ekonomim. internet sitesinde yayınlanan habere göre; Artan girdi maliyetleriyle, fiyat tutturmakta zorlanan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçısı, şubattan bu yana iplik fiyatının da yüzde 20 artmasıyla pazarlarını kaptırma riski yaşamaya başladı. İplik ithalatına izin verilmesini isteyen ihracatçı, döviz kurunda da enflasyon oranında artış talep ediyor.
Yılbaşından bu yana işçilik başta olmak üzere artan girdi maliyetlerini tolere etmekte zorlanan hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne bir darbede iplik fiyatlarındaki artıştan geldi. Şubat ayından bu yana iplikte yaşanan fiyat artışı yüzde 20’yi buldu. Bu durum özellikle örme kumaş fiyatlarının yukarı yönlü hareketine neden olurken, artan girdi maliyetleri karşısında fiyat tutturmakta zorlanan ihracatçının zararına üretimi göze almasına neden oldu. Sektör temsilcileri pazarlarını Tunus, Fas, Bangladeş’e kaptırma riski yaşarken geçici bir süre ile iplik ithaline izin verilmesi ve döviz kurunda enflasyon oranında artış talep etti.
“Avrupalı alıcı, Tunus, Fas gibi pazarlara yönelebilir”
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fesih Demirer, artan girdi maliyetleri karşısında fiyat tutturmakta zorlandıklarını ve Avrupalı alıcının Tunus, Fas gibi alternatif pazarlara yönelme riski olduğunu vurguladı. Talep yetersizliği ile birlikte dünya pamuk fiyatlarındaki düşüşe karşın şubat ayında iplik fiyatlarına yapılan zamlara anlam veremediklerini ifade eden Demirer, “Sektör olarak yılbaşı öncesi müşterilerle yaptığımız görüşmelerde verdiğimiz fiyatlardan çok uzak noktadayız. 3 Euro fiyat verdiğimiz bir tişörtün bugün maliyeti 3,20- 3,40 Euro’yu buluyor. Ancak, alıcıya bu fiyat farkını yansıtmamız mümkün değil. Avrupalı alıcı Tunus, Fas’a yönelmeye, rakiplerimizden fiyat almaya başladı” dedi. Demirer, iplik ithalatına 6 ay süre ile geçici olarak izin verilmesi çağrısında bulunurken, serbest ihracat dövizine verilen yüzde 2’lik kur farkının yüzde 10’a yükseltilmesini istedi. Demirer, “Baskılanan kur sektöre büyük zarar veriyor. Beklentimiz kurun enflasyon oranında artması. Öte yandan, yüzde 2 olarak uygulanan kur farkı katkısı yüzde 10 olarak uygulanabilir” diye konuştu.