Özlü:Sanayi Kesimi Güçlü Ekonomik Büyümeyi Destekleyecek Şekilde Üretimini Artırmaktadır

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:

 2017 yılı Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 artmıştır. Arındırılmamış endekste artış %4,1 olurken mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimindeki bir önceki aya göre 1,5 azalmıştır.
 
Geçtiğimiz aylarda başlayan üretimdeki hızlanma Mayıs ayında da sürmektedir. Sanayi kesimi güçlü ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde üretimini artırmaktadır.
 
İhracat pazarlarımızdaki toparlanma sanayi üretimimize olumlu yansımaktadır. Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinde %12,5’lik ihracat artışı yaşandı. Bu durum sanayimizin sahip olduğu güçlü potansiyeli göstermesi açısından önemlidir. Küresel düzeyde işlerin düzelmesiyle sanayicimiz hemen harekete geçmekte ve artan ticaretten her geçen gün daha fazla pay almaktadır.
 
Ayrıca, sanayicimizin bu üretim ve ihracat gücü ülke ekonomisindeki kırılganlıkların azalmasına ve ülkenin dengeli büyümesine yardımcı olmaktadır.
 
Sene başından itibaren aldığımız tedbirler kendini göstermektedir. KOBİ’lere verdiğimiz destekler, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve yaptığımız vergisel düzenlemeler iç talebin artmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, Nisan referandumu sonrası yatırım iştahı artmıştır. Böylelikle özellikle ekonomideki yatırımların yılın ikinci yarısında hissedilir bir şekilde artmasını bekliyoruz.
 
Önümüzdeki döneme dair beklentilerin olumlu olduğu öncü göstergelerin üretim artışına işaret ettiği, ekonomiye güvenin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Gerek kapasite kullanım oranları gerekse de güven endeksleri üretim tarafında önümüzdeki aylarda canlanmanın süreceğini göstermektedir. Önemli olan ekonomideki bu canlanmayı kalıcı hale getirmektir. Büyümeyi kalıcı hale getirmenin yolu ise yapısal reformlardan geçmektedir. Bu amaçla Bakanlığımız düğmeye basmıştır. Geçtiğimiz yıl yasalaşan Ar-Ge reform Paketi ve Sınai Mülkiyet Yasası’ndan sonra bu ay başında saanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla çıkarılan kanun yayınlanmıştır. Böylelikle sanayicinin üretim yeri sorunundan, nitelikli personel ihtiyacına, mali yüklerinin azaltılmasından yerli üretimin desteklenmesine kadar bir çok alanda sorunu giderilmektedir. Sanayicinin ihtiyaçları doğrultusunda yapısal reformları yapmaya devam edeceğiz. Çünkü ülke ekonomisinin sürdürülebilir bir şekilde güçlü büyümesinin ve kırılganlıkları en aza indirmenin yegâne yolu güçlü bir sanayi üretiminden geçmektedir.



Diğer Haberler
BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK: 3 YIL İÇİNDE TÜFE %5-%7 ARALIĞINA GERİLER- BLOOMBERG HT
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 61.9 MİLYAR TL
(DÜZELTME)BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 7.5 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 28 MİLYAR TL
IMF, PETROL FİYAT DEĞİŞİKLİĞİNE DAHA ILIMLI YANIT VERMESİ VE UYGUN TASARRUFLAR İÇİN RUSYA'YI GÜVENİLİR MALİ KURALLAR OLUŞTURMAYA ÇAĞIRDI
İMF, RUSYA'YA POTANSİYEL DEZENFLASYON DÖNÜŞ POTANSİYELİ VE BELİRSİZ ÜRETİM AÇIĞI ORTAMINDA KADEMELİ OLARAK PARA POLİTİKASINI GEVŞETMESİNİ ÖNERDİ
LİBYA PETROL ŞEFİ: RUSYA PETROL BAKANI İLE PETROL İŞBİRLİĞİNİ MASAYA YATIRDIK
HİNDİSTAN'DA NET YABANCI DOĞRUDAN YATIRIMLAR NİSAN-MAYI DÖNEMİNDE 5.21 MYR DOLAR(ÖNCEKİ:2.62 MYR) -RBİ
Facebookta Paylaş