Merkez Bankası’ndan miktarsal sıkılaştırmaya devam sinyali (Dinamik Yatırım Menkul Değerler)

• Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonu enflasyon beklentisini %58'den %65'e, 2024 sonu enflasyon beklentisini %33'ten %36'ya revize etti. Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan 2023 yılı sonunda %70 olasılıkla enflasyonun %62 ile %68 arasında, 2024 yılı solunda ise %30 ile %42 arasında kalacağını tahmin ettiklerini belirtti. TCMB artan belirsizlikler nedeniyle her iki yıl için de tahmin aralığını genişletmiş bulunuyor.
• 2023 yıl sonu enflasyonundaki revizyonun 2.9 puanı gerçekleşme ile Merkez Bankası'nın daha önceki tahmini arasındaki farktan kaynaklanırken 2 puan ilave katkı TL cinsinden ithal fiyatlarında kaynaklandı. Gıda fiyatlarının tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine 1.3 puan eklerken çıktı açığının beklentilerin yukarısında olması da 0.8 puan ilave yük getirdi. 2024 yılında enflasyonun tahminlerden sapmasınının revizyona etkisi 1.4 puan olurken TL cinsinden ithalat fiyatlarının ek katkısı 1.8 puan oldu. Enerji kalemleri dahil yönetilen yönlendirilen fiyatlar 2024 tahminini 1.5 puan yukarı çekerken TCMB gıda fiyatlarının 1 puan, çıktı açığının 0.7 puan aşağı yönde katkıda bulunmasını bekliyor.
• Soru cevap bölümünde TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın sorulara verdiği cevaplardan önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.
• Faiz artışlarının yanı sıra miktarsal sıkılaştırma devam edecek. Bugünkü zorunlu karşılık (ZK) kararıyla piyasadan 348 milyar TL çekilmesi bekleniyor. Bundan önce 21 Temmuz ve 14 Eylül’de açıklanan ZK hamleleriyle toplam çekilen likiditenin 1.05 trilyon TL’ye ulaşması bekleniyor. Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarına karşılık sistemde bulunan fazla likidite nedeniyle yeterince artmayan mevduat faizleri ile ilgili olarak TCMB bugün bir karar açıklayarak hem KKM hem de döviz zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gitti. Buna göre TCMB KKM ZK oranları 5’şer puan artırılarak 6 aya kadar vadede %30, diğer vadelerde %10 oldu. YP mevduat için ZK oranları 1’er puan artırılarak 1 aya kadar vadede %30, 3-12 ay vadede %26, 1 yıl ve daha uzun vadede %20 oldu. Böylece KKM’den standart TL mevduata dönüşlerin hızlanması ve fazla TL likiditesinin çekilmesi bekleniyor. 1 Kasım itibarıyla Açık Piyasa İşlemleri stoku sistemde 155.8 milyar TL’lik fazla likiditeye işaret ediyor.
• TCMB Başkanı Erkan Kasım ayında doğalgaz tüketiminin artması nedeniyle hanelerin bedelsiz kullanım sınırının üzerine çıkması dolayısıyla enflasyonla bir artış yaşanacağını, Ocak ayında asgari ücret artışı ve otomatik vergi ayarlamaları nedeniyle enflasyonun artış göstereceğini ve gelecek yılın Mayıs ayında da doğalgaz fiyatları kaynaklı baz etkisinin enflasyonda tepe noktayı görmemize neden olacağını belirtti. Bu beklenti bizim de Mayıs ayında %70 üzerinde bir tepe görüp enflasyonun düşüşe geçeceği beklentimizle uyumlu.
• Enflasyon beklentisinin OVP’de yer alan bütçe açığı ve büyüme hedefleri ile uyumlu olup olmadığı ile ilgili sorulara cevaben TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan bütçe ile ilgili soruya yorum yapmazken enflasyonun belli bir seviyeye düşene kadar büyümeden çalmadan gerileyebileceğini, bunun da ihracatı artırmak yoluyla yapılabileceğini belirtti.
• Açıklamalardan önümüzdeki dönemde faiz artışlarının hızının yavaşlayacağına dair bir sinyal almasak da gelecek yılsonu beklentisinin %36.0’da tutulması ve politika faizinin bileşik seviyesinin %40.0’ın üzerinde seyretmesi nedeniyle faiz artış hızının yavaşlayabileceğini düşündürüyor. Öte yandan politikanın etkinliğini artırmak ve mevduat faizlerinde artışı sağlamak için miiktarsal sıkılaştırmanın ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin devam edeceğini anlıyoruz.


Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

 https://www.dinamikyatirim.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş