Ayrışma…
İsviçre Merkez Bankası politika faizini beklentilerin aksine 25 baz puan indirimle yüzde 1,25'e çekti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 1,50 seviyesinde tutulacağı yönündeydi. Banka böylelikle Mart ayından sonra yeniden faiz indirimine gitmiş oldu. Avrupa bölgesinde yılın ikinci yarısında senkronize faiz indirimleri gelmeye devam ediyor. Avrupa tarafının faiz indirim sürecine girmesi, ABD tarafında ise FED’in temkinli tutumu ile sıkılaşmanın süresini beklenenden uzun tutması ayrışma yaşanmasına neden oluyor. Yaşanan ayrışma ise reel getiri fırsatı sağladığından dolayı Dolar talebinin güçlü kalmasına neden oluyor.
ABD ise ekonominin arka planda beklenenden fazla zorlandığı görülüyor. Geçen Cuma günü açıklanan ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, Nisanda aşağı yönlü revize edilerek 77,2 oldu. Salı günü açıklanan Mayıs ayı perakende satışlar verisi ise beklentileri karşılayamadı. Gelen makro veriler ABD tarafında tüketicilerin zorlandığını gösteriyor. Tüketicinin güç kaybettiği noktada ABD tarafında büyüme riskinin artığını düşünüyoruz.
Bugün hem Avrupa hem ABD’de PMI imalat ve hizmet verileri açıklanacak. Ekonomik öncü göstergeler, ekonominin gücü hakkında bilgi verecek. ABD’de beklentilerin altında kalabilecek veri seti, FED’in faiz indirimlerinde geç kalacağı ve ekonominin resesyona girebileceği endişelerini canlandırabilir.
Diğer taraftan FED’in sıkılaşmada temkinli duruşu, Avrupa’nın ise gevşeme adımlarına başlaması reel getirisi arayışında olan yatırımcılar için iyi bir getiri fırsatı sunan ABD tahvil talebini artıcı bir etken olabilir. Avrupa tarafında seçim belirsizlikleri ile birlikte gevşeme adımlarının atılması ise parite üzerinde baskı nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
Dün İngiltere Merkez Bankası hedef enflasyon (manşet enflasyon) seviyesine ulaşılmasına rağmen para politikası toplantısında faiz değişikliğine gitmedi. Hem maaş baskılarının devamı hem çekirdek enflasyon hem de hizmetler enflasyonu faiz indirim sürecinde BOE’nin karşısına engel olarak çıkıyor. BOE’nin Ağustos ayında faiz indirimine gitme olasılığı piyasalarca %50’den fazla ihtimal ile fiyatlanıyor. Gelen ekonomik verilerde yavaşlama sinyallerinin görülmesi bu olasılığın artmasına neden olabilir.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve para politikaları etrafında haber akışı gündemdeki yerini koruyor. USDJPY paritesinde tansiyon yukarı yönlü riskler içermeye devam ediyor. BOJ’un sıkılaşma adımlarında kontrollü gitmek istemesi paritenin değer kaybı yaşamasına neden oluyor. Bir sonraki para politikası toplantısına kadar paritede yükseliş denemeleri göreceğimizi düşünüyoruz. USDJPY paritesinde değer kaybının devam etmesi ise Dolar Endeksinin (DXY) güçlü kalmasına neden oluyor. ABD Hazinesi, Yen’e müdahaleleri nedeniyle Japonya’yı izleme listesine aldı. İzlemenin manipülasyon suçlaması içermediğini belirtelim.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı. Asya piyasaları negatif. Hong Kong %1,7 civarında, Japonya %0,2 civarında, Çin %0,4 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 105,5, ons altın 2.360 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, tüketici güven endeksi Haziran ayında yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 oldu.
Vergi gelirlerinin artmasıyla birlikte Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında 219,4 milyar TL fazla kaydetti. Böylelikle Kasım ayından bu yana ilk kez bütçede fazla görüldü.
Usd/TL:
Dolar Endeksi sıkışmasının sonlarına yaklaşmış durumda. Geçtiğimiz hafta ABD enflasyonu düşük kaydetmiş ama FED şahin mesaj vermişti. Bu hafta ise verilerin desteği ile sınırlı iştah artışı söz konusu. Bugün açıklanacak hizmet-imalat PMI, öncü göstergeler sıkışmanın sonunu tayin edebilir.
Dolar Endeksi 105,4 civarında güne başlıyor
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,84 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
28 Haziran tarihinde FATF toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkması bekleniyor. Gri listeden çıkış ile Türkiye ye yabancı yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisiyle birlikte tahvil talebinin artığı bir döneme girilebilir.
Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD enflasyonu beklentilerin biraz altına indi. Ancak FED beklenenden daha şahin bir görüntü çizdi. Yine de tahvil faizleri aşağı eğilim içinde. Piyasa FED faiz indirim beklentilerini koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 43 baz puan artış ile %43,41 ve 40 baz puan artış ile %28,97 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
BIST Bayram tatilinden sert yükselişle dönüş yaptı... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %2,57'lik yükselişle 11,739 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, uzun bayram tatili sonrası kısa işlem haftasına sert yükselişle başlayan piyasada, endeksin ilk önemli direnç olarak takip ettiğimiz 10,750 seviyesinin hemen altında kapanış yaptığını görüyoruz. İlk önemli destek olaraksa 10,570 puan dikkatimizi çekiyor, ki bu seviyeyi destek yapabilmesi halinde piyasadaki yukarı yönlü çabaların devam etmesi beklenebilir. İlk önemli direnç olarak takip ettiğimiz 10,750 üzerindeki kalıcı hareketlerde ise, ana direnç olarak 11,100 bölgesindeki TL zirvenin yeniden ajandaya girebileceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
ECB ile FED arasında ayrışmanın devam etmesi parite üzerinde ana baskı nedeni olduğunu düşünüyoruz. Avrupa tarafında yaşanan siyasi belirsizlikler de Eur üzerinde ek baskı nedeni olarak karşımıza çıkıyor. FED gevşeme sürecine geçmek için daha fazla veri görmek istiyor. Son FED toplantısında açıklanan nokta grafikte de faiz indirim beklentisinin 3’ten 1’e çekilmesi bu görüşü teyit ediyor.
Gelen makro verilerde ABD ekonomisinde soğumanın beklenenden hızlı gerçekleşmesi durumunda ise FED gevşeme adımını öne çekebilir. Böyle bir durumda Eur üzerinde yaşanan baskı azalabilir.
Dolar talebinde yaşanan artışın diğer bir nedeni de USDJPY yaşanan hareketlilik. BOJ para politikasında sıkılaşma adımı gelene kadar paritede yukarı yönlü hareketlilik devam edebilir.
Bugün ekonomik öncü göstergeler ABD PMI hizmet, imalat verisi açıklanacak. Veri sonrasında parite tarafında hareketlilik yaşanabilir.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları olmaya devam ediyor.
Bu sabah 1,071 seviyesindeki paritede 1,072 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini yüzde 5,25’te sabit bırakarak değişikliğe gitmedi. Manşet enflasyonda hedef seviyeye gelindi. Çekirdek ve hizmet enflasyonda yaşanan yüksek seyir sebebiyle bu toplantıda faiz indirimine gidilmediği belirtildi. Ağustos ayında faiz indirim seçeneğinin masada güçlenerek kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Paritenin diğer yakasında bugün ekonomik öncü göstergeler ABD PMI hizmet, imalat verisi açıklanacak. Veri sonrasında parite tarafında hareketlilik yaşanabilir. BOE faiz indirim beklentisinin Ağustos’a yoğunlaşması Gbp’yi zayıflatıyor.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları olmaya devam ediyor.
Bu sabah 1,266 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
FED faiz indirim sürecinde yaşanan belirsizlik altın fiyatlarının 2.275-2.440 Usd bant aralığında konsolidasyon sürecine devam etmesini sağlıyor. ABD tarafında büyüme risklerinin ortaya çıkması, FED faiz indirim beklentilerinin güçlenmesine neden oluyor. Beklentiler güçlendikçe değerli metal bu süreçten destek buluyor.
Ekonominin dışında jeopolitik de fiyatlamayı etkiliyor. Orta Doğu’daki gelişmeler başta olmak üzere globalde ortaya çıkan tansiyon altın talebi yaratıyor. Dün altın Dolar’daki güçlenmeye rağmen yükseldi.
Bugün açıklanacak ABD öncü ekonomik göstergeler önemli olabilir. Güç kaybına işaret edebilecek veriler altın fiyatlarının yukarı hareketini destekleyebilir.
Bu sabah 2.360 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı yükseliş bekliyoruz.
Eurobond:
FED faiz indirim patikası karışık gelen makro veriler nedeni ile netlik kazanamıyor. ABD tarafında güçlü istihdam piyasasına karşılık makro verilerde zayıflık sinyalleri gelmeye devam ediyor. Piyasa faiz indirim beklentilerini yükseltirken FED süreci ağırdan alıyor. Bugün açıklanacak ABD PMI verilerinin fiyatlamada ana konu olmasını bekliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,25% seviyesinde güne başlıyor. Yeni veriler beklenti altı kalırsa düşüş sürebilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki dalgalanmalar fiyatlamayı etkiliyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 25-26 cent; uzunlarda 43-46 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,57%, 7,19% ve 7,93% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.