Günlük Bülten (Işık FX)

Merakla beklenen faiz kararı açıklandı. Görüntü itibariyle baktığımızda şahin beklentiler FED açıklamalarıyla birlikte şuan için suya düştü. Faiz artırımının yüzde 100 fiyatlanması ile birlikte de 25 baz puanlık artırım beraberinde kar realizasyonlarını gündeme getirdi. Oylamada bir tek Kashkari'nin faiz artırımına karşı çıktığı görülüyor. Bu yıl içerisinde kaç faiz artırımı yapılacak sorusunun cevabı ise Aralık ayındaki nokta tahminlere paralel 3'ü işaret etti. Genel anlamda açıklamalara baktığımızda ise, istihdam piyasasının güçlü seyrine vurgu yapılırken, piyasa bazlı enflasyon beklentilerinin halen düşük seyrettiğine vurgu yapılması önemliydi. FED'in dikkatle takip ettiği PCE verisinin ise, 2017 yılında yüzde 1.8'den yüzde 1.9'a revize edildi. Ekonomik görünüme bağlı olarak gelen veriler ışığında faiz kararlarını vereceğini yeniden teyit eden FED aldığı karar sonrası gelişmekte olan ülkelerin yüreğine de su serpti. Karar sonrası Meksika Peso'su ve Güney Afrika randı en çok parlayan para birimlerine arasında yer alırken, TL günlük değer kazanımlarını yüzde 1.4'e yükseltti. Yarın ise MB'nin alacağı karar ile birlikte TL'nin ana yönü belli olacak. 4 faiz artırıma göre daha agresif bir TCMB izleyeceğimiz beklentisi alınan FED kararı sonrası bir miktar yumuşayabilir. Bu nedenle yarın TCMB'nin de olası kurda görülecek iyileşmelerin devamı halinde faizlerde değişikliğe gitmemesi ya da en azından mevcut sıkı duruşun korunacağına yönelik sadece sözlü yönlendirme yapması beklenir. Ancak bir sonraki TCMB toplantısının 1.5 ay sonra olması ve bu süreçteki referandum süreci dikkate alınarak Merkez'in ılımlı bir faiz artırımı yaparak kendine savunma mekanizması yaratacak alanı açması TL'nin performansı açısından olumlu olacaktır.
Yellen faiz artırımı kararı sonrası yaptığı değerlendirmelerde, faiz artırımlarının iyileşen ekonominin bir sonucu olarak piyasalara yansıdığını, geç kalınacak faiz artırımlarının daha büyük artırım hareketlerini beraberinde getireceğini ifade etti. ÇÇekirdek enflasyonun bir miktar yükselmesi gerektiğine vurgu yapan Yellen, ekonomik görünümün belirsiz olduğunu ve bir miktar Trump'ın politikalarına atıfta bulunduğunu gördük. Faiz artırımlarının robotik bir adım şeklinde olmayacağını, kademeli adımların gelen veriler ışığında devam edeceğini ifade eden Yellen'ın, bilançoyu küçültmeden önce ekonomide güven istediklerini belirtiğini gördük.
EURUSD
Merakla beklenen toplantı sonuçları açıklandı. Piyasaların beklediği gibi 25 baz puanlık bir artış ile yeni yıla giriş yapan Amerika Merkez Bankası yayınladığı nokta tahminleri ile yıl içerisinde üç faiz artışı beklentisini korunduğunu belirtti. Piyasalar son zamanlarda yıl içerisinde dört faiz artışının gelebilme ihtimalini tartışmaya başlamıştı. Bu tahminlerde beklediğini bulamayan oyuncular dolar endeksinde geri çekilmenin de mimarı oldular. Paritede kararın ardından sert bir yükseliş yakalansa da bu hareketin kalıcı olabilmesi bazı koşullara bağlı. Eğer yeni günde fiyatlama 1.0700 seviyesiinin üzerinde kalma isteğini gösterebilirse hareketlilik bir kez daha yükseliş yönünde ivme kazanabilir. Eğer 1.07'nin üzerinde kalırsak bu kez hedef 1.0800 olacak. 1.07'nin altındaki kapanışlar ise bizi yeniden 1.0630'a taşıyabilecek güce sahip olabilir.
USDTRY
FED beklenildiği gibi 0.25 baz puan faiz artışı yaptı. Piyasada fiyatlandığından dolayı çok sert hareketler görmedik. Yıl içinde faiz artış sayısının 3 olarak kalması ile dolar değer kaybetti. Son günlerde FED'in yıl içi tahminlerini 4 faiz artışına revize edeceği şeklinde beklenti oluşmuştu. Yıl içinde 3 faiz artışı bekleniyor. Ancak buna şimdilik demek doğru olur. Konuşmasında mali politikaya ilişkin belirsizliklerden bahseden Yellen, potansiyel mali değişikliklerin detaylarını tartışmadıklarını ifade etti. Buda yıl içinde gelecek veri ve mali politikalara göre 4 faiz ihtimalinin devam ettiğini gösteriyor. Genel olarak baktığımızda dolar negatif bir fiyatlama görüyoruz. Kurda 3.6700 seviyesine doğru geri çekilme görülüyor.Buggün TCMB bu fiyatlama sonrası daha az faiz artışı yapabilir. Enflasyonun yüzde 11 seviyesine doğru ilerlediğini düşündüğümüzde bu negatif olarak algılanabilir. 3.65 önemli destek olmakla beraber yükselişlerde 3.73 ve 3.75 takip edilebilir. 3.65'in altında ise aşağı yönlü hareket devam edebilir.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde FOMC toplantısı sonrası kurda bir miktar toparlanma gördük. FED'in beklentiler dahilinde 25 baz puan artışına karşın, üyelerin nokta tahminleri 2017'de hala 3 faiz artışını öngörüyor. İngiltere'den ise işsizlik oranı eklenmedik bir şekilde yüzde 4.7 seviyesine gerilemesine karşın ücretlerdeki artış beklentilerin altında kaldı. Bugün ise İngiltere Merkez bankasının para politikası toplantısı var. BoE'nin enflasyondaki hızlı artışa rağmen şu an için sıkılaştırma yönünde bir adım atması beklenmiyor. Son gelen verilerin istihdam piyasasında iyileşme için henüz alan olduğunu göstermesi, Brexit belirsizliği ve ücretlerdeki yavaş artış nedeniyle İngiltere merkez Bankasıı faizlerin iki yöne de gidebileceği yönünde dengeli duruşunu koruyacaktır. Teknik olarak ise faiz kararı sonrası 1.23 seviyesini test eden hareketin sonrasında gevşediğini gördük. Aşağıda 1.2250-1.2200-1.2175 seviyeleri destek olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü harekette ise 1.2300-1.2360 seviyeleri görülebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında yatay görünümün hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Hafta içerisinde OPEC'in, ardından dün Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol piyasası raporu açıklandı. Rapora göre Şubat ayında küresel petrol üretimi 260 bin varil artış ile 96.52 milyon varile ulaştı. OPEC'in üretimi 32 milyon varil olurken, OPEC dışı üreticilerin toplam günlük üretimi 90 bin artışla 57.8 milyon varil oldu. Günün diğer önemli gelişmesi ABD haftalık ham petrol stoklarıydı. 9 haftalık artış serisinin ardından bu hafta 237 bin varil azalış gösterdi. Teknik olarak ise Brent petrolde kritik seviye 52.30 dolar. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 52.60-53.00-53.50 seviyelerri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 51.40 dolar desteği kırılırsa 50.80 ve 50.00 seviyeleri gündeme gelebilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız günün odak noktasında FOMC toplantısı yer aldı. Fed'in beklentiler doğrultusunda faiz oranını 25 baz puan artırması, piyasada rahatlamayı beraberinde getirirken, 2017 yılı içerisinde iki kez daha faiz artışına gidileceği beklentisinin korunması altın fiyatlarında yükselişe neden olan önemli etken olarak öne çıktı. Toplantıda diğer öne çıkan gelişme ise beş Fed yetkilisinin 2017 yılı içinde toplam dört veya daha fazla faiz artışını öngörmesiydi. Bugüne baktığımızda ise Avrupa'dan açıklanacak olan enflasyon rakamları ile ABD'den gelecek inşaat izinleri ve Philadelphia Fed imalat endeksini takip edeceğiz. Teknik olarak değerli metaldeki yükseliş hareketinin devam etmesi için 1228 dolar direncinin üzerinde kalıcı fiyatlamalar görmeliyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1240 dolar yeni hedef olabilir. Geri çekilmelerde ise 1208 ve 1198 dolar destekleri önemli.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.