Günlük bülten (QNB Finansinvest)

IST 100 Endeksi tatil öncesi son işlem günlerinde alçalan kanalını yukarı tamamlaması sonrasında görünümünü güçlendirmişti. Endeks; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini açıklaması tatile olumlu bir giriş gerçekleştirmişti. Endeks vergi konusunda endişelerin geride kalmasının yanı sıra tatil sonrasında yatırımcıların risk alma iştahının yeniden artması ile haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Diğer yandan Mehmet Şimşek Çarşamba günü yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra’da gitti. Mehmet Şimşek, Ekim 2023’teki ziyaretinin ardından yeniden Londra’da yabancı yatırımcılar ile temaslarda bulunuyor. Mehmet Şimşek dün düzenlenen konferansta; enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanmasını sağlayan bir para politikası duruşlarının olduğunu, enflasyonun Mayıs’ta %75 ile zirve yaptığını ancak hızlı düşme eğiliminde göründüğünü ifade etti. Ayrıca; fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini yeniden inşa etmek, cari açığı azaltmak, yeşil ve dijital dönüşüm dahil olmak üzere yapısal dönüşümü başarmalarına yardımcı olmak için güçlü bir programları olduğunu belirtti. Mehmet Şimşek’in bugün de toplantılarda portföy yatırımcıları, başlıca küresel yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bir araya gelmesi bekleniyor. Londra toplantılarında yabancı yatırımcılar ile temas halinde olunmasının da endekse olumlu katkı sağladığını söyleyebiliriz. Buna paralel endeks dün 10.700 direncini aşarken günü %2,6 oranında yükselişle tamamladı. Bankacılık endeksi %3,6 oranında değer kazanımı ile BIST 100’deki yukarı yönlü harekete öncülük etti. Endekste kısa vadeli yükselen trendde güçlü görünüm korunuyor. Önümüzdeki hafta da Türkiye’nin gri listeden çıkabileceğine yönelik beklentilerin ön planda olacağını ve bu durumun endekste yukarı yönlü hareketin devamını sağlayacağını düşünüyoruz. 10.700 seviyesinin üzerinde 10.800 ve 11.000 dirençlerine doğru yükselişin devam etmesini bekliyoruz. 10.600 ve 10.500 artık destekler olarak izlenebilir. 10.500 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 10.500’ün üzerinde alım yapılabilir ve trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde ise 15.000 direncinin aşılması ile görünüm daha güçlenmiş durumda. Bankacılık endeksi 15.000 desteğinin üzerinde 16.000 direncini hedefliyor. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed üyesi Kashkari, enflasyonun %2 seviyesine geri getirilmesinin bir ya da iki yıl alabileceğini belirtti. Fed üyelerinin genel temkinli duruşunu koruduğunu söyleyebiliriz.



 
BIST 100 Endeksi’nde bayram tatilinin ardından bankacılık hisselerinin desteği ile olumlu seyir devam ediyor. Endekste güne yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 10.700 seviyesinin üzerinde 10.800 ve 11.000 dirençlerine doğru yükseliş görebiliriz. 10.600 ve 10.500 destekler olup, 10.500 desteğinin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir ve trade pozisyonları korunabilir. Diğer yandan ABD borsaları dün karışık bir seyirle günü tamamlarken, bu sabah ABD vadeli endeks kontratları yatay bir görünüm sergiliyor. Asya borsaları ise karışık bir seyir izliyor.



 
İçeride tahvil-bono faizleri yükseliş gösterdi. Gösterge tahvil %42,98’den %43,41, 10 yıllık tahvil faizi %28,57’den %28,97 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri kısa vadeli bant içerisinde hareket ediyor. Gösterge tahvil faizinde %44,00, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son yılların en düşük seviyelerinde görünüm sergiliyor. Son durumda 268 seviyesinde bulunuyor.



 
EUR/USD paritesi 1,07-1,08 bandının içerisinde güç kaybına uğruyor. Buna paralel parite dolar lehine görünüm ile bu aralığın alt tarafına doğru geri çekildi. Paritenin 1,07 desteğinin üzerinde kalıcı olması kısa vadeli görünümü ve tepki hareketi için önemli. Aksi halde 1,07’nin altında görünüm zayıflama gösterebilir. Bu durumda 1,0660 olan ana destek seviyesine doğru geri çekilebilir. 1,08 ise ana direnç olarak korunuyor. Dolar endeksinin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansına olumsuz yansıyor. TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında baskı altında kalması açısından ilk sıralarda olduğunu söyleyebiliriz. Dolar kurunda 32,90 ve 33,00 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. 32,60 ve 32,50 destek seviyeleri haline geldi.



 
Petrol fiyatları kısa vadeli yükselen trendde güçlü bir görünüm sergiliyor. Brent petrolde 83,00 dolar destek, 85,80 dolar ise direnç seviyesidir. Kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlayan altın fiyatlarında beklentimiz dahilinde görünüm güçlendi. 2340 dolar direncinin aşılması ile kısa vadeli yükselen trendin başladığını belirtelim. 2340 dolar artık destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde yön yukarı görünüyor. 2370 ve 2390 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2320 dolar ise ikincil destek seviyesidir. Gram altın, dolar kuru ve altın onsun etkisiyle 2500 TL ana direncine yöneldi. Gram altında da kısa vadeli yükselen trendin başladığını ifade edelim. 2500 TL’nin üzerinde kalıcı olunması ile birlikte 2520 dolar direncine doğru hareketlilik gösterebilir. 2420 dolar desteğinin üzerinde görünüm olumlu kalmaya devam edecek.



 
BIST 100 Endeksi’nde 10.500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş