Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) varlıklarında kırılganlıklar ve ticaret savaşlarına yönelik endişeler gündemdeki yerini korurken, güne nötr risk iştahı ile başlıyoruz. GOÜ kurları bu sabah yatay bir görüntü sergiliyorlar. Asya borsaları karışık, ABD vadeliler ise hafif alıcılı. Geçen hafta TCMB'nin para politikasında sıkılaştırmaya gidilebileceği beklentileriyle pozitif ayrışan TL ise dün değer kaybederken, güne de baskı altında başlıyor. Nötr risk ortamında BIST100 endeksi ise güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. Dün, bir süredir düşük işlem hacmiyle 92/94bin aralığında sıkışık bir görüntü sergileyen endeks günü 92bin seviyesinin altında kapattı. Teknik olarak 92bin seviyesinin altında kalıcı olması 90bin seviyesine doğru bir düşüşü beraberinde getirebilir. Olası yükselişlerde ise direnç 93.500 civarında. Yurtiçinde bugün veri gündemi sakin. Yurtdışında ise öğlen açıklanacak Almanya ZEW verisi öne çıkıyor. Brexit süreci ile olumlu haber akışı ile Sterlin değer kaydederken, EURUSD paritesi de tekrar 1,16 seviyesinde. İyi bir veri, paritede 1,16 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlayabilir. Bu da GOÜ kurlarının en azından mevcut yatay fiyatlamalarının devam etmesine yardımcı olabilir.
MAKROEKONOMİ
Perşembe gününe yoğunlaşan veri takvimi beklenirken; yurtdışında günün en önemli verisi Almanya ZEW endeksi.
Bugün TSİ 12'de eylül dönemine ışık tutacak Almanya ZEW endeksini takip edeceğiz. ZEW endeksi yaklaşık 300 analistin cevapladığı ve ekonominin görünümü hakkında bilgi veren bir endeks. Yılın başında tarihi yüksek seviye olan 95'e tırmanan ZEW endeksi, ticaret gerilimleri ve bölgedeki siyasi endişelerle 72,6 seviyelerinde bulunmakta. Geçtiğimiz hafta Almanya'da temmuz ayına ait sanayi üretimi ve fabrika siparişleri artış beklentilerine karşı düşüş kaydetmişti. Ekonomideki gözlenen sınırlı yavaşlamanın geçici olup olmadığına işaret etmesi açısından ZEW endeksindeki seyir önemli olabilir.
Bugün TSİ 11.30'da ayrıca İngiltere işsizlik rakamlarını takip edeceğiz. Ülkkede işsizlik oranı haziran ayında 1975'lerden bu yana en düşük seviye olan %4 seviyelerinde seyretmekte. Bu arada İngiltere'de kasım ayına kadar Brexit anlaşmasının gerçekleşebileceği beklentisi pozitif bir havayı beraberinde getirdi ve sterlini güçlendirdi. Yetkililer 6-8 hafta içerisinde Brexit anlaşmasının sağlanmasının mümkün olduğunu düşünüyor.
Yurtiçinde veri gündemi bugün sakin. Hazine ihalesi izlenecek. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı 12 Ağustos 2020 itfalı iki yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.
Dün büyüme rakamları odağımızdaydı. Türkiye ekonomisi 2018 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre beklentilere yakın %5,2 büyüdü. Çeyreksel bazda ekonomi ardı ardına 7 çeyrektir büyürken; takvim ve mevsimsellikten arındırılmış çeyreklik büyüme %0,9 artış kaydetti.
" Büyüme kompozisyonunun en dikkat çeken gelişmesi ise ihracatın rolünün artmasıydı. Büyüme kompozisyonu sağlıklı bir şekilde özel tüketim tarafından ihracata kaymaya başladı. İkinci çeyrrekte dengelenmenin bir göstergesi olarak özel tüketim ve yatırımlarda sınırlı yavaşlama görüldü. Kamu harcamalarının bir önceki çeyreğe göre katkısı artarken; net ihracatın katkısı 2017 yılı üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez pozitife döndü.
" İktisadi faaliyet açısından incelediğimizde geçtiğimiz seneki yüksek baz etkisiyle tarım tek daralan sektör olarak dikkat çekti. İnşaat sektörü ise 2015 yılının birinci çeyreğinden bu yana en düşük şekilde artış gösterdi. Hizmetler sektörü ile sanayi sektörü güçlü temasını korudu.
" Yılın geri kalanına baktığımızda geçtiğimiz sene üçüncü çeyrekte güçlü bir baz etkisi var. Bu durum ekonomideki dengelenmenin üçüncü çeyrekte daha hissedilebilir şekilde gerçekleşmesine neden olabilir. Bu görüntü altında da büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyonlar gündeme gelmekte. Nitekim dün eylül ayına ait TCMB beklenti anketi açıklandı. Anket katılımcılarının bu yıl sonu büyüme beklentisi %3,9 seviyesinden %3,4'e kaydı. Gelecek yıl büyüme beklentisi ise %33,5 seviyesinden %2,7'ye geriledi. Son olarak ayın 17'sinde açıklanacak temmuz ayına ait sanayi üretimi ekonominin, üçüncü çeyreğe nasıl başladığına dair bize daha sağlıklı bilgiler verebilmesi açısından dikkate değer.
ŞİRKET HABERLERİ
Migros (MGROS, Nötr): Şirketin Kipa ile birleşmesi dolayısıyla diğer Kipa ortaklarına yönelik gerçekleştirilmekte olan ayrılma akçesi kullanım sürecinde geçtiğimiz hafta 07 Eylül 2018 saat 17:00'ye kadar gelen başvurular neticesinde, birleşme dolayısıyla dönüşen 39.513.811,42 TL nominal değerli eski Kipa payına tekabül eden toplam 2.388.762,15 TL nominal değerli MİGROS payı Şirket tarafından 101.155.357,23 TL ayrılma akçesi karşılığında devralınmıştır. Ayrılma akçesi 14 Eylül 2018 saat 17:00'ye kadar kullandırılacak olup bu tarihe kadar ayrılma akçesini kullanmayan eski Kipa ortakları Migros'ta pay sahibi kalmaya devam edeceklerdir ve belirtilen tarihten sonra ayrılma akçesi talebiyle başvuruda bulunmak mümkün olmayacaktır.
Vakıfbank (VAKBN, Öneri "ALL", Nötr): 210 gün vadeli 100mn TL ve 126 gün vadeli 300mn TL nominal değerli finansman bonolarının ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul'a başvuru yapılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (Epgis), 11/09/2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere LPG Otogazda 9 krş/LT fiyat artışı yapıldığını ancak artışın ÖTV'den karşılandığından pompa fiyatlarına yansımayacağını açıkladı.
Bankacılık: TBB Risk Merkezi verilerine göre, kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ocak - temmuz döneminde 2017'nin aynı dönemine kıyasla %14 azalarak 484 bin kişi oldu. Diğer yandan, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı Ocak-Temmuz 2018'de geçen yılın aynı dönemine göre hafifçe artarak 830 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde %16 artarak 512 bine yükseldi.
Otomotiv: Otomotiv Sanayiii Derneği'nin (OSD) 2018 yılı Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre, ilk 7 ayda üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 azalarak 986.922 adet, otomobil üretimi ise %6,5 azalarak 653.780 adet oldu. Toplam pazar ise Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %15,6 oranında azalarak 420.769 adet olurken, otomobil pazarı %13,7 daraldı ve 317.894 adet olarak gerçekleşti. Ticari araç grubunda üretim yılın ilk 7 aylık döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4,6 arttı.
Ulaştırma: Alman medyasında yer alan haberlerde, Türkiye ve Almanya arasında 35 milyar euro büyüklüğünde bir demiryolu projesi için anlaşmaya varıldığı ve tedarik tarafında Siemens'in yer alacağı öne sürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Siemens AG Basın Sözcüsü Ellen Schramke, "Durum böyle değil. Siemens henüz bir anlaşma imzalamadı." ifadesini kullandı. Schramke, Türk ve Alman hükumetlerinin anlaştığı yönündeki haberlere ilişkin olarak da görüşmelerin sürdüğüne işaret ederek, "Ancak Alman hükümeti ve Tüürk hükümeti de henüz herhangi bir anlaşmaya varmadı." açıklamasında bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), bu yılın nisan ayında açtığı yüksek hızlı tren ihalesinde en uygun teklifi veren Siemens'le 10 adet 'Velaro' yüksek hızlı tren için sözleşme imzalamıştı. (Kaynak: Dünya)
FAİZ PİYASALARI
Merkez Bankası'nın piyasayı fonlama miktarı 178,8 milyar TL'den 178,7 milyar TL'ye sınırlı geriledi. Fonlamanın tamamı %19,25'ten koridorun üst bandından sağlanmaya devam ediliyor ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19,25 seviyesinde sabit kaldı.
Piyasa perşembe günkü toplantısında Merkez Bankası'nın ek sıkılaşmasının ölçüsünü merakla beklerken; dün TCMB beklenti anketinde anket katılımcılarının faiz beklentilerinde belirgin değişim gözlendi. Politika faizi olan haftalık repo faizinin cari aydaki beklentisi %17,75 seviyesinden %21,44 seviyesine çıkarıldı. Buna göre ankete katılanlar, Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında ortalama 370 baz puan civarında bir artış bekkliyor. Anket katılımcılarının ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti beklentisi de %18,71 seviyesinden %21,69'a çıktı. Eylülde TÜFE beklentisi aylık %1,25'ten %2,13'e yükseldi. 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi 150 baz puan artışla %12,96'dan %14,46'ya yükseldi.
TCMB'nin ek sıkılaştırmaya gidebileceği beklentisiyle geçtiğimiz hafta 221 baz puan gerileyen 10 yıllık tahvilin faizi, yeni haftaya kısmi bir düzeltme hareketi yaşayarak yükselişle başladı. Günlük 40 baz puan yükselen 10 yıllık tahvilin faizi günü %19,95 seviyesinden sonlandırdı. Merkez Bankasını beklerken; bugün Hazine ihalesi bono piyasasında takip edilecek
ABD 10 yıllık tahvil faizi, tarım dışı istihdam sonrası yükseldiği %2,93 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.