Fed şimdilik toplamda 3 faiz artırım pozisyonunda.(KapitalFX)

Fed şimdilik toplamda 3 faiz artırım pozisyonunda...

Fed beklenildiği gibi 14 - 15 Mart FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yaparak faiz üst bandını %1,00 seviyesine getirdi. Tamamen fiyatlanmış ve beklentiler dahilinde olan bu aksiyonun yanında asıl merak edilen konu olan, ileriye dönük faiz artırım beklentilerinin değiştirilmemiş olması oldukça önemli. Piyasanın bundan önce değerlendirdiği seçeneklerden biri, “toplamda 4 faiz artışı beklentisi olabilir mi” beklentisi de gerçekleşmemiş oldu. Fed’in politika açıklamasından çıkan sonuç bu yıl 2 faiz artırımı daha olacağı şeklinde. Durum o ki Fed, Trump politikalarının ne kadar uygulanabilir olduğunu izlemeye devam edecek, bu yüzden para politikası projeksiyonlarını yukarı yönlü güncelleme konusunda acele etmemeyi seçiyorlar.

Dots medyan 2017 için %1,4, yani hali hazırda faizin %1’e çıkmasından dolayı 2 faiz artırımı pozisyonunda kalıyor. 2018 için hedef fonlama oranı beklentisi değişmedi, %2,1’de. 2019 da %2,9’dan %3’e çıkarılmış. Ekonomik projeksiyonlara baktığımızda PCE enflasyon beklentilerinde değişiklik yok. Enflasyonun, aynı önceki toplantılardaki gibi uzun dönemde stabilize olması bekleniyor. Diğer ekonomik göstergelerde çok önemli revizyonlar yok, ufak tefek değişiklikler var.

Yellen’in konuşmasında faiz ve ekonomiye dair bilindik ifadeler yer alıyor. Önemli konulardan; faiz artırımlarının ne zaman geleceği konusunda net bir fikir görünmüyor. Nokta grafikte görülen toplam 3 faiz artışı beklentisini değiştirecek bir unsur yok. Kademeli faiz artışı vurgusu tekrarlanıyor. Fed’in faiz artırıyor olmasından dolayı merak edilen bir diğer unsur olan bilançonun ne zaman küçüleceğine ilişkin de Yellen herhangi bir karar vermediklerini belirtiyor. Fed opsiyonları, piyasanın faiz artış olgusunu ne derece fiyatladığını gösteren önemli bir gçsterge. Yine bir önceki toplantıda oluşan açık dots ve Fed opsiyonları makası durumu yeni nokta grafiğinde de söz konusu olacak. Yani nokta grafik 2 faiz artırımı daha ollabilir derken, opsiyon fiyatlamasının olduğu nokta 1 faiz artırımı pozisyonuna işaret ediyor. Haliyle Fed yine de piyasanın önünden gidiyor.

Piyasanın tepkimesi sanki Fed faiz artırmamış gibi, ancak bu zaten bekleniyordu. Önceki iki faiz artırımı da tamamen önceden fiyatlanıştı ve sonrasında USD değer kaybetmişti. Bu faiz artırımına da USD negatif yönde tepki verdi ve GOÜ’lerde de USD’ye karşı artan bir momentum var. ABD 10 yıllıklarının getirisi %2,51 seviyesine geriledi, kayda değer bir geri çekilme. Faize daha çok tepki veren 2 yıllık tahvil faizinde de %1,31’e doğru bir gerileme söz konusu. Küresel borsalardaki tepki olumlu, haliyle GOÜ varlıklarında da takip eden günde pozitif seyir bekleyebiliriz.

 

Peki TCMB ne yapar? Görüşlerimde değişiklik yok, çünkü özellikle TRY varlıklarını düşünecek olursak bu geçici bir rahatlama. Referandum öncesinde TCMB pasif kalırsa piyasa tepkimesi olumlu olmaz, o yüzden Fed’in faiz artırıyor olması TCMB nezdinde de karşılık bulacaktır. Üst banttta artırım ve geç likidite penceresinin %12’ye çekilmesi beklentimi koruyorum. Fed’e ve USD hareketine karşı bir savunma mekanizması oluşturmak önemli, bir sonraki toplantının Mayıs’ta olacak olması itibariyle de bu toplantıda faiz hamlesi bekliyorum. Para politikasının sıkılaştırılması ve bu duruşun korunması TRY’nin de dayanma gücünü artıracaktır.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgileere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.