Yurtiçinde büyüme verisini takip ettiğimiz geride bıraktığımız günde TL’nin veriye tepkisi geçmiş dönem kaynaklı olması sebebiyle oldukça sınırlı oldu. Verinin içeriğine bakarsak veri %5.20 olarak gerçekleşti. Büyümenin detaylarına harcama tarafıyla bakacak olursak; hane halkı harcamaları öncülüğünde bir büyüme rakamı aldığımızı görmekteyiz. Sektör bazında bakacak olursak sanayii sektöründeki büyümeye %4.30 ve hizmetler sektörünün büyümeye %8, tarım sektörü %1.50 daralma ve inşaat sektöründe ise %0.80’lik büyüme olarak gerçekleşti. Kur cephesinde gözler Merkez Bankasında olarak yorumlanabilir. Merkez bankasının yayınladığı enflasyon beklenti anketine göre yılsonu beklentisi %19.61 olarak çıkarken piyasanın bu denli yüksek enflasyon beklentisinin fiyatların artış yönünde olacağının kaçınılmaz olacağı söylenebilir.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan gazetesi Wall Street Journal’a yazdığı makalede, Piyasaların da yakından izlediği İdlib’e dikkat çekerken olabilecek sorunları kaleme aldı.
Teknik olarak USD/TRY’ye bakarsak TL güne hafif alıcılı başlarken 6.4700 seviyesini görüyoruz. Piyasa haberlerine tepkisiz kalan paritenin perşembe gününe kadar yatay kalması beklenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde direnç seviyesi olarak 6.5056, 6.5526 ve 6.6570 noktaları takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 6.4012, 6.3438 ve 6.2394 destek noktaları takip edilebilir.
Avrupa tarafında bugün veri açısından sakin bir gün izleyeceğiz. Saat 12:00’da Almanya ve Avrupa ZEW ekonomik hissiyat verisini takip edeceğiz. -14.0 gelmesi beklenen veride Euro üzerinde etkili olması beklenebilir. Bilindiği üzere verinin negatif olması pozitif yatırımcıların negatiflere göre daha güçsüz olmasını işaret ediyor. Dün İtalya’dan gelen açıklamada yeni bütçenin Avrupa Birliği kurallarına göre gerçekleşeceği haberi üzerine hem İtalya borsası alıcılı oldu hem de Euro üzerinde pozitif bir etki yarattı.
ABD tarafında ise bugün JOLTS geniş istihdam verisini takip edeceğiz. Beklenti 6,646 yyönünde gelmesi. Dün ABD borsalarında Trump’ın yerli üretim çağrısı üzerine APPLE hissesinde %1.34 kadar düşüş izledik. Ticaret savaşlarının ABD içinde bile tepkiye neden olduğu bu dönemde şirketler de Trump yönetimine karşı tepkili durmakta.
Teknik olarak EUR/USD paritesine bakarsak paritenin 1.15426 seviyesinin ciddi destek oluşturduğunu ve paritenin bu seviyeden yukarı doğru tepki verdiğini gözlemlemekteyiz. Burasının aşağı yönlü kırılması durumunda 1.14892 ve 1.13990 seviyesi takip edilebilir. 1.15426 seviyesinin üstünde tutunması halinde paritenin daha önce deneyip geçemediği 1.16328, 1.16696 ve 1.17598 noktaları takip edilebilir.
İngiltere tarafında ise Brexit konusu gündemi oluşturmaya devam etmekte. Bugün İngiltere’de ortalama gelir endeksi (beklenti %2,4) ve işsizlik hak başvurusundaki değişim (beklenti 10K) verilerini takip edeceğiz. Dün AB Komisyonu’nun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, gelecek sekiz hafta içinde İngiltere ile Brexit anlaşmasının mantıklı ve mümkün olduğunu söyledi. Barnier, “Kasım ayına kadar bir anlaşma gerekli. İrlanda meselesi ve birkaç diğer konuyu da çözmeliyiz.” dedi. Açıklama sonrası Sterlin Dolar ve Euro karşısında sert değer kazanımlarını izledik. GBP/USD paritesinin 1.26815 noktasından dip görüp yukarı doğru hareket ettiği gözlemlenmekte. Yukarı doğru hareketin devamı açısından direnç noktası olarak 1.30853, 1.31459 ve 1.33007 noktaları takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.29305, 1.28363 ve 1.26815 noktaları takip edilebilir.
A1FX
www.a1fx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine ddayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.