Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Tema: 2023 biterken FED şahinliği de bitiyor…
Piyasalar son günlerde FED’in zirve faiz seviyesine eriştiğini fiyatlara daha fazla dahil ediyor. Son FED toplantısı ile daha öne çıkan bu fiyatlama ABD TÜFE verisi ile güç kazandı.
2024 yılında enflasyonla mücadelenin daha iyi bir aşamaya gelmesi, böylece faiz indirimlerine kapı aralanması bugünlerin orta vadeli beklentisi. Global ekonominin 2024’de daha düşük büyümeler kaydetmesi bekleniyor. Yakın vadede enflasyon düşüşünü sürdürür, makro veriler enflasyonun ateşini azaltıcı yönde gelirlerse bu piyasalar için en ideal senaryo olur. Yani enflasyonun tehdit olmaktan hızla çıkması piyasaların rahat bir 2024 yaşamalarını sağlayabilir. Enflasyonun yapışkan olması, makro verilerin enflasyon tehdidi yaratması piyasaların 2024 tahminlerini baskılayabilir.
Çok detaylandırmadan bugüne geri dönelim. Piyasaların son günlerde yaşadığı olumlu algı süreklilik arz eder mi sorusunun cevabı olarak umudumuzu koruyabiliriz diyebiliriz. Tabii yolculuğun uzun olduğu, engebeli olabileceği aklımızın bir köşesinde.
Ana resimde enflasyonun düşmesi, merkez bankaları tarafından yeterli görülmeyebilir. Zira onlar yoğurdu üfleyerek ilerleme niyetindeler. Haklılar da. Güvercin moda geçip sonra ardından tekrar şahin yaklaşıma geri dönmek kredibilite sorunu yaratabilir. O yüzden piyasalardaki iyimserliğe eş zamanlı iştirak etmeseler de son verilerden memnuniyet duyduklarını düşünüyoruz. Bu sözlerimiz daha çok FED için. Son AB enflasyon verisi beklentiler dahilinde geldi (iyi tarafı geçen ayın epey altına indi); ECB’nin de eli rahatlayabilir.
Bu hafta ajanda çok dolu değil. Batıda imalat PMI, doğuda kredi faizleri, BOJ bono alımı dikkat çekiyor. Bir de ECB’den Lagarde’ın, BOE’den Bailey’nin konuşmaları hareket yaratabilirler.
Genel olarak hava iyimser. Perşembe ABD piyasaları kapalı, Cuma Black Friday. Petrol geçen hafta yatay kaldı, bir yükseliş deneyebilir. Diğer yandan Çin emlak piyasası ve yavaşlayan ekonomisi risk oluşturmayı sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. Batı hafif negaitif, Asya da artılar da söz konusu. ABD vadelileri yüzde 0,10-30 arası eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 1,5% civarı, Çin yüzde 0,5 civarı alıcılı; Japonya yüzde 0,5 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 103,6 ons altın 1.983 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta TCMB faiz kararı öne çıkıyor. Beklenti 250 baz puan artış yapılması yönünde. Son PPK metninde, şahin ton korunmuştu. Global piyasalarda havanın olumluya evrilmesi, FED baskısının azalma kaydetmesi, FED’in faizde zirveye erişmiş olabileceği algısı iç taraf lehine sonuç üretebilir. TCMB’nin elini güçlendirebilir diye düşünüyoruz.
Tüketici güveni, kapasite kullanımı, reel sektör güveni haftanın makro verileri.




Usd/TL:
Son ABD enflasyon verisi, piyasalarda ‘FED’in zirve faiz seviyesine ulaştığı’ algısının daha güçlenmesini sağlıyor. Cuma günü açıklanan veriler de yavaşlama yönlü geldi. Dolayısı ile diğer makro verilerin yüksek gelmemesi ile global piyasalarda Usd talebi zayıflama yönlü ilerleyebilir. Bu hafta FED toplantı tutanağı, Lagarde’ın konuşması öne çıkan parametreler.
Lokal tarafta, bu hafta PPK faiz kararını açıklayacak. Beklenti 250 baz puan artış yapılacağı şeklinde. Politika faizi 37,5% seviyesine yükselmiş olacak. son PPK karar metni şahin idi ve gelecek toplantılara dair ‘yumuşama’ sinyali verilmemişti. Globalde merkez bankalarının zirve faiz seviyelerine ulaşmış olduklarına dair kanaat güçleniyor. Güçlü para birimlerinin daha da güçlenmelerinden ziyade değer kaybedebilmelerinin kapısı aralanıyor. Burada özellikle Usd’yi göz önüne aldığımızda Usd’nin gücünün azalması enflasyonla mücadele için iyi haber. TCMB’nin elini güçlendirici global bir döngüye giriyor olabiliriz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,71 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
TCMB’nin faiz artışları ve regülasyon sadeleşmesi ile TL sabit getirililer anlamlı yerlere geldiler-gelmek üzereler. Kısa ve uzun vadeli kıymetlerin dinamikleri farklı. O yüzden eriştikleri seviyeler de farklı. Yatırımcıların yaklaşımları da farklı.
2 yıllık gösterge tahvil 40% civarında, 10 yıllık gösterge ise 28% civarında bulunuyor. Enflasyondaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Ayrıca TCMB’nin faiz zirvesine biraz daha var gibi gözüküyor. Bunlarla TL faizlerin yukarı hareketinin sürmesi sonucuna ulaşıyoruz. Alıcıların iştahlanması ise söz konusu yükselişin sınırlanmasını sağlayabilir. Yani alıcıların iştahı önce zirveyi ardından aşağı dönüşü sağlayacak diye düşünüyoruz. TL tahvillerin daha fazla konuşulması ve yatırıma konu olması yakın günlerin ajandasında olabilir diye değerlendiriyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, parasal sıkılaşmanın zirvelerine gelindiğine dair kanaat, tahvil faizlerinin aşağıya gelmesini sağlıyor. Bu ise TL tahviller üzerindeki baskının azalmasını sağlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 25 baz puan azalarak ve 12 baz puan azalarak, %40,60 ve %28,17 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi:
Kısa vadeli görünümün olumluya döndüğü piyasada, 7,950 direnci önemini koruyor... Endekste son dönemde yaşanan aşağı hareketin kısa vadeli ana destek bölgesi olarak izlediğimiz 7,400 üzerinde geçtiğimiz hafta tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Haftalık periyotta %1.06 oranında değer artışın oluştuğu BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 7,750 seviyesinin aşılmasıyla kısa vadeli görünümün olumluya döndüğünü düşünüyoruz. Böylece yukarı hareketin bir üst noktada hedef olarak aldığımız 7,950 seviyesine yöneldiğini düşünüyoruz. Haftanın ilk işlem gününde destek konumuna dönüşen 7,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler endekste 7,950 direncini hedeflemeyi sürdürecektir. 7,400 seviyesini ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, geri çekilmelerde bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz. Şu aşamada 7,400/7,950 bandında yatay bir seyre dönüşen hareket kapsamında, endeksin aşağı seyrini tamamlayarak yukarı ataklarında yeniden güç kazanması 7,950 direncinin aşılmasıyla gerçekleşecektir. Böyle bir gelişme ise sırasıyla 8,100 be 8,250 seviyelerini hedefleyecektir.




Eur/Usd:
Son FED toplantısında piyasa politikada değişim sinyalini almış devamındaki verilere odaklamıştı. Kritik ABD enflasyon verisinin beklenti altı gelmesi ile yatırımcıların algısı olumlu tarafa doğru ilerliyor. Tabii bu süreç açıklanacak makro verilere yine bağlı ve verilere göre şekillenmeyi sürdürecek diye düşünüyoruz. güçlü veri soru işaretleri yaratabilir, zayıf veriler ise ekonomi yavaşlıyor, enflasyon düşüyor fiyatlamasını destekleyebilir. Ajanda ‘faiz indirimi ne zaman başlayacak’ sorusuna odaklanabilir.
FED’le başlayan, zayıf verilerle ilerleyen süreç ABD para birimine olan ilgili azaltıyor. Dolar Endeksi 103,6 civarında işlem görüyor. Arada tepki hareketleri oluşsa da aşağı yönün sürmesi daha güçlü ihtimal haline geliyor. Dolar talebi azalırken Dolar Endeksi (DXY) 200 günlük ortalamadan tepki yaratmaya çalışabilir.
Bu hafta ajanda çok yoğun değil. Salı FED toplantı tutanağı, Salı ve Cuma Lagarde’ın konuşmaları öne çıkıyor. Cuma günü AB TÜFE verisi beklentiler dahilinde geldi (2,9%). Bölgenin enflasyonu hedefe doğru iyice yaklaşmış durumda.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altında fiyatlamalara geçmiş durumda.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere perakende satışlar beklentilerin epey altına düştü. Merkez bankası faiz artışlarına ara vermişti. FED’in de durma moduna geçtiği süreçte BOE’nin nasıl davranacağı önemli. Bu hafta BOE başkanı Bailey öne çıkabilir. Başkan bugün ve yarın konuşma yapacak.
Paritenin diğer yakasında FED’in eli güçleniyor. Son veriler ekonominin yavaşladığını, enflasyonun aşağı geldiğini gösteriyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD TÜFE veri sonuçları ile birlikte aşağı yönde kırmış durumda.
Bu sabah 1,248 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Merkez bankalarının normalleşeceği beklentisi risk iştahına destek oluyor. FED’in duraklama dönemine girdiği algısı Usd’nin ve ABD tahvillerinin geri çekilmesini sağlıyor. Bu fiyatlama ise kıymetli madenler lehine de sonuç doğuruyor. Orta uzun vadede altın için olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Bu hafta ajandada majör veriler bulunmuyor. FED tutanakları dışında Lagarde ve Bailey’in konuşmaları hareket yaratabilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.982 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.983 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.995 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Piyasalar, FED faiz zirvesinin oluştuğu kanaatini fiyatlara daha fazla dahil etmeye başladı. Bir süredir FED baskısı azalma kaydediyor. FED toplantısı ile başlayan fiyatlama, ABD TÜFE verisinden güç aldı. Tahvil faizlerinin aşağı yönde hareketi sürdürmelerinin ihtimali bizce artıyor. Makro veriler bu süreçte faizlerin seyrini belirlemeye devam edebilirler diye düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. CDS risk primi son 2 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Bu noktada yeni ekonomi ekibinin attığı adımların olumlu yansıması görülüyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 348 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 11-15 cent; orta vadelilerde 64-77 cent; uzunlarda 78-88 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,66%, 8,21% ve 8,72% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş