Aydem Yenilenebilir Enerji’nin 2Ç23 dönemine ilişkin açıkladığı finansal sonuçlar sonrası düzenlenen analist toplantısına ilişkin notlarımızı sizlerle paylaşıyoruz.
· Türkiye’de özel sektöre ait ilk Hidroelektrik santralini kuran şirket 82,15 MW ile Türkiye’nin en büyük hibrit enerji santraline sahip. Şirketin kurulu gücü 30.06.2023 tarihinden sonra 12 MW artış gösterdi. Bu eklemeyle birlikte şirketin kurulu gücü 1168 MW’a çıktı. Şirketin ürettiği enerjinin tamamı %100 Yeşil Enerji. Ayrıca şirketin ürettiği enerjinin %85’i YEKDEM’e tabi. Aydem Yenilenebilir Enerji’nin kullandığı ana enerji kaynağı ise Hidroelektrik olarak öne çıkıyor. Şirketin toplam kurulu gücünün %74’ü hidroelektrik santrallerinden oluşuyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde şirkete ait HES’ler bulunuyor. Bu santrallerin farklı bölgelerde olması sayesinde olası iklim krizlerine karşı bir nevi korunma söz konusu oluyor. Şirket bu yılın geri kalanında 48 MW daha RES’i devreye almayı planlıyor.2023 yılının ilk çeyreğinde kuraklık dolayısıyla RES’den gerekli verimi alamadığını belirten yetkililer yılın geri kalanından ise umutlu olduklarını belirtti. Aydem 2023 yılsonunda 2022 yılına eşit enerji üretmeyi hedefliyor.
· Aydem’in yeni hikayesi ise Hibrit Santraller ve Depolama Pil Tesisi olarak öne çıkıyor. RES santrallerinin yanına kurulan GES santralleriyle birlikte faaliyete geçen Hibrit Santraller sayesinde şirket portföyünü çeşitlendirmek istiyor. Yeni yapılacak yatırımların tamamının üretilen FAVÖK ve nakitlerle fonlanacağını belirten şirket yetkilileri borçlarının tamamının Eurobond olduğunu ve başka borçları olmadıklarını belirtti. Bunun yanı sıra şirket Depolama Pil Tesisi alanında da yatırımlarına devam ediyor. Şirket bu alanda faaliyette bulunmak üzere EPDK’ya başvuruda bulunurken 500 MW için ön lisans aldığını açıkladı. Bu kapsamda yapılacak 500 MW GES + RES ve 500 MW Pil Tesisi yatırımı yapılacak. Kırklareli’nde 100 MW’lık RES ve Depolama Tesisi yapılacağı belirtilirken, 400 MW’lık GES’in ve Depolama Tesisinin Şanlıurfa’da yapılacağı ifade edildi. Bu yatırımlar sonunda 2025 yılsonunda şirket 1968,8 MW kurulu güçe sahip olmayı hedefliyor. Söz konusu 1968,8 MW’ın %43,3’ü HES, %21,4’ü RES, %35’i GES olması planlanıyor. Depolama Pil Tesisi yatırımlarının dış kaynaklardan borçlanarak yapılacağı ifade edildi.
· YEKDEM kapsamında satış yapan şirket, 2022 yılının Kasım ayında sahip olduğu santrallerden 4’ünün YEKDEM sözleşmesini yenilemediğini belirtti. Bu santrallerin kurulu gücünün toplam kurulu güce oranının %40’a yakın olduğu ifade edildi Şirket söz konusu 4 Santralin (Göktaş 1-2 HES, Akıncı HES, Uşak RES) spot piyasa fiyatlamasından yararlanılmasını istediğini belirtirken, 2024 yılı için gerekli başvurunun yapılıp yapılmayacağını Kasım ayında karar verileceğini söyledi. 73$ olan YEKDEM fiyatı ile önümüzdeki yıl şirket tarafından 70 - 90$ arasında olması beklenen enerji fiyatları arasında seçim yapılacak. . Ayrıca şirketin ürettiği enerjinin %15’i YEKDEM kapsamına girmiyor.
· Finansallar hakkında ise geçen seneye ait açıklamalarda bulunan yetkililer %300’ü bulan TEİAŞ
zammı ve TL bazlı giderlerin artması buna karşın gelirlerin maliyetler kadar artmaması şirket
finansallarını baskıladı. Şirketin giderlerinin %95’i TL Bazlı iken %71’i sabit giderlerden
oluşmaktadır. Şirket yetkilisi ayrıca şirket santrallerinin değerinin 2022 yılsonunda 31 Milyar TL
olduğunu belirtti
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.