Bugün makro tarafta ABD TÜFE verisini karşılayacağız. Manşet TÜFE’de haziran-eylül döneminde geri çekilme yaşanırken eylül-kasım aylarında bir miktar katılık gözüküyor. Ekim ayı manşet enflasyon verisi yüzde 2,6 altı gelirken, açıklanacak data da piyasa manşette hafif yükseliş (yüzde 2,6’dan yüzde 2,7’e) ve çekirdekte hafif yükseliş (yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye) bekliyor. Eğer sonuç beklentiler paralelinde olur ise piyasa mevcut fiyatlama davranışını ve FED beklentilerini benzer şekilde tutabilir. Zayıf veri (ne kadar düşük geldiğine bağlı olarak) Usd aleyhine fiyatlamaya, FED faiz indiriminin güçlenmesine sağlayabilir. Güçlü gelmesi ise tersi yönde fiyatlamaya yol açabilir.
Bugün açıklanması beklenen kasım ayı ABD enflasyonu, faiz indirimi konusunda belirleyici olabilir. Mevcut durumda piyasa yüzde 86 ihtimalle ‘faiz indirimi olur’ kanaati taşıyor (CME anketi). Bu olasılık piyasaların nerdeyse kesin bir faiz indirimi beklentisi taşıdığını gösteriyor. 2024 yılının başında aralık ayında ABD TÜFE verisinin manşet tarafta 3,4 geldiğini hatırlarsak, uygulanan politikalarla birlikte ABD dezenflasyon sürecinin hızı azalsa da hala devam ettiği görülüyor.
FED başkanı Powell, geçen hafta yaptığı açıklamasında, eylül ayındaki faiz indiriminin istihdam piyasasını desteklemek konusunda güçlü bir sinyal olduğunu, para politikasını kısıtlayıcı tutmaya çalıştıklarını ve zamanla daha az kısıtlayıcı olacağını belirtmişti. Bu açıklama ile birlikte Trump politikalarını eşleştirdiğimizde (kısıtlamalar ve teşvikler), 2025 yılında FED’in faizleri indirmek için aceleci olmayacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan ABD ekonomisinin yüksek faize rağmen güçlü kalmaya devam etmesi de enflasyon görüntüsü açısından olumsuz olduğunu düşünüyoruz.
Aralık ayı toplantısında FED üyelerinin 2025 yılına ait beklentilerini de öğrenmiş olacağız. Trump hükümetinin korumacı politikalarını yönetmeye çalışacak olan FED, aynı zamanda enflasyonla olan mücadelesine de beklenenden güçlü bir ekonomi üzerinden yönetmeye çalışacak.
Yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı haftanın önemli gündemi olarak dikkat çekiyor. Almanya ve Fransa’da yaşana siyasi belirsizliğe ek, Trump ve politikalarının neden olduğu belirsizliğin gölgesi altında alınacak faiz kararı oldukça önemli olacak. Piyasada genel kanı 25 baz puan faiz indirimi yönünde şekillense bile yaşanan sıkıntılar, Avrupa Merkez Bankasının önden yüklemeli(50 baz puan) bir faiz indirimini de bir seçenek olarak masada tutmasına neden olabilir.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası faiz kararını 19 Aralık’ta açıklayacak. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) geç kalma riskine karşı bir an önce faiz artırması gerektiği yönünde baskılar artıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay-karışık. ABD vadelileri +/- %0,1 bandında. Asya piyasalarında Çin %0,2 artı, Hong Kong %0,1, Japonya %0,3 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 2.695 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine sanayi üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre de yüzde 0,9 geriledi. Sanayi üretimi Ekim'de yıllık yüzde 3,1 azaldı. TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı Ekim'de bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 8,8 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16,6'ya geriledi. Atıl işgücü oranı ise bir önceki aya göre 1,9 puan artarak yüzde 27,6 oldu.
Hazine‘ dün düzenlendiği 2 ihalede ROT dahil 32,3 milyar TL fonlama sağladı. 9 ay vadeli bononun ihale faizi 45,25%, 5 yıl vadeli tahvilin faizi 34,45% oldu.
Usd/TL:
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Beklentilere yakın gelirse faiz indirimi için FED’in elini rahatlatabilir. 2025 yılı için FED faiz indirim temposu ise Trump politikalarına bağlı. 2025 yılında FED, tempoyu düşürmek isteyebilir.
Dolar Endeksini 105,5 seviyesi üstünde tutunmayı sağlamlaştırıyor. ABD TÜFE verisi sonuçları hareketlilik yaratabilir. 105.5 seviyesi üzerinde dolar talebinin gücünü korumasını bekliyoruz.
Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.
İç tarafta TCMB uyguladığı sıkı para politikasıyla beraber programın yan etkisi sanayi verilerinde görülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine sanayi üretimi Ekim ayında bir önceki aya göre de yüzde 0,9 geriledi. Sanayi üretimi Ekim'de yıllık yüzde 3,1 azaldı. TCMB faiz indirimlerine hazırlandığı bu dönemde ilerisi için sanayi tarafında da bir toparlanma yaşanabilir.
Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,86 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 9 ay vadeli bono ve 5 yıl vadeli tahvilde ihale öncesi satışlarla birlikte 32,3 milyar TL'lik borçlanma gerçekleştirdi. 9 ay vadeli bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 45,25, 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise yüzde 34,45 oldu.
Yatırımcılar, enflasyon düşüşünü ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimini bekliyor. Kasım ayı TÜFE verisi bir miktar soru işaretleri yaratsa da piyasa Aralık’ta faiz indirimi olur görüşünü koruyor. Ancak indirimi sınırlı olabilir. İndirimin Ocak ayına kayma ihtimali de göz ardı edilmemeli.
Tahvil yatırımcısı, indirimin başlamasını ve indirimin patikasını merak ediyor. Patika, tahvil verim eğrisinin şekillenmesini sağlayacak.
Globalde, haftanın kritik verisi bugün açıklanacak ABD TÜFE, yarın ise Avrupa Merkez Bankası politika faiz kararı öne çıkıyor. Sonuçlar ve alınacak karar piyasa risk iştahını etkileyebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü satıcılı seyirle %43,41 ve %30,44 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hızlı yükselişin ardımdan hisse senedi piyasasında kar satışları etkili oluyor... Salı günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,54'lük kayıpla puandan yaptı.
Yaşanan gerilemede XBANK Endeksi %2,66'lık kayıpla öne çıkarken, XUSIN Endeksinin %1,56, XUHIZ Endeksinin ise %0,77 değer kaybettiğini görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, son 24 günde 8,500'lerden başlayan ve TL bazında %20'ye ulaşan yükselişin ardından, hisse senedi piyasasında bir düzeltme/realizasyon sürecinin başlamasını makul görüyoruz. Yukarı yönde ana direnç bölgesi olarak, 10,200-10,400 bölgesindeki fiyat boşluğunun bulunduğu alanı izlemeye devam ediyoruz.
Aşağı yönde ise, ilk önemli destek olarak 10,100 bölgesini izliyoruz. Bu desteğin üzerinde kalınamaması halinde ise, olası gördüğümüz düzeltme hareketinin bir sonraki olası destek bölgesi olarak da 9,950-10,000 aralığını takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Piyasa manşette yüzde 2,7 (önceki 2,6%), çekirdekte ise yüzde 3,2 (önceki 3,1%) bekliyor. Gelecek veri fiyat artış hızında yaşanan son görünümü ortaya koyacak. Manşet enflasyonun yanında çekirdek enflasyonda katılığın devam edip etmediği de piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
17-18 Aralık tarihinde gerçekleşecek FED toplantısı öncesinde önemli bir veri. FED üyeleri son açıklamalarında faiz indirimine açık kapı bırakmışlardı. Beklentiler dahilinde gelebilecek bir veri, 25 baz puan faiz indirimini destekleyebilir. Piyasalar veri öncesinde yüzde 90 ihtimalle aralık ayı FOMC toplantısında faiz indirimi yönünde kümeleniyor. Kuvvetli veri beklentilerin törpülenmesine ve risk iştahının baskılanmasına neden olabilir.
Yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı haftanın diğer önemli gündemi olarak dikkat çekiyor. Almanya ve Fransa’da yaşanan siyasi belirsizliğe ek Trump ve politikalarının neden olduğu belirsizliğin gölgesi altında alınacak faiz kararı oldukça önemli olacak. Piyasa da genel kanı 25 baz puan faiz indirimi yönünde şekillense bile yaşanan sıkıntılar, Avrupa Merkez Bankasının önden yüklemeli(50 baz puan) bir faiz indirimini de bir seçenek olarak masada tutmasına neden
Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,053 seviyesindeki paritede 1,052 ve 1,043 seviyeleri gün içi destek; 1,058 ve 1,063 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir izleyebilir.
Gbp/Usd:
İngiltere'nin Euro Bölgesine kıyasla daha güçlü büyümesinin yanı sıra İngiltere'nin mali teşvikleri ve nispeten daha yüksek faiz oranları görülmesi, Sterlini Eur karşısında avantajlı hale getirebilir. Parite gözler bugün ABD TÜFE verisinde olacak.. Eğer sürpriz yapmaz ise fiyatlama davranışı benzer şekilde sürebilir ve FED faiz indirim beklentisi korunabilir
Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.
Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,272 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,282 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir izleyebilir
Altın:
Çin ekonomisinin ihtiyatlı duruştan-ılımlı gevşeme duruşuna geçmesi baz metallerde talep artışına neden oluyor. Diğer taraftan Çin Merkez Bankasının tekrar altın alımına başladığına dair spekülasyonlar da yükselişi destekliyor. Bugün makro tarafta ABD TÜFE verisi açıklanacak.
Veri sonucuna göre altın fiyatlarında hareketlilik oluşabilir. Beklenti üstünde gelebilecek veri kar satışlarına neden olabilir Beklentilerden sapmaz ise FED faiz indirimi beklentileri korunur diye düşünüyoruz. Trump politikaları, FED faiz indirim temposu ve jeopolitik riskler fiyat dinamiklerini oluşturan konular olmaya devam edecek.
Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için teknik olarak 2.715 Usd seviyesinin aşılması halinde hareket 2.800 Usd hedefleyebilir..
Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.
Bu sabah 2.695 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.635 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.700 ve 2.715 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir izleyebilir.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvili bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi öncesinde yüzde 4,20 seviyelerinde dengelenmiş gözüküyor. Fiyatlama dinamiklerinde Trump politikaları ana belirleyici unsur. Uygulanacak politikaların yansımalarına göre FED faiz indirim temposunu ayarlamak durumunda kalacak. Enflasyon verilerinde dezenflasyonun devamı FED’in elini bir miktar rahatlatabilir. Beklenti altı gelebilecek veri tahvil talebinin bir miktar artmasına neden olabilir.
İç tarafta, son enflasyon verisi biraz soru işareti yaratsa da faiz indirim beklentisi korunuyor. Aralık ayında indirim olup olmayacağı hala net değil. Olsa bile sınırlı indirim olabilir. Nette ise faiz indirim sürecine yakın olduğumuzu düşünüyoruz. 5Y CDS 2020 başında bu yana en düşük seviyesine indi.
Türkiye 5 yıllık CDS 249 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile -2 cent; orta vadelilerde -32 ile -23 cent; uzunlarda -40 ile -39 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,18%, 6,70% ve 7,83% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.