Etkisinin asimetrik olacağını düşündüğümüz ABD bütçe tavanı sorununda çözüm olasılığı arttı. Birkaç gün öncesine kadar olumsuz mesajlar geliyordu ancak son günlerde artan tempoda olumlu mesajlar geliyor. Dün ise her iki taraf çözümün olacağı sinyalini verdiler.
Etkinin asimetrik olacağını düşünüyoruz. Zira eğer çözüm sağlanmazsa önce ABD temerrüde düşer, devamında ABD ekonomisi resesyona girebilir. Finansal varlıklar belirgin negatif basınç hissedebilir. Çözüm sağlanması ise sorunun ortaya çıkmadan önceki ajandaya - ekonomik gündeme geri dönüşü sağlayabilir. Bu durumda finansal varlıklar sınırlı hareket görebilir. Şu an bu fiyatlama oluyor.
Piyasalara ve FED’e sinyal veren makro veriler tarafında ise dün yine zıt sinyal geldi. ABD inşaat izinleri zayıf geldi, konut başlangıçları ise beklentilerden iyi sonuçlandı.
Son zamanlarda ‘bu yılın sonunda FED faiz indirimi yapacak mı yapmayacak mı’ tartışması gündemdeki yerini koruyor. FED 2023’te faiz indirimi olmayacak mesajı veriyor. Son olarak dün Goolsbee indirimden bahsetmek için çok erken olduğunu ifade etti. Piyasa ise yıl bitmeden faiz indirimi olmasını bekliyor. Ancak Reuters’ın anketine katılan 115 katılımcıdan 75’i buna katılmadı. Faizin patikasını makro veriler belirleyecek diye düşünüyoruz.
Piyasalar dünkü haber akışı ile riskli varlıklara yöneldi. ABD borsaları yüzde 1’in üzerinde arttı. Avrupa borsaları kararsız kaldılar. Sınırlı kazanç-kayıp aralığında kapandılar. Tahvil faizleri ılımlı yükselişini sürdürdü. Kıymetli madenler hafif düştü. ABD para birimi biraz primlendi.
Bu sabah globalde risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri yatay - hafif artı-eksi. Asya borsaları pozitif. Japonya yüzde 1,5, Hong Kong yüzde 1, Çin yüzde yüzde 0,8 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,56%, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 1.981 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa yüzde 1,5 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif arttı, uzun tarafta yatay kaldı. Eurobond fiyatları belirgin düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2. tura kaldı. Ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Meclis’te Cumhur ittifakı çoğunluğu almış durumda.
Usd/TL:
ABD’de bütçe limiti sorununa çözüm sağlanacağına dair olumlu haber akışı son günlerde artıyor. Bu sebeple limit sorununun risk iştahı üzerindeki baskısı azalma kaydediyor. Para piyasalarında ise Usd talebi bir miktar artıyor.
G7 toplantısına katılmak için ülkesinden ayrılmadan önce Biden, anlaşma olacağına inandığını ifade etti. Cumhuriyetçilerden de benzer açıklama geldi. O yüzden sorunun çözüleceği algısı güçlendi.
Dün ABD’de açıklanan inşaat izinleri zayıf, konut başlangıçları ise güçlü geldi.
Dolar Endeksi biraz yükseliş kaydederek günü tamamladı. Bu sabah 102,8 civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tur sürecindeyiz. En çok aday alan 2 aday, 28 Mayıs’ta tekrar yarışacak. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalabilir.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,76 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,70 ve 19,65; yukarıda 19,80 ve 19,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bankalara uygulanan liralaşma kurallarının biraz daha sıkılaşması, menkul kıymet tesisi talebinin artmasını olası kılıyor. Temmuz ayı sonuna kadar bankaların TL mevduatlarını yüzde 10, Temmuz sonrası ise yüzde 30 artırması gerekiyor. Bu artışları sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısmın karşılığı olarak menkul kıymet alacak. Bu kural seti tahvil talebinin artması anlamına geliyor. Tahvil faizleri diğer faizli ürünlerden ve enflasyondan düşük kalmayı sürdürebilir diye düşünüyoruz.
Tabii bu çerçeve sürecek mi yoksa 2. turdan sonra değişecek mi sorusu yanıt bekliyor.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı ile tahvil faizleri dün hafif yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz puan artışla %8,913 ve yatay %9,85 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında yukarı yönlü toparlanma çabaları devam ediyor...
Çarşamba günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %1,57'lik yükselişle 4,661 seviyesinden tamamladı. Yaşanan yükselişte XUSINAİ Endeksi öne çıkarken (+%2,61), XBANK Endeksinin -%1,09 değer kaybettiğini görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, son dönemde yaşanan volatil seyrin ardından 2021'de 1,300'lü seviyelerden itibaren geçerli olan ana yükselen trend kanalının desteği 4,200/300 bölgesinden itibaren yukarı yönlü tepki denemelerinin öne çıktığını söyleyebileceğimiz piyasada, USD bazında ise, 220 USD bölgesi (20,00*220=4,400 TRY) önemli bir destek görevi üstleniyor. TL ve USD bazında bu önemli destek seviyeleri üzerinde kalabildiği sürece yukarı yöndeki toparlanma çabalarının önümüzdeki günlerde de sürmesini beklediğimiz piyasada, 4,750, 5,000 ve 5,250 seviyelerini önemli dirençler olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Piyasalar ABD bütçe sorunun çözüleceğine daha fazla inanmaya başladılar. Zira taraflardan çözümün sağlanacağına dair açıklamalar yapıldı. Hem Biden hem de Cumhuriyetçi kanat olumlu konuştu.
Bütçe limiti sorunu temerrüt ve resesyon riski yaratıyordu. Bu riskin azalması ABD para birimini destekliyor. Destek sınırlı olmakla birlikte Dolar Endeksi 103 seviyesine yaklaşmış durumda.
Dün ABD’de açıklanan inşaat izinleri beklentileri karşılayamadı, konut başlangıçları ise beklentilerden iyi geldi. Avrupa’da ise enflasyon manşette ve çekirdekte değişim göstermedi.
Reuters’ın anketine katılan 116 ekonomistten 75’i FED’in bu yıl faiz indirmeyeceğini düşünüyor. Piyasa ise FED arasındaki güncel farklılık bu yıl faiz iner mi inmez mi konusu. Piyasa yıl sonuna doğru faiz indirimi bekliyor, FED ise olmayacak sinyali veriyor. Dün FED-Goolsbee, indirimden bahsetmek için çok erken olduğunu belirtti.
Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,088 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere merkez bankası BOE’nin başkanı Bailey, enflasyonda hızlı gerileme görüleceğini, orta vadede enflasyonu hedefe döndürmek için bankanın faiz oranını ayarlayacağını ifade etti. Ülkede enflasyon çift haneli seviyede bulunuyor.
ABD tarafında ise bütçe limit sorunu ve makro veriler takip edildi. Limit sorununun çözümü için taraflar olumlu mesajlar verdi. Makro veri tarafında ise bir zayıf, bir güçlü veri geldi.
Usd globalde biraz prim elde etti. Dolar Endeksi 102,8 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,248 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,243 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,261 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD bütçe tavanı sorununun çözülebileceğine dair haber akışı piyasaları biraz rahatlatıyor. Konuya dair pozitif sinyaller gelmesi ile ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yukarı çıkıyor. Kıymetli madenlerin biraz baskı altında kalmasını beraberinde getiriyor. Çözüme yaklaşılması, olumsuz senaryonun yaratacağı güven talebinin azalmasına da yol açıyor.
FED faiz patikasına ilişkin fikir ayrılığı sürüyor. Piyasa, yıl son bölümünde faiz indirimi bekliyor. FED ise indirim olmayacağı mesajı veriyor. Bizce faiz patikasının nasıl olacağını makro veriler tayin edebilir.
Bu sabah 1.983 Usd seviyesindeki ons altında 1.971 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.991 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD tahvil faizleri yükseliş için bütçe tavanı sorununun çözülebileceğini kullanıyor. Sorunun aşılabileceğine dair taraflardan olumlu sinyaller geliyor. Tabii tahvil faizlerinin yükselişi majör boyutta olmayabilir. Zira, FED faiz artışında durma noktasına gelmiş olabilir. Kaldı ki enflasyon düşüş hattında ilerliyor - ilerlemeye çalışıyor. Bir de faiz indirimi tartışması var. Piyasa yıl bitmeden FED’in faiz indireceğine ihtimal veriyor.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanın ismi 2. turda belli olacak. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları negatif ayrışmayı dün de sürdürdü. 5 yıllık CDS bu sabah 676 puan seviyesinde.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 70-77 cent; orta vadelilerde 267-279 cent; uzunlarda 225-228 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,94%, 9,70% ve 9,90% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.