2024 yılının ilk yarısını geriye bırakmaya hazırlandığımız bu dönemde jeopolitik gerginlikleri, yurt içi ve yurt dışındaki para ile maliye politikalarını, faiz & enflasyon sarmalını fazlasıyla konuştuk. Özellikle enflasyonların nispeten kontrol altına alınamaması ile 2024 yılında beklenen gelişmiş ülke merkez ban-kalarının faiz indirimlerinin ay bazında ötelenmesi durumu, finansal piyasalarda belirsizlikleri beraberin-de getirirken, son günlerdeki makroekonomik verilerin güçlenmesi ile kısmi güvercin tona geçiş sinyal-leri 2024 yılının ikinci yarısı için umut veriyor. Farklı bir açıdan bakarsak, son iki yılda artan finansman maliyetlerinin orta/uzun vadelerde düşmesi ile olası genişleyici para politikalarının gelişmekte olan ül-kelerin ekonomilerinde risk iştahının artmasıyla birlikte destekleyici bir konuma gelme ihtimali de söz konusu.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın 2,5 yıldır devam etmesine ek olarak, İsrail-Hamas arasındaki ger-ginliğe, İran’ın da müdahil olması tedarik sıkıntısına bağlı olarak arz / talep dengesizliği artırdı. Enerji, emtia ve gıda piyasalarında net ihracatçı konumunda olan Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkileri ve global çapta artırılan faizler neticesinde makro soğumaların beklenen kadar hızlı olmaması enflasyo-nun düşüş hızını kısıtlarken, ülkelerle iyi ilişkilerinden ötürü Türkiye açısından da ekonomik olarak bir-çok fırsat penceresi açılıyor. Ayrıca diğer jeopolitik gerginliklerde de Türkiye’nin arabulucuk rolünü üst-lenmesi, Türkiye’nin demografik yapısının Avrupa pazarına olan yakınlığı sebebiyle Türkiye’nin bir cazi-be merkezi olmasını sağlıyor. Öte yandan gelişen dünyada teknolojik yatırımlarının ön plana çıkması da Türkiye’ye doğrudan yatırımın artacağının sinyallerini veriyor. Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye ek finans-man desteği, Türkiye’nin gri listeden çıkması ve swap kanallarının açılması gibi durumlarda yurt içi kay-nakların artmasına neden olacaktır.
Piyasa açısından ise yabancı yatırımcı ilgisinin artması fiyatlamalarını görüyoruz. Bankalar ve holding-lerdeki yükselişle birlikte rekor kıran Borsa İstanbul’da yabancı kurumların raporları ilgi çekerken eko-nomi yönetiminin attığı adımlar ve verdiği mesajlar katalizör etki yaratıyor. Özetle yabancıların, politika-lara bağlı olarak yurt içine yavaş yavaş geldiğini gözlemliyoruz. Türkiye’nin gri listeden çıkması ve kade-meli swap kanallarının açılması da yabancının ilgisini daha da fazla artırabilir.
2021 yılından bu yana global piyasalardan fazlasıyla pozitif ya da negatif ayrışan Borsa İstanbul, global piyasalardaki haber akışlarına bağlı olarak da hareket etmesi rasyonel fiyatlamaları da beraberinde geti-riyor. Halka arzlarında ilgisi ile 8 milyonun üstüne çıkan yatırımcı sayısında alternatif getiri arayışları içe-risinde risksiz getirilerde güçlü potansiyeller olsa da Borsa’nın ön sıralarda yer almasını bekliyoruz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borsa yatırımları ve kripto varlıklardan elde edilenler dahil finansal faali-yetlerin vergilendirilmesine yönelik bir çalışması kısa süreli rafa kaldırsa da benzer haber akışı BİST’te risk iştahını düşürebilecek bir unsur olarak kalmaya devam ediyor. Fakat detaylar gelmeden de sonuca ulaşmaya çalışmak doğru olmayacaktır. Burada açıklanacak oranın önemi kadar, yatırımcı psikolojisi de ön plana çıkacak.
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.