105,7) seviyesine yakın yerlerde bugün açıklanacak ABD PCE verisini karşılayacak. Mevcut durumda yukarı istek var. Güçlü makro veriler dolar talebinin artmasına neden oluyor.

Dolar Endeksi’nin güçlenmesinin diğer bir nedeni de Japon Yeni’ndeki zayıflık Dolar-Yen paritesi tarihi rekor seviyesine erişti (160.7). Biz yukarı yönde potansiyelin biraz daha olduğunu düşünüyoruz. O yüzden Dolar biraz daha güç kazanabilir.

İç tarafta, PPK faiz kararını açıklandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Enflasyonda bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunda ek sıkılaşma adımı atacağını belirtilerek; karar metninde ‘şahin’ tonun korunduğu görüldü.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,89 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

PPK toplantısı faiz kararı açıklandı. Beklentilere paralel bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılarak değişikliğe gidilmedi. Karar metninde gerektiği taktirde ek sıkılaştırma adımı atılacağının belirtilmesi ise TCMB şahin tonunu devam ettirdiğini gösterdi. TCMB enflasyon ile mücadelede proaktif bir rol üstlenmesi ve sıkı duruşunu devam ettirmesi enflasyon endişelerinin azalmasına neden oluyor. Yabancı yatırımcının tahvil talebi devam ediyor.

Bugün FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor. Gri listeden çıkış ile Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, piyasalar yön konusunda kararsız. ABD ekonomisinin gücünü koruması tahvil talebini azaltıyor. Gözler bugün açıklanacak ABD PCE verisinde olacak. Verinin sonuçları tahvil fiyatlamasını da etkileyebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 20 baz puan düşüş ile %41,84 ve 7 baz puan düşüş ile %28,58 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,500 desteği tepki yükselişi oluşturuyor ... Endekste 10,750/800 hedef direnç bandını aşma denemelerinin oluşturduğu satış baskısının, dün 10,500 ara destek noktası üzerinde tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi, kapanışı %1.85 oranında değer artışıyla 10,680 puandan gerçekleştirdi. Kısa vadeli olarak 10,5000/10,800 bölgesinde bir hareket aralığı oluşturan piyasada, haftanın son işlem gününde 10,750/800 direnç bölgesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 10,750/800 direnç bandının aşılması gerekiyor. Böyle bir gelişmenin yeniden 11,088 zirve bölgesini hedefleyecek bir potansiyeli gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde ise 10,500 desteğinin önemini koruyacaktır. 10,500 desteği üzerindeki zayıf tepki alımlarının yeniden satış baskısı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise piyasada 10,500 desteğini aşağı geçerek 10,250 ve 10,000 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.

 

 

 

 

Eur/Usd:

FED üyeleri gevşeme konusunda tedbirli olmaya devam ediyor, ABD verileri AB verilerine göre daha iyi, Fransa’da seçim belirsizliği söz konusu gibi gerekçeler Dolar talebini canlı tutan sebepler. Bir de Japon Yeni’ndeki zayıflık da dolar talebinin güçlü kalmasına katkı sunuyor.

Bugün ABD’de açıklanacak veriler takip edilecek. Dün 1. çeyrek büyümesinin 3. okuması açıklandı. Büyüme %1,4 geldi. Bugün ise kişisel tüketim harcamaları endeksi dikkat çekiyor. Bunların dışında da verileri karşılayacağımızı belirtelim. Beklentilerden sapan veriler hareket yaratabilir. Güçlü veri güçlü Dolar teması dönemi devam ediyor. Ekonomide istenilen soğuma görülmeden FED faiz indirimi adımı atmak için kenarda kalmayı ve ihtiyatlı olmayı tercih ediyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,7 seviyesi üstü fiyatlama isteği ile güne başlıyor.

Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,066 ve 1,061 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,078 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD PCE verisi açıklanana kadar (saat 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin sonucuna bağlı olarak şekillenebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

Bugün ABD kişisel tüketim harcamaları verisi açıklanacak. FED favori enflasyon göstergesi PCE verisi parite tarafında hareketlilik yaratabilir. Zayıf veri Dolar talebinin gücünün azalmasına neden olabilir. Avrupa tarafında yaşanan politik risklerle birlikte belirsizliklerin artması parite üzerinde baskı oluşturuyor. İngiltere’de ayrıca seçim döneminde olunması da Gbp üzerinde baskı oluşturuyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesinin üstüne çıkmaya çalışıyor. 105,7 seviyesi üstü fiyatlama isteği devam ediyor.

Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,266 ve 1,27 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD PCE verisi açıklanana kadar (saat 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin sonucuna bağlı olarak şekillenebilir.

 

 

 

 

Altın:

ABD para biriminin gücünü koruduğu bir dönemdeyiz. Avrupa tarafında belirsizliklerin artması, Japon yeninin Dolar karşısında değer kaybının devam etmesi başlıca nedenler olarak karşımıza çıkıyor. Dün ABD 1. çeyrek büyümesinin 3. okuması açıklandı. Büyüme %1,4 geldi. Büyüme tarafında yaşanan endişelerle birlikte değerli metalde %1 üzerinde kazanç görüldü.

Pozitif fiyatlamanın devamı için makro verilerde zayıflık sinyalinin devamının gelmesi gerekebilir. Güçlü veriler FED’in temkinli sinyal vermesine yol açıyor. Bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları dikkat çekiyor. Veride sapma görülmesi harekete yol açabilir. Sonuçlar düşük olursa altın rahatlayabilir.

Mevcut dinamik ile altın mevcut seviyelerinden uzaklaşamıyor. O yüzden kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.

Bu sabah 2.321 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.275 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.350 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD PCE verisi açıklanana kadar (saat 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin sonucuna bağlı olarak şekillenebilir.

 

 

 

Eurobond:

ABD Hazinesi’nin tahvil ihalelerinde talep yüksek geldi. Canlı talep piyasa katılımcıları tahvil faizlerinin geldiği seviyeleri cazip bulduklarını gösteriyor. Dikkat çeken diğer nokta ise talebin canlı olması oldu. İhalelerin temkinli FED gölgesinde yapıldığını belirtelim. Temkinli FED’e rağmen piyasalar bu sene iki faiz indirimi yapılacağı beklentilerini hala masada tutuyor. Beklentiler kuvvetlendikçe tahvil talebi artıyor.

İç tarafta, PPK faiz kararı açıklandı. Piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gidilmedi. TCMB sıkı duruşu devam ediyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Ama globaldeki yükseliş ters yönde harekete yol açıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 279 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 1-4 cent; uzunlarda 4-5 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,64%, 7,18% ve 7,94% oldu.

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş