Ne Oldu?
S&P, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü durağandan negatife düşürdü.
S&P’nin bu yıl sonu için Dolar / TL beklentisi 24,00, gelecek yıl sonu için 27,00.
S&P, Türkiye’de enflasyonun bu yıl %44,6, gelecek yıl % 22,4 olmasını bekliyor.
S&P Global, Türkiye için bu yıl %2,1, gelecek yıl %2,8 büyüme bekliyor.
S&P: Türkiye'nin finansal istikrarı veya kamu maliyesi üzerindeki baskının daha da artması durumunda, yenilenen kur değer kaybı potansiyeliyle bağlantılı olarak notları düşürebiliriz.
S&P: Negatif görünüm, Türkiye'nin kredibilitesine yönelik savunulamaz olarak kabul ettiğimiz parasal, mali ve ekonomik politika ortamlarından kaynaklanan riskleri yansıtıyor.
Türk lirasına geçişte sağlanacak destek için, söz konusu döviz tevdiat veya döviz cinsinden katılım fonu hesaplarının 31 Aralık'a kadar açılmış olması şartı, 31 Mart 2023'e uzatıldı. Yeni düzenlemeyle ilgili hesaplarının vadesini belirleyen madde de değiştirildi.
İTO verilerine göre tüketici fiyatları Mart ayında % 2,95 arttı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Bankacılık sektörümüzün olası risklere karşı önemli miktarda sermaye tamponu bulunuyor.
MK nezdinde pay senedi yatırımcı sayısı 31 Mart haftası itibari ile 6.015 kişi düşüş gösterdi.
İsviçre Federal Savcısı, Credit Suisse'nin UBS tarafından devralınmasına soruşturma açtı.
OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı.
UBS, çalışanlarının % 20-30'unu işten çıkarmayı planlıyor.
Ne Olacak?
Yurt içinde TÜFE verileri açıklanacak.
Yurt içinde İmalat PMI verileri açıklanacak.
Yurt dışı piyasalarda İmalat PMI verileri açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
Bugün TÜİK tarafından yurt içinde enflasyon verisi açıklanacak. Baz etkisi nedeniyle Türkiye'de enflasyonun gerilemesinin sürmesi bekleniyor. Aylık bazda %3 artış beklenirken, olası verinin gelmesi ile yıllık bazda enflasyonun %51,4'e gerilemesi bekleniyor. Baz etkisi nedeniyle son aylarda sert geri çekilen enflasyonda deprem etkilerinin önümüzdeki aylarda arz talep dengesizliğine bağlı olarak fiyatlar genel düzeyine yansıyabileceğini düşünüyoruz. 2022 yılında en çok konuşulan konu olan enflasyonla ilgili en güncel yorum ise geçtiğimiz günlerde TCMB Genel Kurulu'nda konuşan Başkan Kavcıoğlu'ndan gelmişti. Kavcıoğlu ''Enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacaktır.'' açıklamasında bulunmuştu.
2022'de fiyatlar genel düzeyindeki artışların şirket karlılıklarını olumlu etkileyebileceği algısı, risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması ve alternatif getiri arayışında Borsa'nın ön plana çıkması ile BİST'te rekorlar kırılmış, gerileyen enflasyona ek olarak global belirsizliğin etkileri ile farklı enstrümanlara olan yatırımlar neticesinde endeks son aylarda baskılanıyor. Özellikle KKM'de üst sınırın kaldırılması haftanın son işlem gününde BİST'te baskı yaratırken, İleriye dönük olarak ise orta vadede belirsizliklerin azalması ve Borsa'nın güçlü alternatifler sıralamasında üst yerlerde yer alacağını beklememiz nedeniyle endeksteki orta vadede pozitif görüşümüzü koruyoruz.
https://infoyatirim.com/wp-content/uploads/2023/04/030423.html
İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.infoyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.