Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BİST 100 Endeksi alçalan kanal içerisindeki seyrine devam ediyor. Endeks Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kripto varlıklar ve hisse senedinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini ve çok sınırlı bir işlem vergisinin gündemlerinde olduğunu açıklaması sonrasında 10.400 direncinin üzerine tepki gösterse de yeniden satış baskısı altında kaldı. Buna paralel endeks günü %0,7 düşüşle tamamladı. Borsada kazanca yönelik bir vergilendirmenin planlanmaması endekste satış baskısının derinleşmemesi adına olumlu olarak değerlendirilebilir. Endekste 10.200 desteği kısa vadeli dip oluşumu için takip edilebilir. 10.400 direncinin üzeri ise endeksin yeniden bant hareketi içerisine yerleşip, yönünü yukarı çevirip, yükselişini 10.500 ve 10.600 dirençlerine doğru devam ettirmesi açısından önemli. 10.200’ün üzerinde kalındığı takdirde stop loss olarak takip etmek üzere alım yapılabilir. Mevcut trade pozisyonları ise 10.200 desteğinin üzerinde korunabilir görüşündeyiz. TCMB’nin verilerine göre 31 Mayıs haftasında yurtdışı yerleşikler 528,8 milyon dolarlık hisse sattı. Yabancılar 24 Mayıs haftasında 27,9 milyon dolarlık, önceki haftada da 232 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirmişti. Yabancıların tahvil piyasasına olan ilgisi ise devam ediyor. 24 Mayıs haftasında 1,5 milyar dolarlık tahvil alan yabancının geçen hafta tahvil alımı 94,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece yurtdışında yerleşikler 2012’den bu yana ilk kez 10 hafta üst üste DİBS’te alım tarafında yer aldı. Döviz rezervlerimizde ise artış devam ediyor. 31 Mayıs haftasında brüt rezervler 142,2 milyar dolardan 143,6 milyar dolara yükseldi. Net rezervler 45,46 milyar dolara ulaştı. Önceki hafta net rezervler 40,35 milyar dolarda bulunuyordu. Swap hariç net rezervlerin pozitife döndüğü bir hafta oldu. Aynı dönemde swap hariç net rezervler 1,5 milyar dolara yükseldi. ECB beklentilere paralel 25’şer baz puan ile refinansman faizini, %4,25, mevduat faizini %3,75 ve marjinal fonlama faizini ise %4,50 seviyesine düşürdü. Böylece hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizinde Mart 2016’dan beri, mevduat faizinde ise Eylül 2019’dan bu yana ilk faiz indirimi gerçekleşti. ECB Başkanı Lagarde faizleri gerektiği sürece kısıtlayıcı tutmaya devam edeceklerini, faiz indirim kararını önümüzdeki döneme ilişkin güvenlerinin artması ile aldıklarını belirtti. Lagarde dezenflasyonist sürecin devam edip etmeyeceğine yönelik verileri takip edeceklerini, önümüzdeki dönemde daha fazla veriye ihtiyaçları olduğunu ve para politikasının hangi hızla ilerleyeceğini söyleyemeyeceğini ifade etti. ABD’ye baktığımızda gözler bugün istihdam verilerinde olacak. Tarım dışı istihdamın Mayıs’ta 185 bin kişi artması, işsizlik oranının %3,9’da kalması, aylık ücret artışlarının %0,3 gerçekleşmesi bekleniyor. Fed Başkanı Powell son dönemde faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceğinin sinyalini veriyor. İstihdam verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak.



 
BIST 100 Endeksi zayıf seyrine devam ediyor. Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. Endeks gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. 10.200 kısa vadeli destek konumunda. Bu seviye kısa vadeli dip oluşumunu için öne çıkıyor. 10.400 direncinin üzeri ise endeksin yeniden bant hareketi içerisine girip tepki alımları ile karşılaşması için takip edilebilir. 10.200 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir. Diğer yandan ABD borsaları dün sınırlı değişim gösterirken, bu sabah ABD vadeli endeks kontratları yataya yakın bir seyir izliyor. Asya borsaları ise karışık bir görünüm sergiliyor.



 
İçeride tahvil-bono faizleri dün belirgin bir değişim göstermedi. Gösterge tahvil faizi %41,90’dan %41,85’e gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %27,70 seviyesinde sabit kaldı. ABD kısa vadeli tahvil faizleri düşüş eğilimi gösteriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran-Ağustos döneminde 373,1 milyar liralık iç borç servisine karşılık 637,3 milyar liralık iç borçlanma planlıyor. Gösterge tahvil faizinde %41,00, 10 yıllık tahvilde %27,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi son yılların en düşük seviyelerinde görünüm sergiliyor. Son durumda 259 seviyesine geriledi.



 
EUR/USD paritesi ECB’nin faiz indirim kararının ardından bayrak formasyonunun gereği olarak kısa vadeli güçlü seyrine devam ediyor. Bugünkü ABD istihdam verileri öncesinde 1,09 direncinin üzerinde kalıcı olmakta zorlanıyor. Parite 1,08-1,09 bandını korumaya devam ediyor. ABD’de tarım dışı istihdamın beklentilerin altında açıklanması halinde doların küresel çapta güç kaybettiğini görebiliriz. Verilerin tahminleri aşması halinde ise parite aşağı yönlü hareketler sergileyebilir. 1,09 seviyesinin üzeri yükselişin 1,10 direncine doğru devam için öne çıkıyor. 1,08 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli yükselen trendde olumlu seyir korunuyor. Hindistan’da seçim gündemi nedeniyle Rupi değer kaybederken, gelişmekte olan ülke para birimleri de benzer bir seyir izlemişti. Dolar kuru gelişmekte olan ülke kurlarına paralel hareketle 32,60’ın üzerine yükseldi. Hindistan’da mevcut iktidarın göreve devam etmesi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde yeniden normalleşme gerçekleşti. Dolar kuru yeniden 32,20 civarına geri çekildi. Kurda 32,20 ilk etapta destek olarak takip edilebilir. 32,00 aynı zamanda psikolojik desteğe işaret ettiğinden bu seviyenin altına yönelim TL’de toparlanmanın ileri taşınması açısından öne çıkıyor. 32,30 ve 32,40 dirençler haline geldi.



 
Arz endişeleri nedeniyle sert değer kaybeden petrol fiyatları destek seviyelerinden yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde 78,00 dolar destek, 81,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2350 dolar olan sıkışma hareketinin direnç seviyesini aşarak kısa vadeli görünümünü güçlendirdi. ECB’nin faiz indirim kararı altın ons fiyatlarına olumlu yansıdı. 2350 dolar artık destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin üzerinde yukarı yönlü hareketin korunabileceğini söyleyebiliriz. 2370 doların üzerinde ise 2385 ve 2400 dolar dirençlerine doğru yükselişine devam edebilir. Gram altın, altın onsun desteği ile 2450 TL direncinin üzerine yönelim gösterdi. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece gram altında kısa vadeli görünümün güçlenme eğiliminde olacağını söyleyebiliriz. 2450 TL’nin üzerinde 2480 TL direncine doğru yönelim gösterebilir.

 
BIST 100 Endeksi’nde 10.200 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş