Günlük bülten (QNB Finansinvest)


Döviz kurlarında geri çekilme eğilimi korunuyor…


BIST 100: Endekste aşağı yönlü bir başlangıç bekliyoruz. 1914 ve 1984 direnç haline gelirken, 1833 ve 1791 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endekste gün içi oynaklık yüksek kalabilir; dip oluşumu gerçekleşmeden yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz…
 
TL Bonolar: TL’deki toparlanma ile içeride tahvil-bono faizleri geri çekildi. Ancak enflasyon görünümü nedeniyle yüksek seviyeler korunabilir. Gösterge tahvilde %22,35, 10 yıllık tahvilde ise %23 direnç olarak izlenebilir…
 
USD/TL: TL, siyasi taraftan gelen açıklamaların ve alınan önlemlerin etkisiyle toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar kurunda 12,00 ve 11,12 destek, 12,80 ve 13,15 direnç seviyeleri olarak belirtilebilir…
 
EUR/USD: Parite sınırlı bant içerisinde hareket ederken, 1,13 direncine doğru güç kaybediyor. Paritenin ilk planda 1,12 desteğinin üzerinde kalabilmesi kısa vadeli görünümü açısından önemli. 1,13 direnç olarak geçerli…
 
Günün Öne Çıkanları:

• TCMB: Döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının TL vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar verildi…

• Döviz tevdiat hesaplarının TL vadeli mevduata dönüşümü halinde vade sonu kuru üzerinden hesaplanacak fark TCMB tarafından karşılanacak…

• ABD’de GSYH büyümesi, ikinci el konut satışları ve tüketici güven endeksi verileri takip edilecek…


   
 
 
 
 
    16:30 ABD GSYH (yıllık, nihai) 3Ç21 %2,1 %2,1
  18:00 ABD İkinci El Konut Satışları Aralık 6,50 mln adet 6,34 mln adet
  18:00 ABD Tüketici Güven Endeksi Aralık 110,2 109,5



   Döviz kurlarında geri çekilme eğilimi gerçekleşirken, BIST 100 Endeksi son üç işlem gününde sert değer kaybına uğruyor. Endeks gün içerisinde yüksek volatilite ile geniş işlem bandında hareket ediyor ve devre kesici uygulaması ile karşılaşıyor. BIST’te volatilite azalmadan yeni alım konusunda aceleci olunmaması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan yurtdışı piyasalar ise yaşanan satış baskısının ardından tepki alımları ile toparlanma gösteriyor. Ancak içeride gelişmeler ve haber akışları devam ederken, yurtiçi piyasalarda oynaklık yüksek olduğu için bu dönemde daha çok iç dinamiklerimiz baskın kalabilir.


   Aşağı yönlü trendde hareket eden BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıf. Yoğun gelişmelerin yaşandığı bugünlerde endeks yurtdışı borsalardan ayrışma gösterebilir. Endeksin aşağı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 1914 ve 1984 direnç haline gelirken, 1833 ve 1791 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Endekste gün içi oynaklık yüksek kalabilir; dip oluşumu gerçekleşmeden yeni alım konusunda temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   TL cinsinden tahvil getirilerinde döviz kuruna paralel bir gevşeme takip edildi. Bazı vadelerde rekor yüksek seviyelere çıkılmasının ardından düşüş yaşandı. Gösterge faiz %22,93’e, 5 yıllık tahvil getirisi %24,19’a, 10 yıllık tahvil getirisi ise %23,58’e geriledi.


   EUR/USD paritesinde oldukça dar bir banttaki hareket devam ediyor. Parite 1,13 direnci ve 1,1250 desteğinin arasında gidip geliyor. 1,1250’nin aşağı kırılması durumunda 1,12 diğer destek konumunda. USD/TL 18 TL’nin üzerine çıkark rekor yenilemesinin ardından sert geri çekilmeye başladı. Kur bugüne 13’ün de altında 12’ye yakın seviyelerden başlıyor. 12,80 ile 13,15 seviyelerini direnç olarak takip edeceğiz. 12 destek seviyesi olacak. EUR/TL’de 13,70 ilk planda destek iken, 14,40 direnç olarak belirtilebilir.


   Brent petrolün seyrini Omicron varyantı hakkındaki gelişmeler şekillenmekte. 70 dolar desteğini geçemeyen Brent petrolde 75 dolar direnç seviyesini izliyoruz. Altın ons fiyatları yine 1800 dolar sınırının altına geriledi ve bu seviye artık direnç olarak takip ediliyor. Kısa vadeli görünümün pozitife dönmesi adına bu seviyenin üzerinde birkaç günlük kapanış görmeyi bekleyeceğiz. 1785 ve 1770 seviyeleri destek konmunda. 1810 direnci ana hedef olarak kalacak. Gram altın 1000 TL’yi geçmesinin ardından döviz kurlarındaki sert düşüşe paralel 700 TL’ye doğru geriledi. 740 TL direnç, 690 TL destek olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıf. 10 yıllık tahvil faizinde %23 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.