Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Sonunda söyleyeceğimizi en başta söyleyelim. ABD tarım dışı istihdam veri seti belirgin yön göstermedi.
Cuma günü açıklanan veri setinde,
- aylık istihdam edilen çalışan sayısı beklenenden iyi,
- işsizlik oranı beklenenden sınırlı zayıf,
- saatlik kazançlar beklenenden hafif zayıf geldi.
Özetle, karışık sinyalin geldiği, beklentilerin yakına düşen sonuçların olduğu veri seti fiyatlama için belirgin yön işaret etmedi. Zira sapma sınırlı kaldı. Ancak FED sıkılaşmasının etkilerinin hissedildiğine dikkat edilmeli bizce.
FED kararı öncesi 2 köşe taşı veri olduğunu söylüyoruz. Biri istihdam veri seti idi. Geride kaldı. Diğeri ABD TÜFE. Haftaya açıklanacak. Aradaki diğer veriler önemli ancak sapma gösterdikleri ölçüde hareket yaratabilecekleri fikrindeyiz.
Bu hafta risk iştahı yatay-sınırlı pozitif olabilir. Çin yönetiminin destek adımları da bu görüşümüze katkı yapıyor. Hafta boyunca veri trafiği yoğun. FED ve ECB yetkilileri açıklamalar-konuşmalar yapacak.
Genel olarak FED'in sıkılaşmanın sonu mesajını vermekten imtina ettiğini düşünüyoruz. Zira veriler de buna pek müsaade etmiyor. FED de aceleci adım atmaktan kaçınıyor. Ne fazla ne eksik, ideal sıkılaşma yapma gayretinde bizce.
Sıkılaşmanın sonuna yaklaşılmakta olmak piyasaların dönüşe yakın olmasına yakın olmak anlamına gelebilir. O yüzden günlük haber akışının yanında bir de ana resme göre pozisyonlanmakta fayda olduğu kanaatindeyiz.
Cuma günü küresel iştah ayrıştı. Hisse senetleri sınırlı olumlu fiyatlandı. Tahviller sınırlı satıldı. Altın yatay kaldı. Para piyasalarında Usd biraz güçlendi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif-pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,20 civarında artı. Asya borsaları daha alıcılı. Japonya yüzde 0,5 civarı, Hong Kong yüzde 2,5 civarı, Çin yüzde 1,1 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,19%, Dolar Endeksi 104,15, ons altın 1.945 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, bu hafta hareketli bir hafta olabilir. Bugün Ağustos ayı TÜFE verisi açıklanacak. Cuma günü ise Fitch, yeni gözden geçirmesini açıklayacak. Not artırımı beklentileri oluşmuş durumda.
Ağustos ayında TÜFE'nin 6,5% artması bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık oran 55,9% seviyesine çıkmış olacak. Veri saat 10:00'da açıklanacak. İTO İstanbul Ağustos enflasyonu 8,8% arttı, yıllık artış 74,18% oldu.
Lokla ajandanın ana konusu bizce Orta Vadeli Program. Güçlü bir içerik iç ve dış yatırımcılarca olumlu karşılanabilir. Tabii bir sonraki adım programın tatbiki olur. Programın aksiyona dönüşmesi de sürecin bir parçası.




Usd/TL:
ABD tarım dışı istihdam verileri işgücü piyasasının sıkılaşmadan çok etkilenmediğini, sınırlı zayıfladığını ortaya koydu. Veri seti karışık sinyaller verdi aynı zamanda. İşsizlik oranı sürpriz artış kaydederken, iş başı yapanların sayısı tahminden 10% civarı daha iyi geldi. FED sıkılaşması az da olsa etkisini gösteriyor diye düşünüyoruz.
Günün sonunda, veri seti para piyasalarını kısa vadede daha olumlu noktaya taşıyacak bir içerikte gelmedi diyebiliriz. Bu noktada bu hafta açıklanacak veriler sapma gösterdikleri oranda hareket-etki yaratabilirler. Geçen haftaki istihdam verisi kadar olmasa da önemli veriler açıklanacak.
Dolar Endeksi güne-haftaya 104,15 ile başlıyor. Yukarıda ifade ettiğimiz verilere göre işlem görebilir. Genel hissiyatımız mevcut seviyelerden çok sapma olmayacağı şeklinde. Endeks için 103 seviyesi kritik görüyoruz. 103'ün altında Usd güç kaybı yaşayabilir.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarında atılan adımlar TL lehine hava yaratıyor. OVP bu havanın belirginleşmesini, sürmesini sağlayabilir diye düşünüyoruz. OVP'nin bu ayın ilk yarısında açıklanması bekleniyor.
Ankara'nın duruşunun daha da belirginleşmesi, TL'nin zayıflamasının önüne geçebilir.
Fitch, Cuma günü Türkiye gözden geçirmesini güncelleyecek. Piyasada notun ve görünümün artacağına yönelik beklentiler oluşmuş durumda.

Bu sabah 26,70 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,30 ve 26,00; yukarıda 27,00 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizleri, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin oldukça altındalar. Regülasyonlar sadeleştikçe faizler de olmaları gereken yerlere doğru yükselebilir.
Merkez Bankası'nın kararı sonrası gözler OVP'de. OVP'nin içeriği lokal varlıklar için önemli bizce.
Globalde tahvil faizleri Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti ile yukarıya hareket etti. Zira işgücünün gücünü koruduğuna dair algı oluştu. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,19% civarında işlem görüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller sırasıyla -yatay- %21,55 ve -yatay- %19,30 ile Salı gününü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse senedi piyasasında 8,056 punda TL bazında yeni zirveye ulaşmış durumda… Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,76'lık artışla 8,056 puanda yeni bir TL zirveden yaptığını görüyoruz.
Haftayı 7,900-8,000 aralığında sıkışık bir seyirde geçiren piyasada, haftanın son günü itibarıyla kısa vade işlem kanalının üst bandının bulunduğu 8,000 bölgesini aşmayı başaran piyasanın 8,056 puanda TL bazında yeni bir tarihi zirveye ulaşmayı başardığını görüyoruz.
Önümüzdeki haftaya baktığımızda ise, 8,000 seviyesi destek olarak korunabildiği sürece endeksin bir üst direncinin bulunduğu 8,500 bölgesine doğru yükselişini sürdürme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, 7,900 seviyesinin artık kısa vadeye yönelik uzun pozisyonlar için önemli bir stop-loss özelliği kazandığını söyleyebiliriz.



Eur/Usd:
Ağustos ayında işe girenlerin sayısı beklenenden iyi, işsizlik oranı ve saatlik kazançlar beklenenden zayıf. ABD aylık istihdam veri seti, sıkılaşmanın etkisi olduğunu ancak bunun ılımlı seyrettiğini ortaya koydu.
Yatırımcılar, verilere Usd talebini artırmak şeklinde reaksiyon verdi. Dolar Endeksi geçen hafta 103 seviyesine kadar gevşemiş ve veriyi 103,6 civarında karşılamıştı. Veri sonrası ise 104'ün üzerine çıktı. Bu sabah 104,15 civarında işlem görüyor.
Özetle, istihdam verisi yön konusunda çok mesaj vermedi. Gözler ABD TÜFE verisinde.
Bu hafta veri akışı yoğun ve önemli veriler açıklanacak. Ancak çok önemli veri bulunmuyor. Bu durumda sapma olursa hareket olabilir ihtimali öne çıkıyor.
Piyasa fiyatlama modunun yatay veya sınırlı olumlu olmasını beklemeyi sürdürüyoruz.
Dolar Endeksi'nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,078 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD haftalık işsizlik verisi, PCE deflatörü sonrasında ABD aylık istihdam veri seti de Usd talebine destek oldu. Yatırımcılar ABD işgücünün çokta zayıflamadığını gördü.
İstihdam veri setinin karışık gelmesi, yön konusunda belirgin bir şey söylememesi ile para piyasalarında sınırlı hareket oluştu. Bundan sonra ABF TÜFE verisi ve FED faiz kararı beklenecek, fiyatlanacak.
Bu haftanın veri trafiği yoğun. Sapma olduğu ölçüde hareket olabilir. Genel olarak mevcut seviyelerden çok uzaklaşma olmayabilir. Tabii belirgin sapma, durumu değiştirebilir.
Dolar Endeksi 104,15 civarında işlem görüyor. Dolar Endeksi 103 eşik seviyesinin üzerinde bulunuyor.
Bu sabah 1,26 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,251 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,27 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Altın son günlerde piyasa etkilerinden ayrı kalıyor. Ekonomilerden gelen baskılayıcı haberlere rağmen bunu başarıyor. Gümüş için ise aynı şeyi söyleyemeyiz. O baskıyı hissediyor. Altının olumlu ayrışmasında jeopolitik risklerin etkisi olduğu kanaatindeyiz. Gerek Ukrayna eksenli gelişmeleri, gerek Tayvan eksenli gelişmeleri dikkat çekici buluyoruz.
Geçen hafta ABD haberleri öne çıktı ve risk iştahını baskıladı. Yeni hafta karışık bir havada başlıyor. Yatay, sınırlı olumlu olabilir.
Altın, 200 günlük ortalamasından yukarı yönde uzaklaşma çabasını sürdürüyor.
Orta uzun vadeli resimde altın-gümüş yukarı potansiyel taşıyor. Merkez bankalarının ek sıkılaşmayı sonlandırmaları alıcıları iştahlandırabilir diye düşünüyoruz.
Altının 200 günlük ortalamanın civarındaki seyri yukarı sinyali veriyor. Şimdilik baskı azalma kaydetse de bugün önemli bir gün.
Reel getiri fırsatı oluşan Usd talep görmeye devam ediyor. Dolar Endeksi'nin 103 üstünde kalması da değerli metaller için baskı unsuru.
Bu sabah 1.945 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.920 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
2 gün düşüş, 2 gün yatay seyir, ardından sert yükseliş. ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü neredeyse düşüşünü geri aldı. İstihdam veri seti tahvil faizlerini yükseltti. Her ne kadar zayıf veriler olsa da piyasa günün sonunda tahvilleri satmaya yöneldi. Sınırlı bir satışla ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,18% seviyesine erişmiş durumda. FED sıkılaşmasının sonlarına yaklaştığımız unutulmamalı. Tahvil faizleri aşağıya dönebilir.
Yeni haftada veri akışı takip edilecek. Sapma hareket yaratabilir. ABD TÜFE ve FED kararı beklenen köşe taşları.
Lokal tarafta, OVP lokal varlıklara bakışı değiştirebilir. Bu Cuma Fitch'in gözden geçirmesi açıklanacak.
CDS 379 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 9-15 cent; orta vadelilerde 17-40 cent; uzunlarda 54-57 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 7,09%, 8,22% ve 8,66% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Ticaret Bakanlığı:2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde İthalat, %3,5 oranında artarak 247 milyar 321 milyon dolar oldu
Ticaret Bakanlığı: 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde Dış ticaret hacmi, %1,9 oranında artarak 412 milyar 228 milyon dolar olarak gerçekleşti
Ticaret Bakanlığı:2023 yılı Ağustos ayında İthalat, %6,3 oranında azalarak 30 milyar 494 milyon dolar oldu
Ticaret Bakanlığı:2023 yılı Ağustos ayında Dış ticaret hacmi, %3,2 oranında azalarak 52 milyar 114 milyon dolar olarak gerçekleşti
Ticaret Bakanlığı:2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde İhracat, %0,4 oranında azalarak 164 milyar 907 milyon dolar oldu
Facebookta Paylaş