Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Lokal ve Küresel Riskler Takip Ediliyor!
Dün, Türkiye’de açıklanan 2.Çeyrek GSYİH Değişimi yüzde 5.2’lik artışa işaret etse de son 4 çeyreğin en düşük büyümesi gerçekleştirilmiş oldu. Veri sonrası açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Ülkemiz, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ve en dinamik ekonomisidir. Bundan sonraki dönemde de bu performansını devam ettirerek bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve en kârlı üretim gerçekleştirdiği ülke olmaya devam edecektir” dedi. Günün devamında gelişmekte olan ülkelerin durumu ve sistematik risklerin de izlendiği yurt içi tarafta TCMB anketleri ve TL uzlaşmalı döviz satım ihaleleri de takip edildi. İhalelerde teklif miktarları düşük kalırken, TCMB anketlerinde ise; 2018 ve 2019 TÜFE beklentilerinin ve faiz oranlarının yukarı yönlü, büyüme ve cari açık beklentilerinin ise aşağı yönlü revize edildiği görüldü. Yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları ve gelişmekte olan ülkelerin durumu gibi küresel risk unsurlarının yanı sıra, Brexit gibi lokal haber akışları ve İngiltere ekonomik verileri izlendi. İngiltere verilerinde; Büyüme ve Ticaret Dengesi rakamları tahminlerden iyi gelirken, İmalat ve Sanayi Üretimi rakamları ise öngörüleri karşılayamadı. Brexit konusunda İngiltere Hükümet Sözcüsü’nün; anlaşmasız Brexit senaryosunu göz ardı etmedikleri yönündeki söylemlerine karşın, AB Brexit Baş Müzakerecisi Barnier’in 6-8 hafta içerisinde bir anlaşma olabileceği yönündeki açıklaması ile Pound ve Euro lehine hareketler, Dolar Endeksi’nde ise geri çekilme görüldü. Bugün, yurt içi tarafta 13 Eylül’de yapılacak olan TCMB/Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısına yönelik beklentiler başta olmak üzere önemli haber akışları takip edilecek. Diğer gelişmekte olan ülkelerin durumları da “bulaşıcılık” etkisi kapsamında izlenecekken, kurlarda; jeopolitik gelişmeler ve önemli makroekonomik göstergeler kaynaklı fiyatlamalar da oluşabilir. Yurt dışı tarafta da gelişmekte olan ülkelerin durumu takip edilecekken, Perşembe günnü yapılacak olan ECB(Avrupa Merkez Bankası) ve BOE(İngiltere Merkez Bankası) toplantılarına dair beklentiler, Ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi küresel gelişmeler ön planda olacak. Yine, Euro Bölgesi ve İngiltere gibi önemli ekonomilerin lokal sorunları da ilgili para birimleri açısından kritik olacak. Ekonomik veri olarak ise; İngiltere’de İşsizlik, İstihdam ve Ücret artışları, Almanya ve Euro Bölgesi’nin ZEW Endeksleri, ABD’den ise JOLTS(Yeni İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı) izlenecek.
EURUSD
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile dün iyi bir görüşme yaptıklarını ve müzakerelerin nasıl ilerleyeceğini tartıştıklarını duyuran AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret müzakerelerinin bu ay sonunda devam edeceğini bildirdi. Öte yandan Brexit konusunda açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, müzakerelerin 6-8 hafta arasında anlaşma yönünde sonuçlanabileceğini belirtirrken bu demeç ile birlikte Euro varlıklarının Dolara karşı değer kazandığı gözlemlendi. Dünün diğer bir gelişmesinde ise İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’nin: hükümetin Avrupa Birliği’nden veya Euro’dan ayrılmayı düşünmediğini kaydederek piyasaya güven mesajı verdiği görüldü. Morgan Stanley’in, İtalya'da 27 Eylül'de açıklanacak 2019 yılı bütçe tasarısı öncesinde İtalyan tahvil ve hisse senetlerinde alım yapılması tavsiyesinde bulunması da Euro’yu destekler nitelikteydi. ABD kanadında ise veri akışı olarak durgun bir günü geride bırakırken, günün sonuna doğru ABD’de vergi reformunun 2.aşamasına geçilmesi için hükümet yetkililerinin çalışmalara başlayacağı duyuruldu. Bugün, Euro Bölgesi ve Almanya için ZEW ekonomi hissiyatı verileri açıklanacakken, ABD’de de iş imkanları ve personel değişim oranı verisi takip edilecek. Ayrıca, haber akışlarında; AB-İngiltere ilişkileri ile ABD tarafında ticaret savaşları ve dış politika hakkında gelecek açıklamalar da önemli olabilir. Teknik olarak ise parritede; yukarı yönlü hareketlerin devamında 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 direnç seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 1.1655 seviyesi kritik olup, bu bölgenin geçilebilmesi halinde 1.1730 seviyesi hedef haline gelebilir. Şuan için 1.1600 seviyesi civarındaki paritede, bugün görülebilecek geri çekilmelerde ise 1.1580, 1.1560 ve 1.1530 destek noktaları izlemeye alınabilir. Bu tarafta da 1.1530 seviyesi kritik olup, altında kapanışlarda USD lehine işlemler ivme kazanabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta dün sabah saatlerinde Çin Yuanı ve Hindistan Rupisi bazlı TL aleyhine oluşan fiyatlamalar; Moody’s ‘in, Türkiye ekonomisine dair risk uyarıları ile birleşince 6.50 seviyelerine doğru devam etti. Gün içerisinde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin performansı kadar; Dolar Endeksi’nin seyri ve Türkiye’den gelen büyüme verisi sonrası hükümet yetkililerinden gelen açıklamalar ile dalgalı bir seyir izledik. Bugün, yurt içi tarafta önemli bir ekonomik veri açıklanmayacakken, ABD tarafında ise Yenii İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı izlenecek. Ayrıca, her iki ülkenin tahvil getirilerinin ve Türkiye’nin CDS rakamlarının seyri de takip edilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın 13 Eylül’de, ABD Merkez Bankası(FED)’nın ise 26 Eylül’de açıklanacak kararlarına dair öngörüler ve Suriye eksenindeki jeopolitik riskler başta olmak üzere başkaca önemli haber akışları da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 6,4750 seviyesi civarında fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü ataklarda ilk etapta 6.5170, 6.5400 ve 6.5750 direnç noktaları izlenebilir. Kurda görülecek geri çekilmelerde ise ilk destek noktalarımız; 6.4420 ve 6.4100’de olup, 16 Ağustos’tan başlayan yükselen kanalın alt bandına denk gelen 6.3740 destek bölgesi ise TL lehine işlemlerin devamlılığı için kritik olacaktır.
GBPUSD
Dün, AB Komisyonu'nun Brexit baş müzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ile sürdürülen AB'den ayrılma müzakerelerinden gelecek 6-8 haftada bir anlaşma beklenmesiniin "gerçekçi" olduğunu söyledi. Bunun dışında Brexit Bakanlığı; bilgi edinme özgürlüğü yasası kapsamında sorulan soruya verdiği yanıtta, Brexit için referandum yapılmasıyla ilgili yasal danışmanlık aldıkları yönünde bir bilginin paylaşılmasının, İngiltere'nin Brüksel ile müzakerelerindeki pozisyonuna zarar vereceğini savundu. Veri akışında ise; dün açıklanan İngiltere Temmuz ayı büyüme rakamları çeyreklik olarak yüzde 0.3, yıllık olarak ise yüzde 1.6 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, sanayi ve imalat üretimi hem aylık hem de yıllık bazlı öngörülerin altında sonuçlandı. ABD tarafında ise sakin bir veri akışı hakimdi. Paritede bugün; İngiltere Ağustos ayı işsizlik hakları başvurusundaki değişim sayısı ve Temmuz ayı İşsizlik Oranı ile ABD Temmuz ayı personel değişim oranı verileri takip edilecek. Ancak fiyatlamaların daha çok Brexit ile ilgili gelen açıklamalar ile İngiltere Merkez Bankası (BOE) faiz kararı beklentileri üzerinden gerçekleşebileceği söylenebilir. Teknik açıdan bakaacak olursak, dün Barnier’in açıklamaları sonrasında sert yükselişler kaydeden parite için; 1.3040 direnci kritik olup bu seviyenin üzerindeki kalıcılıkta Pound lehine işlemler ivme kazanabilir. Bu durumda ilk etapta; 1.3060, 1.3100 ve 1.3135 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.3040 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.3020, 1.2990, 1.2960 ve 1.2940 destek noktaları izlenebilir.
BRENT PETROL
Venezüella’daki azalan emtia arzıyla mücadele kapsamında hükümet, yedi Petrol sahasını özel şirketlere teslim etmeyi onayladı. Anlaşma, şirketlerin üretimi arttırmaları ve gerekli yatırımı finanse etmeleri koşulu ile altı yıl boyunca alanlardan sorumlu tutulmasını içermekte. İlk hedef ise günlük 641 Bin varillik bir üretim artışının hayata geçirilmesi olarak açıklandı. Diğer yandan ABD’de 6 Kasım’da gerçekleştirilecek kongre seçimi öncesi yükselen Petrol fiyatları ABD Başkanı Donald Trump için bir risk oluşturmakta. Konuyla ilgili mücadele için ABD Enerji Bakanı Rick Perry göörevlendirilirken, dün Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih ile birlikte iki meslektaş Washington’da bir araya geldi. Görüşmede Trump yönetiminin, büyük ölçekli Petrol üreticilerini İran yaptırımları öncesi emtia arzını yüksek seviyelerde tutması için cesaretlendirdiği söylenirken, Bakan Perry’nin bu hafta içinde ayrıca Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile bulaşacağı açıklandı. Bugün ise OPEC ve OPEC dışı ülkeler, Haziran ayında alınan 1 Milyon varillik üretim artışını paylaşmaya yönelik bir görüşme gerçekleştirecek. 22 Eylül’de Cezayir’de gerçekleştirilecek ana toplantı öncesi grup, istenilen üretim seviyesine ulaşmak ve mekanizmaları değerlendirmeyi ele alacak. Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Rusya Enerji Bakanı Novak ise Eylül ayında da Temmuz ve Ağustos aylarında uygulanan üretim seviyelerine bağlı kalacaklarını belirtti. Emtia fiyatlamaları ise Novak’ın açıklamalarının yanı sıra; İran yaptırımlarına yönelik beklentiler ile yukarı yönlü baskılanmaya devam ederken, ticaret savaaşlarında artan tansiyon ise bu yükselişleri bir miktar sınırlandırmakta. Bugün, Enerji Bilgi İdaresi(EIA) Kısa Dönem Enerji Görünüm Raporunu açıklayacak. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 1 Milyon 200 Bin varil azalış gerçekleştiren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Ham Petrol Stokları datası takip edilecek. Yine, başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar da emtia fiyatlarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 77.60 direnç seviyesine doğru hareketlilik görülmekte. Buranın geçilmesi halinde takip edilebilecek diğer direnç noktalarımız 77.90, 78.25 ve 78.50 seviyelerinde bulunmakta. 77.60 altında kalıcılığın devamı halinde görülebilecek geri çekilmelerde ise; sırasıyla 77.35, 77.15, 76.90 ve 76.50 destek seviyeleri izlemeye alınabilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik 200 Milyar Dolar’lık gümrük tarifelerinin yakın zamanda geleceği ve ileriye dönük 267 Milyar Dolar değerinde yeni gümrük tariffelerinin de gelebileceğini açıklaması sonrası, Pekin yönetiminden yanıt geldi. Çin Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada: ABD’nin ticaret sürtüşmelerinde yeni bir adım atması halinde misilleme tedbirlerinin alınacağı bildirildi. Başkan Trump’ın, Çin’e yönelik tüm ithalatları hedef alması ise iki dev ülke arasındaki ticaret görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını gözler önüne serdi. Avrupa Birliği ile transatlantik ticari görüşmeleri için Brüksel’de bulunan ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ise bugün NAFTA görüşmeleri için Washington’a gidecek. Geçtiğimiz hafta sonlanması beklenen ABD ve Kanada görüşmeleri bilindiği gibi iki ülkenin geri adım atmaması ile birlikte bu haftaya ertelenmişti. Öte yandan Dün, ılımlı bir Brexit’in yakın bir tarihte olabileceği haberleri ile güçsüzleşen Dolar varlıklarına karşın, emtialar ve diğer majör para birimlerinde geçici pozitif fiyatlamalar da görmüştük. Ancak, ABD ve Çin arasındaki artan ticaret gerginlikleri; Çin Shenzen Borsası’nda son 4 yıllın en düşük seviyelerine gelinmesinin önünü açarken; Yuan’da görülen değer kayıpları da Ons Altın’da yeniden satıcılı seyri destekledi. Dünya’da en çok sarı metal ithalatını yapan Çin’in durumuna yönelik belirsizlikler bu bağlamda toparlanma girişimlerini sekteye uğratıyor. Bugün yine; başta ticaret savaşları olmak üzere haber akışları takip edileceği gibi, tahvil getirileri, DXY hareketleri ve Yuan kaynaklı fiyatlamalar da önemli olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1190 destek noktasına doğru kısmen satıcılı seyir göze çarpmakta. Bu bölgenin altında inilmesi halinde sırasıyla 1188, 1183 ve 1180 destek seviyeleri takip edilebilir. Bugün, emtiada oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; izlenebilecek direnç seviyeleri 1196, 1202 ve 1205 seviyelerinde bulunmakta.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum vee tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.