Yapma Bunu Zuck
Dün güne TÜİK tarafından açıklanan ÜFE-TÜFE verileri ile başladık. Ocak ayında aylık % 11.1, yıllık % 48.7 seviyelerine çıkan enflasyon verileri yükselişini devam ettirdi. ÜFE'de ise ocak ayında aylık % 10.5 yıllık ise % 93.5 seviyelerine geldik. ÜFE-TÜFE makası ise 45 puanlık seviyeye geldi.
İngiltere Merkez Merkez Bankası faizleri 25 bp arttırarak 0.50 puana çıkardı. Böylece 17 yıl sonra ilk kez iki toplantı üst üste faiz artırmış oldu. Ayrıca banka 20 milyar sterlin olan kurumsal tahvil alımını sonlandırdı. Avrupa MB ise faiz oranı sıfırda, marjinal borç verme faiz oranı yüzde 0.25'te ve mevduat faizini eksi yüzde 0.5'te tuttu. Ancak ECB, pandemi acil durum tahvil alım programında (PEPP) Mart ayından sonra net varlık alımı yapmayacağını açıkladı. Piyasada ise Avrupa MB için bu yıl faiz artırımı beklentileri artmaya devam ediyor. Bakalım süreç nasıl ilerleyecek.
Dün piyasaları ne merkez bankaları ne başka bir şey Facebook kadar sallamadı. 37 yaşındaki Mark Elliot Zuckerberg'in kurucusu ve patronu olduğu şirketin 2021 yılının dördüncü çeyreğinde elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 20 artışla 33.7 milyar dolara çıktı. Şirketin 2021 yılı genelinde elde ettiği gelir ise bir önceki yıla göre % 37 artarak 118 milyar dolara yükseldi.
Buraya kadar sorun yok. Sorun 1- Şirketin net kârı geçen yılın son çeyreğinde yüzde 8 azalış göstererek 10.3 milyar dolara geriledi. Biraz azalma bekleniyordu ama bu çok geldi. Sorun 2- Şirketin metaverse stratejisi için önem taşıyan sanal gerçeklik ve akıllı gözlükler ile henüz piyasaya sürülmemiş diğer ürünler üzerinde çalışan Reality Labs bölümü, geçen yıl 10 milyar doların üzerinde zarar etti. Sorun 3- 2022 ilk çeyrekte gelir 27-29 milyar dolar arası olur dedi. Yani azalacak. Sorun 4- 2021'de şirketin 18 yıllık tarihinde ilk kez aktif kullanıcı sayısı (1 milyon ) azaldı.
Tabi olarak piyasa bunu beğenmedi. Şirket hisseleri açılışta dörtte birini kaybederek açıldı ve % 26 kayıpla 200 milyar dolar piyasa değerinden kaybederek kapandı. Onun yüzünden Amazon, Netflix, Microsoft da % 4-%8 arasında kaybetti. Nasdaq günü % 3.7 kayıpla kapatırken, S&P500 % 2.4 düştü. Ancak seans sonrasında Amazon bilançosu geldi. Ve beklentileri aşan sonuçlar piyasaya moral oldu da ABD endekslerinde seans öncesi toparlanma görülüyor. Amazon yılı % 22 artışla 470 milyar dolar gelirle, % 57 artışla 33.3 milyar dolar net karla kapatttı. Bu yüzden dün Avrupa ve Türkiye borsasındaki kayıpların bir kısmının bugün geri alınmasını bekleyebiliriz. BIST 100 endeksi, dünü % 2.21 düşüşle, 1,957.90 puandan kapatmıştı. Bilanço sezonunda bankalardan iyi karlar gelmeye devam ederken TOASO da çok iyi bilanço açıklayan şirketler kervanına katıldı.
Bugün, Yurt içinde açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında ise ABD' den gelecek ocak ayı işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verileri yakından takip edilecektir. İstihdamda Omicron kaynaklı negatif hava görülebilir ama piyasaları sevince boğar mı bilemeyiz.
STRATEJI
BIST100 Ekim başında başladığı harekette % 75 yükselerek tarihi rekorları yenileyen bir rallide 2400 ulaşmışken kısa sürede % 28 gerileyerek 1726 görüldükten sonraki tepki hareketlerini izledik. 2000 seviyesi geçiş noktası olarak izlenebilir.
Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.