Günlük bülten (Ünlü Menkul)

Haftanın son işlem gününde en önemli konu başlığını ABD Mayıs ayı istihdam rakamları oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi tarım dışı istihdam 300 bini aşan artışın ardından Nisan’da 175 bin kişilik artış göstermiş ve verinin bu denli sert bir geri çekilmeye uğraması faiz indirimi beklentilerini destekleyen bir zemin yaratmıştı. Ancak Fed’in bir aylık veriden yola çıkarak para politikasında değişikliğe gitmesi söz konusu olmayacağı için bu eğilimin bir trende dönüştüğünün görülmesi gerekir. Dolayısıyla hem Mayıs ayı hem de yaz aylarında istihdamın ortaya koyacağı tablo bu açıdan oldukça önemli. Mayıs ayı için 185 bin kişilik beklenti söz konusu. Piyasalar için en ideal senaryo ise önceki günkü ADP özel sektör istihdam rakamında olduğu gibi beklentinin altında kalan ancak zayıf bir tablo ortaya koymayan bir veri seti olacaktır. Öte yandan enflasyona olası etkileri nedeniyle saatlik kazançlardaki değişimin de piyasalar tarafından dikkatle izlenecek bir diğer kalem olduğunun altını çizmek gerekir. Saatlik kazançların aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %3,9 artması bekleniyor. İşsizlik oranında ise %3,9 ile değişim öngörülmüyor.
TL: ECB dün faiz oranlarında 25 baz puanlık indirim yaparken ABD’de ise Fed’in para politikasını belirlerken odaklandığı göstergelerden biri olan istihdamın ortaya koyacağı tablo bugün gelişmekte olan ülke para birimleri için de risk iştahını şekillendirecek ana konu başlıklarından biri olacaktır. Söz konusu veri 12 Haziran’daki Fed toplantısı öncesinde göreceğimiz son istihdam rakamları olması bakımından da oldukça önemli. TSİ 15.30’daki açıklamanın ardından faiz indirimi beklentilerinin güç kazanması durumunda bunun hafta başında Hindistan’daki seçimler sonrasına baskı altında kalan gelişmekte olan ülke para birimlerine de destek verdiğini görebiliriz. TL ise hafta başındaki kayıplarını önemli ölçüde geri almayı başardı. Sık sık dile getirdiğimiz gibi TL’nin reel açıdan değer kazanma potansiyelini güçlü bulmaya devam ediyoruz.

Borsa İstanbul: ABD endekslerindeki iyimser kapanışlar ve bunun küresel piyasalara yansımaları dün içeride de kendini gösterdi. Bu kapsamda BIST-100 endeksi güne yukarı yönlü bir eğilimle başlayıp açılışın hemen ardından 10.450 puana yaklaştı ancak bu bölge gün içinde görülen zirve olarak kaldı. Devam eden işlemlerde destek bulmakta başarılı olamayan ve ivme kaybeden endeks günü %0,7 oranında geri çekilme ile noktaladı. Haftanın son işlem gününde ise ABD istihdam rakamlarının küresel piyasalara etkilerinin içeriye de yansıyabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda istihdamda soğumaya
işaret eden ancak zayıf bir tablo da çizmeyen veriler varlık fiyatları için en pozitif senaryo olacaktır. Teknik açıdan bakıldığında 10.220 ve 10.180 puan seviyelerini ise destek olarak izliyoruz. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin F-16 satış kabul mektubunu imzaladığını duyurdu. Sürecin tamamlanması ile Türkiye, ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kiti satın alacak.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 11503.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11423, 11331, 11251 ve 11159 destek olarak izlenebilir. 11584, 11676, 11757 ve 11849 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 32.9032 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.8705, 32.8045, 32.7385 ve 32.673 destek olarak izlenebilir. 32.936, 33.002, 33.0675 ve 33.1335 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 ÜNLÜ Menkul
  unlumenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş