ABD istihdam veri seti manşette güçlü olsa da diğer başlıklarda bir zayıflama söz konusu. Aylık iş başı yapanların sayısı beklentilerin çok üzerinde geldi. Ancak işsizlik oranı, saatlik kazançlar gibi alt başlıklar istihdamda zayıflama olduğu sinyali verdiler.
Silikon Vadisi Bankası kapatıldı. Mevduat çıkışını tahvil satarak temin etmeye çalışan bankanın satıştan 1,8 milyar Usd zarar yazdığı ortaya çıkınca geri dönemedi. İflas kaçınılmaz oldu. Zararın sebebi daha önce düşüş faizle alınan tahvillerin, faizler yükselince zarar yazması. Faizlerin yükselmesi sadece SVB bankası için problem değil. Diğer bankalar için de sorun. Hal böyle olunca piyasa sektörde sorun olduğunu düşünmeye başladı. Nihayetinde sistematik risk oluştu.
Yukarıdaki 2 haber ile piyasaların karışık fiyatlama yaptığını söyleyebiliriz. Zira istihdam veri seti havanın yumuşamasına sağlayacak bir veri. FED’in haftaya 50 bp faiz artışı yapma olasılığı azaldı. Risk iştahı için olumlu. SVB’nin batması ise sistematik risk yarattığı için risk iştahı için olumsuz.
Riskli varlıklar ayrıştı. Fiyatlamada hisseler zayıf kalırken diğer varlıklar olumlu seyir izliyor.
Yeni hafta hisse sat, Usd sat, diğerlerini al modu ile başlıyor. Bu modun sürmesi yine ABD kaynaklı haber akışına bağlı. Bu hafta yine veri akışı yoğun. En önemlileri ABD TÜFE ve ÜFE verileri. Düşüş olduğunu gösterirlerse mevcut fiyatlama sürebilir. Hatta bu durumda hisseler de talep görebilir. Diğer durumda ise hava biraz daha gerilebilir. Daha önemlisi sistematik risk endişesi daha da artabilir.
Cuma günü hisseler ve Usd hariç alıcılı seyir oldu. ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında düştü. Avrupa borsaları ise yüzde 1,5 civarında düşüş yaşadı. Kıymetli madenler, tahviller alıcı oldu. Para piyasalarında ise Usd’nin geri çekilmesi fırsata dönüştü.
Bu sabah globalde risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 1-2 aralığında alıcılı. Asya, Japonya hariç seyir olumlu. Hong Kong yüzde 2,5, Çin yüzde 1’e yakın artı; Japonya yüzde 1,5 satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,70%, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 1.883 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa 1% civarı düştü. TL Tahviller kısa taraf yatay kaldı, uzun tarafta hafif düştü. Eurobond fiyatları sınırlı arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor.
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Bugün cari açık verisi açıklanacak. Haftanın devamında önemli bir veri bulunmuyor.
Usd/TL:
Perşembe gününden önceki seyir ile Perşembe gününden sonraki seyir 180 derece farklı diyebiliriz. Yine ABD kaynaklı haber akışı piyasaları domine ediyor.
Piyasaların yönünü ABD’de küçük sayılabilecek bir bankanın mali zorluk yaşadığına dair haber değiştirdi. Ardından tarım dışı veri setinin çoğu kaleminin zayıf gelmesi ile yön korundu.
Yeni hafta FED’in 50 bp faiz artışı yapamayacağı beklentisi ile başlıyor. Diğer yandan ABD bankacılık sektörüne ilişkin soru işaretleri akıllarda duruyor. Haftanın en önemli parametresi ABD enflasyonları. TÜFE ve ÜFE açıklanacak. Odakta enflasyon olsa da perakende satışlar gibi, sanayi üretimi gibi önemli verilerin de olduğunu belirtelim.
Dolar Endeksi 106 seviyesine yaklaşmış iken hızla geri döndü. Bu sabah 104’ün biraz altında bulunuyor. Seyrin devamı ABD verileri tayin edecek.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
Seçim az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak ediliyor.
Kur bu sabah 18,97 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,00 ve 19,05 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Son dönemde mali konularda alınan kararlar (EYT, KGF..) ve depremin yol açtığı mali yük kamu bütçesinin genişlemesine yol açıyor. Hal böyle olunca ihalelerden temin edilen finansman da artıyor. Bütçe dengesi biraz bozulmak durumunda kalıyor.
Tahvil faizleri TCMB faizinin biraz üzerinde bulunuyor. Enflasyon ise 55,7% civarında. Tahvil faizleri ile enflasyon arasındaki fark önceki aylara göre biraz daralmış durumda. Yine de ciddi bir negatif faiz söz konusu.
Seçim sonrası para politikasının nasıl olacağı önemli. Tahvil faizleri buna göre yön bulabilir.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı yönü belirliyor. Zayıf algılanan istihdam veri seti, bir bankanın batması FED endişelerinin azalmasına yol açtı. Tahvil faizleri hızlı düşüş yaşıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla yatay %10,53 ve 26 baz puan düşüşle %10,53 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hafta içerisinde 5,500 direnci önemini koruyacak... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrin ilk önemli direnç konumunda bulunan 5,500 seviyesini aşma denemelerinin, geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde seans içi baskı oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Bankacılık Sektör Endeksinin % 14.54 oranında artışla yükseliş hareketinde lokomotif olmayı sürdürdüğü piyasa, haftalık periyotta % 3.30 oranında değer artışı gerçekleştirdi. Piyasada haftaya başlarken 5,500 seviyesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada yukarı atakların yeniden güç kazanması için 5,500 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endekste sırasıyla 5,568 ve 5,704 seviyelerini hedefleyecek alım eğiliminin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin koruduğu piyasada, seans içi geri çekilmelerde ise 5,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 5,350 altındaki olası hareketler ise piyasadaki ilk önemli zayıflama sinyalini oluşturacaktır. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 5,250 olmak üzere, 5,000 ana desteğine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Dolar Endeksi son zamanlardaki en hızlı düşüşlerden birini yaşıyor. Diğer yandan en hızlı dönüşlerinden de birini yaşadığını söylemek mümkün.
Arka planda bir bankanın batması, istihdam veri setinin zayıf gelmesi yer alıyor.
SVB isimli banka 1,8 milyar $ bono portföy zararı yazdı. Ardından banka kapandı. Diğer bankalar da benzer durumda olabilir endişesi yarattı. Sistematik risk ihtimali endişesi oluştu diyebiliriz.
Veri tarafında ise manşet işe alım sayısı güçlü geldi. Ancak… saatlik kazançlar, işsizlik oranı, işgücüne katışım gibi başlıklar biraz rahatlık sağladı.
Sonuçta FED endişeleri azaldı. Piyasa FED’in bu ay 50 bp değil 25 bp faiz artışı yapabileceği ihtimaline tekrar yöneliyor.
Bu konuda da bir ancak diyebileceğimiz bir nokta var. Bu hafta açıklanacak TÜFE, ÜFE önemli. Bunlar yüksek gelirlerse tekrar 50 bp endişesine geri dönüş olabilir.
Hafta boyunca makro veriler takip edilecek. Yani yaptığımızı yapmaya devam edeceğiz.
Dolar Endeksi 200 bp düşüş kaydetti. Son birkaç gündeki hızlı düşüş ile 104 seviyesinin altına inildi. Bu hafta zayıf sürebilir. ABD verileri aleyhte gelmezler ise hava Usd aleyhine devam edebilir.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,067 seviyeleri gün içi destek; 1,076 ve 1,079 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ABD kaynaklı haber akışı pariteyi domine etmeyi sürdürüyor. Havanın GBP lehine değişimini zayıf istihdam veri seti ve SVB isimli bankanın zora girmesi ve batması sağladı. Usd aleyhine esmeye başlayan rüzgar yeni haftada yine ABD verilerinden güç bulabilir. Zayıf enflasyon verileri görür isek Usd zayıflamaya devam edebilir.
Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,21 ve 1,207 seviyeleri gün içi destek; 1,215 ve 1,2118 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
Altın:
SVB isimli bankanın zor duruma girdiğine dair haber akışını zayıf algılanan istihdam verisi takip etti. Böylece hem Usd hem tahvil faizleri aşağı yönde hareket etmeye başladı.
Usd’nin güç kaybetmesi ve tahvil faizlerinin aşağıya gelmesi kıymetli madenlerin lehine hava yarattı. Öncelikle FED’in 50 bp faiz artışı yapma ihtimali azaldı. Dikkatten kaçmaması gereken diğer bir husus ise sistematik risk endişesinin artması. Bu da kıymetli madenler için lehte fiyatlama anlamına geliyor.
Yeni hafta alıcılı başlıyor. Hafta boyunca veriler takip edilecek. En önemlileri ABD menşeili. TÜFE, ÜFE piyasaların yön açısından önemli. Zayıf veriler mevcut fiyatlamanın sürmesini sağlayabilir.
Bu sabah 1.883 Usd seviyesindeki ons altında 1.875 ve 1.866 Usd seviyeleri gün içi destek 1.891 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Geçtiğimiz hafta ABD gösterge tahvil faizlerinin yüzde 4 seviyesinin üzerine oturduğunu hatta 2 yıllığın 5 seviyesine geldiğini konuşuyorduk. Bu resim hızla değişti. Tahvil faizleri hızla düşmeye başladı. Yeni haftaya da aşağı yönde başlıyorlar. Yönün devamı zayıf verilere bağlı. En kritik olanlar. ABD TÜFE ve ÜFE. Bunlar zayıf gelirlerse faizleri düşüşünü sürdürebilir.
İstihdam verisindeki zayıf başlıklar bir yana SVB’nin batması ayrıca dikkat çekti. Zira sistematik risk söz konusu. Daha kritik bir noktaya geldi FED faiz artışları.
Lokal tarafta siyasi tarafta oldukça hareketli günler yaşanıyor. 5 yıllık CDS Cuma günü 525 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar Cuma sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-20 cent; orta vadelilerde 34-43 cent; uzunlarda 37-51 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,12%, 8,20 ve 8,66% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.