Günlük bülten (QNB Finansinvest)

İran, Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla İsrail’e mesaj göndererek; Gazze’ye saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanı, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaş suçlarının devam etmesi halinde yeni cephe açılması ihtimalinin mümkün olduğunu söyledi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, ABD de Doğu Akdeniz’e gemi göndermişti. Türk Deniz Kuvvetleri, bölgede tatbikat düzenleyeceğini duyurdu. İsrail’in kara hareketi hazırlıkları yaptığı belirtiliyor. İran’ın yaptığı açıklamalar sonrasında sıcak çatışmanın yayılma riskine yönelik endişeler ile jeopolitik tansiyon artmış durumda. Ateşkes yaşanmadığı veya taraflardan yapıcı açıklama gelmediği sürece güvenli liman algılamaları ile altın onsa ve dolara olan talep yüksek kalabilir. Petrol fiyatları ise arz endişeleri ile destek bulabilir. Jeopolitik riskler nedeniyle küresel borsalarda aşağı yönlü hareketler görebiliriz. BIST 100 Endeksi ise İran’ın açıklamaları ile bölgeye yakınlık nedeniyle geçtiğimiz hafta destek seviyelerinin altına geri çekildi. Cuma günü %1,8 oranında düşüş gösteren endeksin haftalık kaybı %4,4 oranında gerçekleşti. 8170 desteğinin altına yönelim sonrasında endeksin 8050 seviyesinde önemli bir desteği bulunuyor. Geçtiğimiz hafta 8050’nin üzerinde kalma çabası gösteren endekste bu seviye ikili dip formasyon oluşumu için takip edilebilir. 8050 desteğinin altına yönelim halinde endekste geri çekilmenin ileri taşınma riski bulunuyor. Olası bu durumda 7900 sonraki destek olarak izlenebilir. Bu nedenle 8050 desteği trade amaçlı pozisyonlar için yakından izlenebilir. 8300 direncinin altında yükseliş çabası sınırlı kalabilir. 8300 direncinin aşılması kısa vadeli görünümün olumluya dönmesi için öne çıkıyor. Bu dönemde riskleri düşük tutmakta ve olası aşağı yönlü hareketlere hatta volatiliteye karşı temkinli kalmakta yarar bulunuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantılarına katılmıştı. Mehmet Şimşek, Perşembe günü Paris’te yatırımcılarla görüşecek iken, ardından ise Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidecek. Mehmet Şimşek Birleşik Arap Emirlikleri ile 50 milyar dolarlık yatırım programının ilk somut adımlarının da bu ziyarette atılacağını belirtti. Haftanın veri ajandasına baktığımızda ise; yarın ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi, Çarşamba günü konut verileri, Euro Bölgesi’nde enflasyon oranı, Fed’in Bej Kitap raporu öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi 8170 desteğinin üzerinde kalmakta başarılı olamadı. Endeksin haftaya yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün içerisinde dalgalı bir seyir yaşanabilir. 8170 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri yeniden 8300 direncine yönelim için takip edilebilir. 8050 ana destek konumunda iken, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi ikili dip formasyonu için önemli. 8050 seviyesi trade amaçlı pozisyonlar için stop loss olarak izlenebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri yukarı yönlü seyir izledi. Gösterge tahvil faizi %27,52’den %27,69’a, 10 yıllık tahvil faizi ise %27,00’den %27,27 seviyesine yükseldi. TL verim eğrisi geçtiğimiz hafta yataylaşma gösterdi. ABD tahvil faizleri ise ara ara güvenli liman algılamaları ile aşağı yönlü hareket sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %28,30, 10 yıllık tahvilde %28,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 400’ün üzerinde hareket ediyor. Son durumda 409 seviyesinde bulunuyor.


   Bazı Fed üyelerinin sıkı para politikası tonunu yumuşatıcı ifadeler kullanması ile yukarı tepki gösteren EUR/USD, ABD enflasyon verileri ile 1,05 desteğine geri çekildi. Jeopolitik riskler de dolara olan talebi artırmış durumda. 1,05’in altına yönelim halinde 1,0450 ana desteği öne çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olamazsa ikili dip formasyon oluşumu gerçekleşmemiş olacak. Bu durumda paritede geri çekilme devam edebilir. 1,06 ise ana direnç olarak geçerli. Bu seviyenin altında yükselişler tepki niteliğinde kalabilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri doların küresel çapta güçlenmesinden olumsuz etkileniyor. Dolar kuru 27,80 direncine ulaştı. Kurda bu seviyenin üzerinde 28,00 direnci psikolojik seviye olarak öne çıkıyor. 27,60 ise destek olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları Orta Doğu’da arz endişeleri destek bulmaya devam ediyor. Brent petrolde 88,30 dolar destek, 91,20 dolar ise direnç seviyesidir. Jeopolitik riskler ile sert yukarı tepki gösteren altın ons fiyatları güçlü bir görünüm sergiliyor. 1930 doların üzerine yönelim sonrasında bu seviyenin üzerinde 1948 dolar direncine doğru yükseliş devam edebilir. 1900 dolar ise destek seviyesidir. Jeopolitik tansiyon altın onsta yukarı yönlü hareketlerin devamına neden olabilir. Gram altını, dolar kuru ve altın ons desteklemeye devam ediyor. 1700 TL direncinin aşılması ile bu seviye artık destek olarak izlenebilir. 1700 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1732 TL tarihi zirvesine doğru yükseliş sürebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 8050 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş