Uluslararası Piyasalardan Notlar
FED'in büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize etmesi ve Almanya'nın PMI verilerinin ekonomik aktivitede yavaşlamanın devam ettiğine işaret etmesi ile gelişmiş ülke hisse senedi piyasaları geçen hafta satıcılı seyretti. Gelişmekte olanlarlar tarafında da yükselen risk primi(CDS) ve MSCI EM endeksini yukarı taşıyan Çin borsasındaki momentum kaybı etkisi ile satışlar etkili oldu.
Tahvil piyasalarında FED'in de devam eden ekstra "güvercin" iletişim politikası ile alımlar etkili olmaya devam etti. Almanya 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 0,0% altını test ederken, ABD ekonomisinde resesyon beklentilerinin öncü sinyali olarak izlenen 3 aylık-10 yıllık faiz spreadi 2007 den beri ilk defa pozitife döndü yani getiri eğrisi ilgili vadeler arasında "ters" konuma geçti. Bu durum ABD borsaları için negatif fiyatlamalara işaret ediyor.
Emtia tarafında Altın ve Gümüş FED'den destek bularak yükseldi. Endüstriyel metal Paladyum ise otomotiv üreticilerinin arz sıkıntısı olduğunu belirtmesi ile tarihi rekor seviyelerini test etti. Petrol ise yükseliş trendini korudu.
Döviz piyasalarında Dolar hafta ortası itibariyle güçlenmeye başladı. Sterlin Brexit'in ertelenmesi ile yükseldi. Yuan'da geçen haftayı pozitif bitirerek, ticaret görüşmelerine ilişkin iyimser beklentileirn devam ettiğnii gösterdi.
İç Piyasalardan Notlar
Cuma günü TCMB haftalık repo ile fonlama işlemlerini iptal ederek "örtülü" bir faiz artırımı yaptı. Fonlama komopozisyonunda marjinal fonlama(25.50%) ve geç likidite penceresine(27%) verilecek ağırlığa bağlı olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin kaç olacağı pazartesi günü takip edilecektir. Bu işlem ile TCMB minimum 150 baz puanlık "örtülü" bir faiz artırımı yaptı.
Gündemde Bulunanlar
Fiyatlamalarda etkili olabilir:
Büyük merkez bankalarının(FED, ECB, BOE, BOJ) piyasaları destekleyici para politikaları
Küresel büyüme dinamiklerine ilişkin endişeler(ABD 3 aylık 10 yıllık bono faizleri arasındaki farkın pozitife dönmesii)
Brexit 12 nisana kadar ertelendi. Tartışmalı anlaşma taslağının bir defa daha oylanması bekleniyor.
Bu hafta;
• ABD-çin ticaret görüşmeleri devam ediyor ve haber akışı hisse piaysalarında etkili olacaktır.
• Salı günü tartışmalı Brexit anlaşmasının oylaması bir kez daha yapılacak. Anlaşma geçemezse 12 nisana kadar ertelenen Brexit daha uzun süre ertelenebilir.
• ABD ve İngiltere tarafında 4.çeyrek nihai büyüme rakamları açıklanacak.
Yeni Güne Başlarken
Bu sabah Asya Pasifikteki gelişen ülke borsaları satıcılı seyrediyor. Çin bileşik endeksi -0,31% negatif. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri negatif seyrediyor.(haziran vade Dow Jones -36 puan, haziran vade Dax -6 puan).
MAJOR VE GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİNİN DOLARA KARŞI PERFORMANSI (hafta başı itibariyle)
GETİRİ EĞRİSİ (yeşil mevcut getiri eğrisi, sarı bir ay önceki getiri eğrisi)
GÖSTERGE FAİZLER
5 YILLIK KREDİ TEMERRÜT SWAP PRİMİ(CDS)
EKONOMİK VERİ TAKVİMİ
10:00 Türkiye Mart Reel Sektör Güven Endeksi (önnceki 97,2)
12:00 Almanya Mart IFO Beklenti Endeksi (beklenti:94,0 önceki:93,8)
13:00 FED/Harker Konuşması
15:30 ABD Şubat Chicago FED Ulusal Ekonomik Aktivite Endeksi ( -0,25 , -0,43)
Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
noorcm.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.