Tarım dışı istihdam verisi…
Global piyasalarda gözler bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam (TDİ) veri setinde olacak. Veri seti ekonominin mevcut kondisyonu hakkında piyasalara ışık tutabilir. Bu hafta içi açıklanan istihdam öncü göstergelerine baktığımız zaman JOLTS (açık iş pozisyonları) ADP (özel sektör istihdam) verilerinin her ikisi de beklentilerin altında kalarak ABD iş gücü piyasasında güç kaybına işaret etti. Bugün açıklanacak TDİ veri seti öncesinde aşağı yönlü risklerin artmasına neden oldu.
Bugün açıklanacak veride işsizlik oranı kısmını en az manşet rakam kadar önemli olmasını bekliyoruz. İşsiz oranının %4 veya üstünde açıklanması FED’in faiz indirim sürecini öne çekmesine neden olabilir. Enflasyon ile mücadelede son düzlük sanılanın aksine engebeli bir yolda ilerliyor. Mevcut sıkılaşmanın süresi ABD ekonomisinde soğumaya neden olurken, iplerin gereğinden fazla sıkılması ise büyüme tarafının beklenenden fazla zarar görmesine neden olabilir.
Önümüzdeki hafta FED toplantısı Çarşamba günü sonlanacak. Aynı gün toplantıdan önce tüketici enflasyon verileri açıklanacak. Oldukça kritik bir gün olacak. Enflasyon rakamları ve FED üyelerinin faiz indirim beklentilerini yansıtan nokta grafik önemli başlıklar olarak karşımıza çıkabilir. Üyelerin son haftalarda faiz indirim süreci için temkinli yaklaşımları, nokta grafikte aşağı revizyonu getirecek mi? Bu sorunun cevabının risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Büyük merkez bankalarından yılın ikinci yarısında gevşeme adımları gelmeye başladı. Kanada Merkez Bankası önceki gün 25 baz puan faiz indirimine gitmişti. Dün de piyasa beklentilerine paralel Avrupa Merkez Bankası refinansman faiz oranını 25 baz puan indirerek %4,25 seviyesine indirdi. Faiz patikalarının Avrupa ve Amerika’da nasıl ilerleyeceği önemli. Zamanlama, miktar, devamlılık anlamında uyum olup olmayacağı önemli. İndirim sürecinin geleceğini, devamını makro verilerin belirleyeceğini, veriden veriye fiyatların ve sürecin etkilenebileceğini düşünmeye devam ediyoruz.
ECB faiz kararından sonra açıklama yapan Başkan Lagarde, Enflasyonun altında yatan baskılarda bir miktar azalma olduğunu belirtti. Faizleri yeterince kısıtlı tutacaklarını, sıkılaştırma sürecini toplantıdan toplantıya alacağımız kararlarla belirleneceğini belirterek temkinli bir duruş sergiledi.
Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak (saat 15:30). Öncesinde yatırımcılar bekleme modunu tercih edebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı. Asya piyasalarındaki seyir hafif satıcılı. Hong Kong %0,4 civarında, Japonya %0,2 civarında, Çin %0,2 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 104,1, ons altın 2.378 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerindeki artış devam ediyor. TCMB verilerine göre, 31 Mayıs haftasında swap hariç net rezervler 1,5 milyar dolar seviyesine gelerek artıya geçtiği görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, rezervlerdeki artışla dış şoklara karşı dayanıklılığın daha da arttığını belirtti.
Yabancılar geçen hafta tahvilde 92 milyon Usd alıcı, hissede 529 milyon Usd satıcı oldular.
Usd/TL:
Önceki gün gelen Hizmet PMI verisinde ABD, AB ve Asya verilerinin iyi sonuçlandığını bu sebeple genel ekonomik performansa dair beklentilerin iyileştiği görüldü. Ekonomik endişelerin azalması risk iştahını destekledi.
ABD özelinde bugün açıklanacak aylık istihdam veri seti önem arz ediyor. Veri seti piyasaları hareketlendirme potansiyeli taşıyor. Dolar Endeksi 104 civarındaki seyrini koruyor. Beklentilerden zayıf gelebilecek veri seti dolar talebinin azalmasına neden olabilir (saat 15:30).
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.
Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi dolar talebinin azalmasına neden oluyor. Merkez Bankası normalleşme sürecinde rezervlerini kuvvetlendirmeye devam ediyor. TCMB verilerine göre, 31 Mayıs haftasında swap hariç net rezervler 1,5 milyar dolar seviyesine gelerek artıya geçtiği görüldü.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre 31 Mayıs haftasında yabancı yatırımcının 94 milyon dolar tahvil alımı yaptığı açıklandı.
Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.
Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. Son ABD verileri tahvil faizlerinin düşüşüne imkan veriyor. Bugün FED faiz politikalarında belirleyici etkiye sahip olan aylık istihdam veri seti açıklanacak. Açık iş sayısı verisinin istihdamın güç kaybettiğini işaret ettiğini belirtelim.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan azalış ile %41,85 ve yatay kalarak %27,70 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zayıf yükseliş denemeleri yeniden satış baskısı oluşturuyor ...
Endekste 11,088 zirve noktasında başlayan düzeltme hareketinin, önceki gün test edilen 10,239 seviyesi üzerinde oluşturmaya çalıştığı seans içi tepki denemelerinin zayıf kalmayı sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Perşembe gününü başarısız yükseliş denemelerinin ardından -% 0.69 oranında değer kaybıyla 10,279 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,200 seviyesini izliyoruz. İlk etapta 10,200 desteğini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu seviye altındaki hareketlerde ise 10,000 seviyesini daha orta vadeli teknik yapıda ana trend desteği olarak alıyoruz. 21 Mayıs tarihinde başladığı düzeltme trendi devam ettiği piyasada, geri çekime eğiliminin 10,000 üzerinde karşılanarak ara bir yükseliş denemesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. 10,500 seviyesi ise yukarı ataklarda direnç konumunda bulunuyor. Endeksin düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 10,500 direncinin aşılması gerekiyor.
Eur/Usd:
Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını bugün açıklandı. Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyüme görünümünden daha az sorun teşkil etmeye başlamasıyla gösterge faiz oranlarını yaklaşık 5 yıl sonra ilk kez düşürdü. ECB 25 baz puan faiz indirimine giderek refinansman faizini %4,25 seviyesine çekti.
Basın toplantısında Lagarde Faizleri yeterince kısıtlı tutacaklarını, sıkılaştırma sürecini toplantıdan toplantıya alacağımız kararlarla belirleneceğini belirterek temkinli bir duruş sergiledi. Kararın parite fiyatlamalarında önceden fiyatlandığı için hareketlilik getirmedi.
Bugün açıklanacak ABD istihdam verisi paritede hareketlilik yaratabilir (saat 15:30). Veri seti beklentilerden saptığı ölçüde hareket artabilir. Sınırlı sapmaların (+/-) mevcut fiyatlama davranışını çok değiştirmesini beklemiyoruz. Beklenenden zayıf gelebilecek veri ise FED üzerinde faiz indirim beklentilerin artmasına neden olabilir.
Veri setinde işsizlik oranın ise ayrıca önemli olduğunu düşünüyoruz. %3,9 gelmesi beklenen veri %4 ve üstü gelirse iş gücü piyasasında güç kaybının beklenenden hızlı olduğunu düşündürecektir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 104,2 seviyesini önemli buluyoruz. 104,2 seviyesi altı kapanışlarda dolar talebi azalmaya devam edebilir.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,079 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Paritenin diğer yakasında bugün ABD açıklanacak ABD TDI verisi sonuçları önemli olabilir. Veri ABD ekonomisi kondisyonu ve faiz indirim beklentilerinin şekillenmesi için yol gösterici olabilir. Zayıf veri dolar talebinin azalmasına neden olabilir. Güçlü veri ise FED’in temkinli duruşunun devam etmesine neden olabilir. Dolar talebi artar.
Dolar Endeksi 104,2 seviyesindeki desteğinin altına inmiş durumda. Endeks 104,1 civarında güne başlıyor. Yön konusunda esas kararını yarın verebilir.
Bu sabah 1,279 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Jeopolitik risk haber akışında zayıflama ve makro verilerin ön planda olduğu bir dönemdeyiz. Altın fiyatları ise bu dönemde ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar talebi ile ters korelasyona katılmış gözüküyor.
Veri odaklı seyir fiyatlamalarda etkili oluyor. Verilerin sonuçlarına göre hızlı yön değişiklikleri devam ediyor. FED faiz indirim beklentileri her gün değişiklik gösteriyor. O yüzden şu an gördüğümüz iştahın devamlılığı kısa dönem için belirsizliğini koruyor.. Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde. Sonuca göre piyasalar yöne karar verebilir. Öncesinde yatırımcılar beklemeyi tercih edebilir.
Altında kısa vadede yön kararsız kalabiliyor (makro veriler belirgin sapma göstermezlerse). 2.275-2.440 Usd bandı sürebilir.
Bu sabah 2.378 Usd seviyesindeki ons altında 2.350 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TDI verisine kadar yatay seyir bekliyoruz
Eurobond:
ABD bu hafta gelen makro veriler karışık sinyaller üretti. Öncü işsizlik verileri ise güç kaybına işaret etti. Haftanın en önemli verisi bugün açıklanacak. ABD aylık istihdam verisi kıymetli. Sonuç tahvillerde mevcut yönün devamını veya ters yönü işaret edebilir. ABD yıllık tahvil faizinde kritik destek noktası 4,40 seviyesinin altında fiyatlamalar görülüyor. Büyük merkez bankalarının senkronize faiz indirimlerine gitmesi mevcut durumda yüksek getiri veren ABD tahvillerine olan talebi artırabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 260 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 15-16 cent; uzunlarda 27-30 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,31%, 7,20% ve 7,89% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.