Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik haber akışında yaşanan azalma ve sürecin zamana yayılması ekonomik ajanda ön plana çıkmaya devam ediyor.
Önceki gün FED toplantısı ve Powell’ın toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında verilen mesajlar piyasalar tarafından olumlu algılandı. Önceki toplantılara nazaran sözlü yönlendirmede şahin tonu bir derece yumuşattığını düşünüyoruz. Temel olarak FED, ABD ekonomisinin enflasyonu düşürmeye yeterli (bir anlamda büyümenin, talebin artmasını engellemeye) derecede kısıtlı bir faiz oranı istiyor. Powell yaptığı açıklamada faiz artışları döngüsünde çok yol aldıklarını ve sonlara yakın olduklarını belirtti. İlaveten parasal sıkılaşmaya ihtiyaç duyulduğu anda sıkılaşmaya devam edeceklerini de vurguladı. Aralık ayında yapılacak toplantıya kadar iki enflasyon, iki istihdam verisi gelecek. Veri odaklı yaklaşımın devam edeceğini düşünüyoruz.
ABD tahvil borçlanma takvimini ve büyüklüğünü önemli gördüğümüzü önceki raporlarımızda da belirtmiştik. Borçlanma miktarının beklentilerden düşük olması ve uzun vadeli tahvillerin ihraç hızının yavaşlatılması Hazine tahvil faizlerinde gerilemeye neden oldu. Tahvil faizlerinin gerilemesi piyasalar tarafından olumlu algılandı. DXY değer kaybederken risk iştahı pozitif etkilendi.
Bugün TSİ saat 15:30’da ABD Tarım Dışı İstihdam veri seti açıklanacak (beklenti 190.000). Bu verinin beklenenden daha yüksek gelmesi; ülkede çalışan kişi sayısının arttığını ve ekonominin canlandığını göstermektedir. Uygulanan sıkılaşmanın ABD ekonomisinde etkilerini görmek açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Avrupa tarafı, İngiltere Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’te sabit tuttu. Avrupa kıtasında beklenti altı gelen büyüme ve resesyon tehlikeleri sıkılaşma döngüsünde sona gelindiğinin sinyalini veriyor. Hem ECB hem BOE’nin politika faizinde zirvede olduğunu düşünüyoruz.
Piyasaların risk iştahının olumluya yöneldiğini, bunda FED’in yarı sıra İngiltere MB’nın da katkısı olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki jeopolitik tansiyonun düşme eğilimi göstermesinin ekonomik konuları konuşma fırsatı tanıdığını belirtelim.
 
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya’da Hong Kong yüzde 2,1 civarı, Çin yüzde 0,80 civarı, alıcılı; Japonya tatil nedeniyle kapalı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,66, Dolar Endeksi 106,1, ons altın 1.986 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB 4. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı (jeopolitik riskler) 2023-2024 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahmin revize gerçekleşti. Yıl sonu enflasyon tahmini 2023 için %65 ve 2024 için %36 olarak yukarı revize edildi. Toplantıda 2024 ikinci yarıda güçlü ve sürekli dezenflasyonun başlayacağına dair vurgu yapıldı.
Bugün Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa aylıkta 4% artış bekliyor; bu artış yıllık oranın 62,3% seviyesine çıkması anlamına geliyor. Veri saat 10:00’da açıklanacak.




Usd/TL:
FED toplantısı sonrası piyasalarda risk iştahı arttı. Sıkı duruşun devam edeceği Powell tarafından vurgulansa da piyasalar Powell’ın verdiği olumlu yönde işaretlere daha fazla ilgi duyma eğiliminde oldular. ABD tahvil borçlanma takviminin de hem vade hem süre açısından olumlu olması da risk iştahında diğer olumlu sebep oldu. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam veri seti risk iştahı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta, bugün TCMB 4. Enflasyon Raporu’nu açıklandı. Geçiş aşamasında ön görülemeyen risklerden dolayı 2023-2024 enflasyon hedefinde yukarı yönlü revizeler yapıldı. TCMB 2023 yılsonu enflasyon tahmini %65 (önceki:%58) ve TCMB 2024 yılsonu enflasyon tahmini %36 (önceki:%33) oldu. Enflasyon ile mücadelede sıkı duruşun devam edeceği mesajı verildi

Bugün Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık artışın 4% olması bekleniyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,36 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 28,50 ve 29,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Dün yılın 4. enflasyon raporu açıklandı. TCMB’nin 2023-2024 enflasyon hedefinde yukarı yönlü tahmin revize gerçekleşti. Yıl sonu enflasyon tahmini 2023 için %65 ve 2024 için %36 olarak yukarı revize edildi. Sadeleşme adımları tahvil faizlerinin ‘normalleşmesini’ sağlıyor. Bazı menkul kıymet tesisi zorunlulukları kaldırılması ve enflasyon beklentilerinin revizesi ile tahvil fiyatlarında dengelenme devam ediyor
Bugün Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa tahmini aylık artışın 4% olması yönünde. Böylece yıllık oran 62,3% seviyesine çıkmış olacak. Veri saat 10:00’da açıklanacak.
Globalde, FED toplantısı sonucunda politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Toplantı sonrasında Powell faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını belirtti. Sıkı duruştan vazgeçmeyeceğini belirti. ABD tahvil ihraç takviminin hem vade hem de büyüklük olarak beklentileri karşılaması tahvil tarafında alıcıların ortaya çıkmasına neden olarak faizleri düşürdü.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan artarak ve 18 baz puan artarak, %37,41 ve %28,46 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin önceki gün 7,297 seviyesi üzerinde oluşturduğu tepki alımlarının dün de etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz.
Perşembe gününü %1.79 oranında değer artışıyla 7,663 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, 7,500 seviyesini tepki alımları kapsamında ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 7,500 üzerindeki hareketlerde ise piyasadaki tepki alımlarının haftanın son işlem gününde de etkisini sürdüreceğini düşünüyoruz. Şu aşamada 3 Ekim tarihinde başlayan kısa vadeli düşüş trendinin sürdüğü piyasada, 7,800 seviyesini tepki sürecinin kritik geçiş noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin 8,560 zirve bölgesinden itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 7,800 direncinin geçilmesi gerekiyor. Bu durumda ilk etapta bir üst noktada bulunan 8,100 seviyesini test edecek ara bir yükselişin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
Aşağı yönde ise 7,500 altında 7,400 bölgesini ana destek olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,400 üzerindeki hareketler piyasadaki yükseliş eğilimini desteklemeyi sürdürecektir.



Eur/Usd:
FED toplantısı sonucuna dair fiyatlamalar devam ediyor. FED toplantısı sonrası piyasalar bugün açıklanacak tarım dışı istihdam veri setine odaklandı. Sıkılaşma adımları ile ekonomide soğumayı takip eden piyasalar için yarın açıklanacak veri setinin
önemli olacağını düşünüyoruz. Dün açıklanan ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları 7 haftanın zirvesine erişti; istihdam zayıflıyor sinyali verdi. İstihdamın maliyetini gösteren başka bir veri ise maliyetin artış hızının zayıfladığını gösterdi.
FED karar setinin piyasalardaki yansımasına baktığımızda şahinlik dozunun azalmasının fiyatlandığını söyleyebiliriz. Usd değer kaybı, tahvil faizleri düşüş yaşıyor. Tahvil faizi düşüşünde ABD hazinesinin yeni borçlanma takvimi içeriğinin de etkisi görülüyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini kuvvetli destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi üstünde Dolar talebinin Eur talebine göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz.
Bu sabah 1,062 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,065 ve 1,072 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel politika faizinde değişikliğe gitmedi. BOE Başkanı Andrew Bailey ve diğer üyeler, İngiltere'nin enflasyon oranını düşürmek için ‘uzun bir süre’ ve ‘kısıtlayıcı’ bir politika duruşuna ihtiyaç duyulacağı konusunda hemfikirdi açıklamasında bulundu.
BOE’nin sıkı duruşa devam edeceğini ve fakat politika faizinde zirve seviyeye ulaştığını düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,22 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Altın yükselişi için iki temel durum ön plana çıkıyor. Birincisi jeopolitik riskler. Jeopolitik risklerde haber akışı zayıflasa bile hala masada belirsizliklerin olduğunu düşünüyoruz. İkinci temel durum merkez bankalarının uyguladığı politikalar ve oluşan reel getiri fırsatı. Reel getiri artıkça altın talebi azalabilir.
ABD hazinesi tahvil ihraç programını açıklandı. Uzun vadeli tahvillerde ihraç hızının yavaşlatılması ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yüzde 4,69’a çekildi. Tahvil faizlerinin düşmesi altın tarafına olumlu yansıyabilir.
Jeopolitik risklerin azalması, sürecin zaman yayılması aynı zamanda risk iştahının artması altın fiyatları için dengeleyici bir durum ortaya koyabilir.
Altın için kısa vade 1.985 Usd takip edilebilir. Üstünde yukarı istek artabilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.986 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD borçlanma takvimini açıkladı. Borçlanma miktarı beklentilerden düşük açıklanırken uzun vadeli tahvillerde ihraç hızının yavaşlatılması ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde yaşanan yukarı yönlü baskıyı azaltarak yüzde 4,70 seviyelerine geriledi. Gerilemede ‘FED şahinliğinin azalması’ da etkili. Bundan sonraki aylarda enflasyon ve büyüme verileri beklenti altı gelirse tahvil faizlerinde yaşanan gevşeme hızlanabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta,. ABD tahvil faizleri ile korelasyon devam ediyor. Bu tarafta yaşanan olumlu hava Türkiye CDS’lerinde ve eurobond fiyatlarında karşımıza çıkıyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 371 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 24-28 cent; orta vadelilerde 102-139 cent; uzunlarda 162-167 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,10%, 8,57% ve 9,04% oldu.

 Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.