Hatftalık Analiz (Işık FX)

Yurtiçinde TÜFE Açıklandı
Geçtiğimiz haftaya yurtiçinden açıklanan enflasyon rakamları ile başlangıç yapmıştık. Gıda enflasyonundaki hafif düzelme ve baz etkisinin etkisiyle gerileyen TÜFE'de aylık bazda yüzde 0.27'lik gerileme ile yüzde 10.90 seviyesine ulaştık. Yaz aylarının sonuna kadar enflasyonda düşüş hareketi devam edebilir. Fakat Eylül ayından sonra enflasyonun çift hanede kalıyor olması Türkiye açısından risk oluşturabilir. TCMB fırsat bulursa fonlama maliyetini aşağıya çekecek hamleler yapmaya hazır olduğunu her defasında dile getiriyor. Fakat enflasyondaki düşüş kalıcı olmadığı sürece bu gevşemeye gitmek riskli olabilir. Özellikle gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaşma adımları atacaklarını ifade etmeye başladıkları bir dönemde gelişmekte olan ülkelerin cazip kalabilmesi için yüksek faiz oranları sunması gerekecek.
TDİ Verisi Karışık Sinyaller Veriyor
Piyasaların ilgi odağında olan bir diğer gelişme ise ABD'den açıklanan istihdam raporuydu. Tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde artış gösterirken ortalama saatlik kazançlarda ise yüzde 0.2'lik artış yaşadık. İşsizlik oranında yeniden yüzde 4.4 oranına yükseliş gerçekleşirken ücretlerde beklenilen yükselişin gerçekleşmemesi enflasyon dinamikleri hakkında piyasaları endişeye itti. İstihdam cephesinde ABD'nin büyük bir probleminin olmadığı bilinen bir gerçek fakat tam istihdama yakın bir ekonominin ücret artışı yaratamaması kafalarda soru işaretleri bırakıyor. Hafta ortasında açıklanan tutanaklarda ise komite üyelerinin bilanço daralmasına başlanılması konusunda zaman ikileminde kaldığını görüyoruz. Piyasalar Eylül ayından yıl sonuna kadar bilançoda küçülmenin başlamasını bekliyorlar. Aynı zamanda faiz artırımları ile birlikte daralmanın nasıl gerçekleştirileceği hala cevap bekleyen önemli sorulardan.
Liderler G20 Zirvesinde Buluştu
Diğer yandan ise gözler gerçekleştirilen G20 zirvesindeydi. Zirvede uluslararası ticaretin desteklenerek korumacı politikalara karşı mücadele edilmesi gerektiğini dile ggetiren liderler ekonomik dayanıklılığın ve finansal reformların önemine dikkat çektiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında AB'nin mülteciler ile ilgili verdiği sözleri yerine getirmediğini dile getirerek Kuzey Suriye'de Kürt devletine izin vermeyeceklerini yineledi. Almanya Başbakanı Merkel ise özellikle İncirlik konusunda görüş ayrılıklarının sürdüğünü dile getirerek yapılan gözaltılar konusunda da fikir birliğinin olmadığının açık olduğunu ifade etti.
Yeni haftada ise ABD cephesinden yoğun bir veri akışı bizleri bekliyor. Perakende satışlar ve TÜFE rakamları ABD ekonomisinin enflasyon kanadındaki son durumunu gözler önüne serecek. Hafta ortasında ise Fed Başkanı Janet Yellen Temsilciler Meclisi'nde yarıyıl sunumunu gerçekleştirecek. Aynı zamanda açıklamalarda bulunacak diğer Fed üyeleri de dolar endeksinde sert fiyatlamalara neden olabilir.

EURUSD
Haftanın son işlem gününde açıklanan ABD istihdam raporu karışık sinyaller vermeye devam etti. Tarım dışı istihdama katılım beklenttilerin üzerinde artış gösterse de ücretlerdeki artış beklentileri karşılayamadı. Mayıs ayı ortalama saatlik kazançlar ise aşağı yönlü revize edildi. Geçtiğimiz hafta açıklanan Fed tutanakları, üyelerin ilk çeyrekte ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlamayı geçici gördüğünü ve sıkı istihdam piyasasının ücretler ve enflasyon üzerinde baskı oluşturacağına inandığını gösteriyor. Ancak enflasyonun hedeften uzaklaşıyor olması kimi üyelerin yeni bir sıkılaştırma öncesi bekleyebileceğine işaret ediyor. Bu hafta açıklanacak olan Haziran ayı tüketici fiyatları bu açıdan oldukça kritik. Mayıs ayında hem tüketici fiyatları hem de Fed'in enflasyon görünümü için tercih ettiği PCE gerilemişti. Beklentileri manşet enflasyonun yüzde 0.1 artacağı yönünde. Bir diğer önemli veri ise perakende satışlar. İlk çeyrekte hayal kırıklığı yaratan perakende satışlarda mayıs ayında görülen gerileme ikinci çeyrekte toparlanma ihtimalini zayıflatıyor. Son olarak sanayi üretiminde ise Mayıs ayında değişiklik olmamasınınn ardından Haziran ayında yüzde 0.4 artış bekleniyor. Yoğun ve kritik verilerin olduğu hafta ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte ne derece toparlandığına ışık tutacak. Verilerle beraber Fed üyelerinin konuşmaları da oldukça kritik olacaktır. Haftayı kur 1.14 seviyesinde kapatırken yeni haftada toparlanmalarda 1.1430-1.1450 dirençleri takip edilebilir. 1.1450 üstünde 1.1500 denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1.1330-1.1300-1.1250 seviyeleri takip edilebilir.
USDTRY
Dolar/TL'de uzun süredir korunan 3.55-3.50 bandının geçen hafta yukarı yönlü kırıldığını gördük. Haftaya küresel anlamda kuvvetlenerek başlayan dolar endeksiyle birlikte 3.55 direnci aşıldı. Haftanın geri kalanında hem yurtiçi faktörler hem de gelişmekte olan para birimlerinin değer kaybetmesi ile 3.65 bariyerine yaklaşıldı. Son işlem gününde ise ABD Haziran ayı istihdam göstergelerinin beklenileni verememesi ile 3.62 seviyesinin bir miktar altından kapanış gerçekleşti. Teknik açıdan önümüzdeki haftalarda yukarı yönlü attaklar görebiliriz. 3.60 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması bu açıdan önemli. Hareketlilik buranın üzerinde devam ettiği müddetçe 3.70 ve 3.75 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 3.60'ın altına sarka gerçekleşirse 3.55 ve 3.5250 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz. Yeni haftaya dönecek olursak; yurtiçinde sanayi üretimi ve cari denge rakamları takibimizde olacak. ABD tarafında ise dikkatler Yellen'da olacak. Fed başkanının bilanço daraltılması ya da Fed'in faiz patikası hakkında açıklamalarda bulunması piyasaları hareketlendirebilir. Cuma günü ise ABD tarafında Haziran ayı perakende satışlar ve enflasyon rakamları açıklanacak.
EURTRY
Geçtiğimiz hafta Avrupa açısından önemli sayılabilecek son para politikası toplantısının tutanaklarının açıklanmasıyla geçildi. Geçtiğimiz haftalarda Draghi'nin deflasyon risklerinin uzakta kaldığını telaffuz etmesinin ardından ciddileşen tapering iddiaları tutanaklarda da kendine kısmen de olsa yer buldu. Enflasyon dinamiklerinin izin vermesi koşuluyla gevşek para politikasından uzaklaşmak istediği anlaşılan üyelerin ihtiyatlı tutumlarının sürdüğünü görüyoruz. Yurtiçinden ise enflasyon rakamlarının üst üste iki ay gerilediğine şahit olduğumuz bir haftayı bitirdik. Yıllık rakam yüzde 10.90'a gerilerken hükümet cephesinden de enflasyon yükselişini önlemek adına çalışmalar yapılmaya devam ediliyor. Enflasyonun özellikle yaz aylarının bitiminde ne seviyelerde kalacağı TCMB'nin alacağı para politikası kararları açısından büyük önem taşımakta. Yeni haftada ise Avrupa'dan sanayi üretimi takibimizde olacak. Türkiye'den ise sanayi üretiminin yanı sıra cari denge verisi gün içi fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip olarak gözüküyor. Euro'daki toparlanma ile birlikte yeniden geçtiğimiz dönemlerin zirvesine yaklaşan hareketlilik 4.1650 seviyesini test etti. Eğer hareketlilik yeni haftada 4.10'un altına gerilerse düşüş hareketi 4.02'ye kadar ilerleyebilir. Yeni yükselişler içinse fiyatlamanın 4.17'nin üzerine çıkması ggerekecek. Bu koşul sağlanırsa yükseliş 4.2050'ye doğru ilerleyebilir.
GBPUSD
İngiltere'den PMI rakamları beklentilerin altında kaldı. PMI rakamları İlk çeyrek zayıf büyüme rakamlarının ardından ada ekonomisi ikinci çeyrekte zayıf bir toparlanma içerisinde olduğuna işaret ediyor. Haftanın son işlem gününde açıklanan sanayi üretimi ise sürpriz bir şekilde gerilemesi yavaşlayan ekonomik görünümü destekliyor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) önümüzdeki toplantılarda faiz artışına gitme ihtimali her ne kadar açıklamalara göre yüksek olsa da tüketici üstünde ciddi baskı oluşturabilir. Bu hafta açıklanacak olan istihdam ve ücret rakamları bu açıdan oldukça kritik. İngiltere'de işsizlik oranı rekor düşük düzeyde olmasına karşın ücretlerdeki artış ılımlı düzeyde. Enflasyonun ise yüzde 3'lere ulaşması reel ücretlerdeki daralmayla birlikte tüketici harcamalarında baskı oluşturuyor. Bu hafta ücretlerdeki artışın hızlanması BoE'nin faiz artışı için elini güçlendirebilir. ABD tarafında da veri akkışı açısından oldukça yoğun geçecek. Enflasyon verilerinin yanı sıra perakende satışlar ve Fed Başkanı Yellen'ın konuşması kuru hareketlendirebilir. Teknik olarak ise kurda yeni haftada satış baskısı devam ederse 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2870 seviyesinin altında 1.2800-1.2670-1.2600 destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda ise 1.2900-1.2950-1.3000 seviyeleri güçlü direnç konumunda.
ALTIN
Değerli metalde aşağı yönlü trend sürüyor. Özellikle 6 Haziran'da 2017'nin zirvesi test edilmiş ve ardından satıcılı seyir başlamıştı. Geçtiğimiz hafta ise dolar kanadındaki toparlanma eğilimi ile giriş yaptığımız söyleyebiliriz. Dolar endeksine baktığımızda tekrardan 96 bölgesinin üzerine çıktığını gördük. Ancak bu toparlanma bir nebze cılız kaldı ki haftanın son günü gelen istihdam raporu ile birlikte güç kaybı devam etti. Dış etmenlerde ise İnişli-çıkışlı bir tablo sadece ABD 10 yıllıklarında yoktu. 10 yıllık tahvil getirilerinin yukarı ivmesi devam ederek 2.35 seviyesinin üzerrine çıkarken, bu yükseliş haftalık bazda yüzde 2'nin üzerindeydi. Diğer taraftan ETF'lerde ton bazlı alımlarda azalmanın olduğunu gözlemledik. En büyük altın fonlarından Gold Shares'in altın varlıkları 846.29 tondan 835.35'e gerileme kaydetti. Nitekim hem 10 yıllıkların artan ivmesi hem de ETF kısmındaki gerilemenin ons altındaki düşüşü destekler nitelikte. Teknik olarak, yeni haftada da satıcılı seyrin devamı etmesi durumunda eğilim 1200 desteğine kadar sürebilir. Gelebilecek toparlanmalarda, 1240 direnci aşılmadan yukarı hareketler cılız kalabilir. Bu seviyenin de öncesinde 1220-1230 aralığının geçilmesi oldukça kritik olacaktır.
PETROL
Petrol fiyatları son dönemde oldukça hareketli bir süreç geçiriyor. 25 Mayıs'taki OPEC toplantısı ile başlayan düşüş, önceki hafta yerini yükselişe bırakmıştı. Geçen hafta ise yön yeniden aşağı çevrildi. Toparlanma hareketi OPEC'in üretim kesintisini daha da derinleştirebileceğine yönelik söylemlerle başlamıştı. Fakat Rusya tarafından yapılan olumsuz açıklama bu gidişatı terse çevirdi. Rusya'nın OPEC yetkilisi ülkesinin kesinti miktarının artırılmasına sıcak bakmadığını ifade etti. Buna ek olarak ABD tarafında haftalık ham petrol stokları azalış kaydetse de, ABD üretiminin yeniden yükselmesi satışları hızlandırdı. Yeni haftada hem OPEC hem de Uluslar arası Enerji Ajansı'nın aylık petrol raporları takip edilecek. İstanbul'da düzenlenen 22. Dünya Petrol Konferansı ise petrol piyasalarının dikkatle takip edeceği gelişmeler arasında yer alacak. Ayrıca Temmuz'un son haftasında düzenlenecek İzleme Komitesi toplantısına yönelik açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak ise yeni haftada da satıcılı seyrin hakim olabilmesi için 46 doların aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Hareketlilik buranın altına sarkarsa 45.00 ve 44.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 47.50 aşılırsa 48.30-49.00-49.50 seviyeleri takibimizde olacak.
USDJPY
Geçtiğimiz haftaya Kuzey Kore'nin balistik füze denemelerine bir yenisini daha eklemeesiyle giriş yaptık. Kuzey Kore'nin dünyanın herhangi bir yerini vurabileceğini iddia ettiği füzenin Japon sularına düşmesi, Asya piyasalarındaki tedirginliği artıran sebeplerdendi. Öte yandan öne çıkan risk algısının dolar bölgesindeki bozulmanın önüne geçmediğini gördük. ABD'den olumsuz gelen istihdam raporuna rağmen parite yükseliş ivmesini korumaya devam ettti. Bu hafta ise ABD kanadından, Fed başkanı Yellen'ın konuşması ve Cuma günü gelecek olan haziran ayı enflasyon raporu gündemde olacak. Yellen'ın çarşamba ve perşembe günleri Temsilciler Meclisi'nde yapacağı yarıyıl sunumunda, geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz istihdam verisi ve para politikasına ilişkin piyasalara bırakabileceği olası sinyaller hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak, yukarı fiyatlamaların hız kazanabilmesi 114.35 direnci önemli bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin üzerinde kapanışların gelmesi harekete ivme katabilir. Geri çekilme eğiliminde ise, 114.00-113.80 destekleri takip edilebilir. Bu seviyeleerin altında ise 113.35 desteği gündeme gelebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.