ABD Aralık ayı TÜFE verisi aşağı yönde revize edildi (0,3%’ten 0,2%’ye). Revizenin etkisi oldukça sınırlı oldu. Gözler yarın açıklanacak Ocak ayı manşet ve çekirdek TÜFE verilerinde. Yıllık bazda manşetin 0,5% düşüşle 2,9% seviyesine, çekirdeğin ise 0,2% düşüşle 3,7% seviyesine inmesi bekleniyor (Bloomberg).
Enflasyonun düşüşünü sürdürmesi piyasalar ve FED için rahatlatıcı olabilir. Risk iştahı olumlu etkilenebilir, eş zamanlı olarak Dolar güç kaybedebilir. FED tarafında ise şahinlik dozu biraz azalabilir. Veri sonucu enflasyonun dirençli olduğunu gösterirse bunların tam tersi görülebilir. Enflasyonun düşüş hattından çıkması (veya yeterince düşmediği algısının oluşması) faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine de yol açabileceğini belirtelim.
Politika faizinin ne zaman inmeye başlayacağı sorusu, FED, ECB, BOE için güncelliğini koruyor. ECB tarafında yaz ayları işaret ediliyor. De Cos, Lane Mart ayı verilerinin önemli olduğunu faiz düşüşü için belirleyici olabileceklerini ifade ettiler. Karar vermek için daha fazla veri görme isteği FED için de geçerli. FED üyeleri ikna olmak için yeni verilere ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar. FED’in Mart ayında faiz indirimi kapısını (büyük oranda) kapatması, FED ve ECB arasındaki takvim farkının kapanmasını sağlıyor.
ABD ÜFE, perakende satışlar, AB 4Ç büyüme, Almanya ZEW, İngiltere 4Ç büyüme, TÜFE, işsizlik oranı, sanayi üretimi bu haftanın diğer verileri. Ayrıca FED, ECB, BOE’den de açıklamaların yapılacağını belirtelim. Bugün İngiltere MB başkanı Bailey konuşacak (saat 21:00).
ABD seçim süreci (Trump’ın politikaları, Biden’ın yaşı ile spekülasyonlar), Orta Doğu, Çin (konut sektöründeki sorunlar, ülke yönetiminin attığı adımlar), ABD şirket bilançoları (karlar ve gelecek projeksiyonları) takip edilen diğer konular olmayı sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla pozitif. ABD vadelileri +/- 0,05 ile yatay. Asya piyasaları ağırlıklı pozitif. Hong Kong 0,8% civarı eksi. Japonya 0,1% civarı, Çin 1,3% civarı pozitif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,17, Dolar Endeksi 104, ons altın 2.022 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında normalleşme süreci devam ediyor. Yerel seçimler yaklaşıyor. Seçim takvimi daraldıkça yatırımcı ilgisinin artacağını düşünüyoruz.
F16 temin sürecindeki ilerleme olumlu sinyal veriyor.
Bu hafta ajanda yoğun değil. işsizlik oranı ve cari açık haftanın verileri.
Hazine bu hafta 4 ihale ile Şubat borçlanma programına devam edecek. Bugün 14 ay ve 10 yıl vadeli, yarın 4 yıl ve 6 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek.
Usd/TL:
Ekonominin canlı olduğunu gösteren makro veriler ve şahin FED yönlendirmeleri ile Dolar gücünü koruyor. ABD ekonomisi son yılların en güçlü-hızlı FED sıkılaşmasına rağmen güçlü veriler vermeye devam ediyor. Mart ayında faiz indirim kapısı kapanmak üzere. Umutlar ötelenmiş durumda.
Bu hafta ABD TÜFE verisi önemli. Yarın açıklanacak veri enflasyonunun trendini gösterecek. Veri beklentilerinden saptığı ölçüde hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi 104 civarındaki seyrini koruyor.
Lokal tarafta, bu hafta veri trafiği yoğun ve kritik değil.
Para ve maliye politikalarında izlenen yolda ilerlemeyi sürdürüyoruz. Bir yandan da seçim takvimi işliyor. Seçim sonrası lokal fotoğrafın daha netleşmesini bekliyoruz.
Merkez Bankası’nın 45% politika faizini destekleyecek adımlar atacağı sinyali verdiğini not edelim.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,69 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,00 ve 31,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 4 ihale ile Şubat borçlanma programına başlıyor. Bugün 14 ay ve 10 yıl vadeli tahviller; yarın ise 4 ve 6 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek .
Enflasyonun 70-75% civarına çıkması genel beklenti haline gelmiş durumda. Bu süreçte Merkez Bankası’nın şahinlik dozu önemini koruyor. Tahvil verim eğrisi ters eğimli olmayı sürdürüyor.
Globalde, ABD ekonomisinin canlı, FED’in şahin olması ile tahvil faizleri ABD tahvil faizlerinin öncülüğünde yüksek seyrini koruyor. Bu hafta ABD TÜFE verisi düşüş yolunda ilerlerse tahvil faizleri gevşeyebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %42,79 ve 10 baz puan artarak 27,28% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 26 Aralık tarihinde başlayan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor. Haftalık periyotta %4.39 oranında değer artışının gerçekleştiği ve haftayı 9,045 puan ile tüm zamanların en yüskek seviyesinde tamamlayan piyasada, 9,150 seviyesi seans içi ilk önemli direnç konumunda. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, seans içerisinde artık 8,950 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek noktası üzerindeki hareketlerin ise sırasıyla 9,150, 9,250 ve 9,500 hedef noktalarını test edebileceğini düşünüyoruz. Geri çekilmelerde 8,950 üzerinde devam edecek yükseliş trendi kapsamında, bu seviye altındaki olası hareketleri ise yükseliş eğiliminin ilk zayıflama sinyali olarak değerlendireceğiz. Bu durumda bir alt noktada 8,850 ve 8,750 olmak üzere kısa vadeli trendin ana destek olarak izlediğimiz 8,500 seviyelerine doğru ara bir düzeltme hareketinin gündeme gelebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
ABD Aralık ayı TÜFE verisi aşağı yönlü revize edildi. Bu Dolar’ın hafif zayıflamasını sağladı. Genel olarak ABD ekonomisi canlı, FED şahin olduğu için Usd gücünü koruyor. Dolar Endeksi 104 civarında kalmaya devam ediyor.
Bu hafta veri tarafında ABD TÜFE verisi öne çıkıyor. Yıllık oranının 2,9% seviyesine inmesi bekleniyor (0,5% düşüş). Çekirdeğin ise 3,7% ile daha sınırlı gevşemesi öngörülüyor (-0,2%).
Haftanın diğer verileri ise AB 4Ç büyüme, Almanya ZEW, ABD ÜFE, perakende satışlar, İngiltere 4Ç büyüme. Ayrıca merkez bankalarından da açıklama trafiği takip edilecek.
Parite 1,07 üzerinde kalma çabası sergiliyor ve bundan başarılı oluyor. Bu sebeple biraz tepki verebileceği kanaatindeyiz. İlk etapta 1,085-1,09 görülebilir diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi (DXY) 104 seviyesi üzerinde fiyatlamayı sürdürüyor. Makro veriler yol gösterici olmaya devam etmesini bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine çıkılmış durumda. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,079 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
TÜFE, 4Ç büyüme, sanayi üretimi, işsizlik oranı İngiltere’de haftanın verileri. ABD tarafında ise TÜFE verisi öne çıkıyor. Bailey bugün (saat 21:00) ve Çarşamba günü konuşacak. FED tarafında ise hafta boyunca açıklamalar yapılacak.
Dolar Endeksi gücünü koruyor. Yalnız son günlerde zirve tayin etmek yerine kazanımlarını koruma görüntüsü veriyor.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmış durumda. Mevcut dinamik 104 üzerini bir süre daha mümkün kılabilir.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Kıymetli madenler baskı altında kalmaya devam ediyor. ABD para biriminin güçlü oluşunun yanı sıra ABD tahvil faizlerinin yüksek seyretmesi arka planı oluşturuyor. Bu yapının altın lehine dönmesi için bu hafta veri destek olabilir. bunun için verilerin enflasyon tehdidinin azaldığı, ekonomik aktivitenin yavaşladığı sinyali vermesi gerekebilir. Aksi halde baskı sürebilir.
Yarın ABD TÜFE kritik konumda. Ayrıca hafta boyunca açıklanacak veriler de (ABD TÜFE kadar kritik olmasalar da) dikkate alınmalı.
Makro veriler ışığında adım adım ilerleyerek fiyatlama sürebilir. FED temkinli olunca altın kısa vadede cazip olamıyor, orta vadede ise cazibesini koruyor.
Teknik olarak 2.000-2.070 Usd arasında bant hareketi devam ediyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi tahminimizden daha güçlü. Endeks 105,5, 10Y tahvil 4,35% civarına çıkabilir.
Bu sabah 2.022 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD Aralık ayı TÜFE verisi aşağı revize edildi. Ancak oldukça sınırlı değişim neredeyse etki yaratmadı. Yatırımcıların ABD TÜFE verisine odaklandıklarını düşünüyoruz. Düşüşe işaret eden veri tahvil faizlerini aşağı çekebilir. Aksi halde örneğin ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi 4% üzerindeki seyrini bir süre daha sürdürebilir. Ana senaryo çerçevesinde ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, eurobond ihraçlarına güçlü talep gelmesi moral verdi. Cuma günü Türkiye eurobondları emsallerine göre olumlu ayrıştı.
Türkiye 5 yıllık CDS 314 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-5 cent; orta vadelilerde 20-37 cent; uzunlarda 28-34 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,08%, 7,60% ve 8,13% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.