Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda makro veriler için ajanda yoğun. ABD ve Batılı majör ekonomilerin imalat-hizmet PMI verileri bugün açıklanıyor. Sonraki günlerde ise sırasıyla ECB faiz kararı, ABD 4Ç büyüme ve PCE deflatörü verilerini alacağız. Euro Bölgesi imalat PMI verisi 44,7 (önceki 44.4) hizmet verisi ise 49 (önceki 48.8) beklenirken ABD imalat PMI verisi 47,6 (önceki 47.9), hizmet verisi ise 51,5 (önceki 51,4) bekleniyor. PMI verilerindeki unsurların yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslimat süreleri ve girdi stokları olduğunu düşündüğümüzde ekonomik sağlığın öncü göstergesi PMI'larda beklentilerden fazla sapma piyasa için olumlu yada olumsuz hareketliliğe neden olabilir.
Piyasalar ile FED arasında faiz indirim sürecinde 'mutabakat' devam ediyor. FED projeksiyonlarında beklenen faiz indirimi ile piyasaların 2024 yılında FED 'den beklediği faiz indirimleri arasında fark var. Piyasalar sürecin daha hızlı ve daha büyük adımlar ile ilerleyeceğini düşünürken, FED süreci enflasyon ile mücadelede elde ettiği kazanımları korumak için daha sabırlı bir şekilde yönetmek istiyor. Son gelen makro verilerde ABD ekonomisinde beklenen yavaşlamanın yeterli olmadığını ve istihdam piyasasında katılığın devam ettiğini düşünürsek beklentimiz piyasanın FED'e yaklaşacağı yönünde olmaya devam ediyor.
Piyasaların, FED faiz indirimi beklentilerine yakınsamaları genel olarak risk iştahını yavaşlatıcı bir etki gösterebilir. Tabi bu durum Dolar talebinin nispeten güçlü kalmasına bir süre daha neden olabilir. Kısa vade de faiz indirim sürecinde oluşan beklentilerin netlik kazanmaması ABD 10 yıllık tahvil faizin de yükselişlere neden oluyor. Biraz daha uzun dönemden baktığımız zaman FED enflasyon hedefinin 2024 yılı için yüzde 2,4 ve 2025 yılı için yüzde 2,1 olduğunu düşündüğümüzde ,ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yükselişlerin yatırımcı açısından alım fırsatı olarak kullanılacağını düşünüyoruz.
Yalnız dün Mart ayını işaret eden bir FED açıklaması dikkat çekti. FED yaygın olarak 'faiz indirimi için Mart erken' mesajı veriyor. FED-Bullard Mart'ta faiz indirimi olabilir, faiz indiriminin yılın ikinci yarısına kalmaması gerektiğini, 2. yarının çok geç olacağını ifade etti. Makro verilerin yavaşlamaya işaret etmesi FED'de güvercin yankı yaratabilir.
Asya tarafında, Çin' de deflasyon sıkıntılıları devam ediyor. Piyasalar Çin otoritelerinden destek beklentisi içinde. Çin borsasında yaşanan kayıpları durdurmak için Bloomberg'in haberine göre Çin, hisse senetlerinde alım yapacak 278 milyar dolarlık bir istikrar fonu kurmayı değerlendiriyor.
ABD endeksleri tarihi rekor seviyelerde seyrederken, ABD 4Ç2023 şirket bilançoları, makro veriler, FED açıklamaları, şahin BOJ beklentisi fiyatlamalara dahil oluyor. Bugün Mastercard, Visa, Intel bilançolarını açıklayacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1-0,4 arası artı. Asya piyasaları çoğunlukla negatif. Hong Kong 0,8% civarı artı, Çin 0,2% civarı eksi, Japonya 0,9% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,12, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 2.025 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, yarın PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa 250 baz puan artış bekliyor. Politika faizinde yüzde 45 ile zirve seviyeye ulaşılacağını düşünüyoruz. Zirve seviyenin tayininden sonra enflasyonla mücadelede mali politikalarda atılacak adımların artırılmasını bekliyoruz.
İsveç'in NATO üyeliği Meclis'ten geçti.
Hazine, Ocak ayı borçlanma programını iki tahvil ihalesi ve bir sukuk satışı ile tamamladı. ROT dahil toplam 37,7 milyar TL fonlama sağladı. Tahvil ihale faizleri 4 yıllık kıymette 50,3%, 6 yıllık kıymette 45,33% oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan tüketici güven endeksi Ocak ayında yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 oldu.



Usd/TL:
haftanın son üç günündeyiz. Bugün itibari ile makro veri trafiği yoğunlaşıyor. Piyasa faiz beklentisi ile FED faiz beklentisi arasında oluşan makas makro veriler önderliğinde kapanmaya başlayacağını düşünüyoruz. Bugün hem ABD hem Avrupa hizmet ve imalat PMI verileri açıklanacak. Euro Bölgesi imalat PMI verisi 44,7 (önceki 44.4) hizmet verisi ise 49 (önceki 48.8) beklenirken ABD imalat PMI verisi 47,6 (önceki 47.9), hizmet verisi ise 51,5 (önceki 51,4) bekleniyor. Beklentilerden aşırı sapmalar fiyatlamaları olumlu-olumsuz etkileyebilir.
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede kademeli faiz artışlarının sonuna gelindiği algısı piyasada oluşmuş durumda. Yarın yapılacak olan PPK toplantısı sonucu için piyasada oluşan medyan beklenti 250 baz puan faiz artışı ile haftalık repo faizinin yüzde 45 seviyesine çıkarılması ve zirve faiz seviyesine ulaşılması yönünde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan tüketici güven endeksi Ocak ayında yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 oldu. Atılan adımlar ve istikrarlı politikalar tüketici nezdinde de olumlu karşılanıyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,28 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Yarın yapılacak PPK toplantısında, ağırlıklı piyasa medyan beklentisi 250 baz puan faiz artış yapılacağı yönünde. Politika faizinde 45% seviyesinin zirve olarak tayin edilmesini bekliyoruz. Zirvenin ilan edilmesi ile TL tahvil yatırımı için ilk şart tamamlanmış oluyor. Enflasyonda yaşanacak düşüş trendi yabancı yatırımcıyı pozisyon almada cesaretlendirici rol oynayabilir.
Dün de bu görüşümüze paralel 2 trilyon dolarlık portföy büyüklüğü olan (fon) Amundi'nin gelişmekte olan piyasa tahvilleri yöneticisi Strigo, Bloomberg'e verdiği mülakatta Türk tahvillerine yatırım yapmak için enflasyondaki düşüş trendinin devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Hazine, dün düzenlediği 3 ihalede-satışta toplam 37,7 milyar TL fonlama sağladı (ROT dahil). Tahvil ihale faizleri 4 yıllık kıymette 50,3%, 6 yıllık kıymette 45,33% oldu.
Globalde, gelen son makro veriler enflasyonda katılık ve ABD ekonomisinde istenilen soğumanın olmadığını gösteriyor. Mart ayı faiz indirim beklentileri azalırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,10% seviyesinin üstünde. Bugün açıklanacak ABD hizmet, imalat PMI verileri ve sonrasında yarın ABD büyüme verisi ve Cuma ABD çekirdek PCE ekonomisi için genel görünüme ışık tutabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan artarak %42,69 ve 14 baz puan azalarak 27,27% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100/8,150 hedef direnç bandını aşma denemeleri aşağı baskı oluşturmayı sürdürüyor... Kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 hedef bandını aşma denemelerinin dün seans içi aşağı baskı oluşturduğunu gözlemliyoruz. Salı gününü -% 0.75 oranında değer kaybıyla 7,950 puandan tamamlayan piyasada, Bankacılık Sektör Endeksi, -%4.35 oranında düşüşle -%0.25 oranında gerileyen Sanayi sektöründen negatif ayrıştı. Yukarı atakların şu aşamada direnç bölgesini aşacak güce ulaşamadığını gözlemlediğimiz piyasada, gün 7,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek noktası üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklar ise kritik 8,100/8,150 direnç bölgesini aşma denemelerinin devamını getirecektir. Endekste yukarı atakların yeniden güç kazanması için 8,100/8,150 direnç bandının aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 8,250 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. 7,900 seviyesini aşağı geçecek hareketlerin ise bir alt noktada bulunan7,800 ve 7,750 desteklerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD ve Batılı majör ekonomilerin imalat-hizmet PMI verileri bugün açıklanıyor. Euro Bölgesi imalat PMI verisi 44,7 (önceki 44.4) hizmet verisi ise 49 (önceki 48.8) beklenirken ABD imalat PMI verisi 47,6 (önceki 47.9), hizmet verisi ise 51,5 (önceki 51,4) bekleniyor.
Veri trafiği bugün itibari ile yoğunlaşacak. Yarın ECB faiz kararı, ABD 4Ç büyüme verisi, Cuma ABD PCE verisi açıklanacak. Veriler hareket yaratma potansiyeli taşıyor.
Ekonomik öncü göstergelerde açıklanacak sonuçlar paritede hareketlilik yaratabilir. ABD ekonomisi nispeten Euro bölgesi ekonomisine göre daha güçlü duruyor. Euro bölgesinde gelecek PMI verilerinin beklenti üstü gelmesi en kötüsü geride kaldı fiyatlaması yaratabilir. Beklenti altı gelecek veriler ise daralmanın derinleşeceği ve resesyon korkularının artmasına sebep olabilir.
Dün parite gün içinde 1,09 seviyelerinin üstüne çıkmasına rağmen yaklaşık yüzde 0,65 değer kaybı yaşayarak günü 1,0850 seviyelerinden kapadı.
Dolar Endeksi'nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Batılı majör ekonomilerin imalat-hizmet PMI verileri bugün açıklanıyor. Avrupa ekonomilerinde enflasyon ile mücadelenin yanı sıra ekonomik sıkıntılar da başat rolde. Ekonomik verilerde yaşanabilecek iyileşme fiyatlamalara pozitif yansıyabilir. Gelen verilerin beklenti altında kalması ise ekonomik endişeleri ön plana getirebilir.
Dolar Endeksi'nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,27 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,272 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
Bugün ABD ve Avrupa'da hizmet ve imalat PMI'ları açıklanacak. FED ekonomide kontrollü bir yavaşlama-soğuma olmasını istiyor. Gelecek olan ekonomik veriler bu açıdan önemli. Canlı ekonomi FED'in faiz indirimlerinde daha temkinli yol alması için bir sebep olabilir. Soğumaya başlayan ekonomi ise faiz indirim sürecinde cesaretli adımlar atmasını destekleyebilir. Altın fiyat hareketlerinde teknik bant aralığı olarak 2.000-2.070 Usd karşımıza çıkıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi'nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar endeksinde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi'nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.025 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
  

     
Eurobond:
ABD'de gelen son makro veriler piyasalarda faiz indirimi sürecinin hızı ve boyutu açısından kafa karışıklığı yaratıyor. Bu karışıklık, kısa vadede ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine neden oluyor. Yükselişlerin bir trend hareketinden çok düzeltme olduğu kanısındayız. Teknik olarak yüzde 4,40 seviyesini kuvvetli direnç noktası olarak önemsiyoruz. Dün ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,14 seviyelerinden günü kapadı.
Lokal tarafta, lokal tarafta ABD 10 yıllık faizi ile beraber hareket devam ediyor. CDS risk priminin uygun yerlere gelmesi ihraç talebinin artmasına neden oluyor. İhraçların artması piyasa üzerinde baskı unsuru oluşturabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 329 ile günü tamamladı. Eurobondlar kısa ve orta vadede hafif negatif, uzun tarafta hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 2-3 cent; uzunlarda 1-8 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,31%, 7,83% ve 8,41% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Societe Generale, 2024'ün 2. çeyreğinde USD/JPY'nin 140'ın altında olacağını, yılı 135 civarında tamamlayacağını tahmin ediyor
Citi'nin S&P 500 endeksi için beklentisi; yıl ortasında 4.800, yıl sonunda ise 5.100 seviyesini göreceği yönünde
Deutsche Bank anketi, katılımcıların üçte birinin 2024 sonuna kadar Bitcoin'in 20.000 doların altında olmasını beklediğini gösteriyor
Deutsche Bank anketi, katılımcıların yaklaşık %10'u Bitcoin'in 20.000 ila 40.000 dolar arasında kalacağını düşünüyor, yaklaşık %25'i ise 40.000 doların üzerindeki seviyeleri bekliyor
UBS: ECB'nin düşen enflasyona sadece yavaş bir şekilde tepki vermesi, Euro bölgesinde reel faizlerin yükselmesine neden olarak euroyu desteklemesi muhtemel
UBS, EURCHF'nin 0,95 ila 1,00 aralığında işlem göreceğini tahmin ediyor
ABD, İran destekli Husi'lerin Kızıldeniz'deki saldırılarının engellenmesi için Çin'den yardım istedi - FT
Goldman Sachs: Trump'ın 2024 seçimlerini kazanması, tahvil getirilerini artırır
Goldman Sachs: Trump'ın ticaret ve uluslararası politikalara odaklanması dolara anlamlı bir destek daha sağlayabilir
Facebookta Paylaş