Günlük Analız (Işık FX)

Yurtiçinde sanayi üretim rakamları açıklandı
Geçtiğimiz günde TÜİK sanayi üretim rakamlarını açıkladı. Açıklanan veride, sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.5 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 3.5 oranında arttı. TÜİK’in verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine baktığımızda ise, Mayıs ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2 azalırken diğer yandan elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1.7 artış gösterdi.
Diğer taraftan ABD kanadında ise mayıs ayı tüketici kredileri açıklandı. Fed’in açıkladığı raporda ABD'deki tüketici kredileri tutarı mayısta geçen yılın aynı dönemine göre 18.4 milyar dolar yükselerek toplam 3 trilyon 842 milyar dolara ulaştı. Ve bu yükseliş aynı zamanda son 7 yılın en hızlı yükselişi oldu. Bu artışın sebeplerine baktığımızda ise, kredi kartı ve benzeri gibi devir yapan kredilerin yüzde 7.8’lik ev, araba ve öğrenci kredileri gibi devir yapmayan kredi türlerinin ise yüzde 4.7’lik genişleme göstermiş olması son derece etkili oldu. Fed konuyla ilgi açıkladığı raporda ayrıca, nisan ayı tüketici kredilerindeki artışın 8 milyar dolar seviyesinden, 12.9 milyar dolara revize edildiğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere veri yukarı yönlü revize edilmeden önce Ağustos 2011 döneminden bu yana en düşük artışı kaydetmişti.

EURUSD
Parite yeni haftaya kararsız bir başlangıç yaptı. 1.1400 bölgesinin üzerinde durmakta zorlanan kur tekrardan bu seviyenin altında seyrediyor. Dolar endeksine baktığımızda o tarafta da kritik 96.00 bölgesi göze çarpıyor. Eğer endeks kendini bu bölgenin üzerine atabilirse kurdaki aşağı yönlü eğilim ivme kazanabilir. Piyasaların gözü kulağı ise yarın ki Yellen’ın konuşmasında ve Cuma günü ABD’den gelecek enflasyon rakamında olacak. Yellen öncesinde bugün bazı Fed üyelerinin açıklamalarını takip edeceğiz. Geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz istihdam rraporunun ardından üyelerden gelecek görüşler de parite üzerinde belirleyici olabilir. Teknik olarak, aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1.1380-1.1360 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanma eğilimine yeniden girilmesi halinde ilk etapta 1.1400 bölgesinin üzerine çıkılması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde tutunulması 1.1445 (2017 zirvesi) direncini gündeme getirebilir.

USDTRY
Yeni haftaya yurtiçinden açıklanan sanayi üretimi rakamları ile başlangıç yaptık. Mayıs ayı sanayi üretimi yüzde 1.5 azalış gösterirken yıllık bazdaki yüzde 3.5’luk artış korundu. En fazla azalışın sermaye mallarında gerçekleşmesi ve yatırımlar kanadında zayıf kaldığımız bir göstergesi olarak okunabilir. Yeni günde ise Fed üyelerinden gelecek açıklamalar piyasaları hareketlendirebilir. San Francisco Fed Başkanı Williams, Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ve Fed Yönetim Kurulu üyesi Brainard’ın gün içerisinde açıklamalarda bulunması bekleniyor. Paritede ise teknik olarak 3.60 seviyesinin altına gelinnmesi düşüş hareketini 3.5750’ye getirebilir. Buranın altında ise 3.5550 var. Yeni yükselişler içinse 3.6250’nin üzerine çıkılması gerekecek. Buranın üzerinde ise 3.6500 direnci bizleri bekliyor olacak.
GBPUSD
Kur yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. İngiltere tarafında bu hafta nemli veri bulunmuyor ancak İngiltere Merkez Bankası üyelerinin yapacakları açıklamalar takibimizde olacak. Son açıklamalarda şahinleştiğini gördüğümüz BoE üyelerinin önünde zor bir karar var. Yavaşlayan bir ekonomide faiz artışına gitmenin risklerinin yanı sıra eğrinin gerisinde kalmalarının da ciddi sonuçları olabilir. Komite üyelerinden gelecek şahin açıklamalar kurda yukarı yönlü askı oluşturabilir. ABD tarafında ise Fed üyelerinden Kashkari ve Brainard’ın konuşmalarını takip edeceğiz. Kashkari son iki faiz artışında da aksi yönde oy kullanmıştı. Brainard ise daha fazla veri görmek istemesiyle güvercin sayılabilecek bir üye. Kurda teknik olarak ise satıcılı seyirde 1.2850-1.2800-1.2750 seviyeleri destek oolarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2900-1.2950-1.3000 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
İstanbul’da devam eden Dünya Petrol Konferansı’yla birlikte petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününü hafif alıcılı geçirdi. Gündemde iki konu var. İlki üretim kesintisinin derinleştirilmesi. İkinci konu ise Nijerya ve Libya’nın üretim düzeyleri. İlk günkü açıklamalara baktığımızda henüz birliğin gündemine üretim kesintisini derinleştirmeye yönelik bir konun gelmediğini görüyoruz. Nijerya ve Libya konusunda ise şu aşamada bir fikir birliği henüz oluşmamış. Fakat iki ülkenin de bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek olan OPEC-OPEC dışı üreticiler toplantısına katılması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin devam edebilmesi için 47.00-47.30 aralığının aşılması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 48.00-48.50 bandına doğru hareketlenme görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 46.15-46.00 aralığı geçilirse 45 dolara kadar gevşeme görebiliriz.

ALTIN
Değeerli metal geçtiğimiz hafta görmüş olduğu sert satıcılı seyrin ardından yeni haftaya hafif toparlanma eğilimiyle başladığını söyleyebiliriz. Her ne kadar dolar endeksinde kararsızlık hakim olsa da ABD 10 yıllıklarındaki belirgin yükselişin baskı oluşturduğu aşikar. ABD 10 yıllık tahvil getirilerine baktığımızda, 2.42 hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor. Kaldı ki bu durum ons altın kanadına bir süre daha olumsuz yansıyabilir. Veri akışı bakımından, yarın ki Yellen konuşması öncesinde bugün gözler FOMC üyelerinin açıklamalarında olacak. Brainard, Kaskhari ve Williams’ın piyasalara verecekleri mesajlar volatiliteyi artırabilir. Teknik kısımda, değerli metalin ana aşağı yönlü hareketine devam etmesi halinde fiyatlamalar 1200 desteğine kadar takip edilebilir. Olası toparlanmalarda ise 1220-1230 dirençleri gündeme gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
  
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN'DE MOTORLU ARAÇ SATIŞLARI HAZİRAN'DA YILLIK % +4.6
FED ANKETİ: TÜKETİCİ ENFLASYON BEKLENTİLERİ BİR YIL İÇİN ZAYIFLADI, FAKAT ÜÇ YILLIK HORİZON ÜZERİNDE CİDDİ ÖLÇÜDE GÜÇLENDİ
RUSYA EKONOMİ BAKANI : BU YIL RUSYA ARAÇ PİYASASINDA İKİ HANELİ BÜYÜME BEKLİYORUM
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 67.5 MİLYAR TL
BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK: 3 YIL İÇİNDE TÜFE %5-%7 ARALIĞINA GERİLER- BLOOMBERG HT
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 61.9 MİLYAR TL
(DÜZELTME)BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 7.5 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş