Günün Ajandası
Türkiye İmalat PMI (Ekim): Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin 50 üzerinde olması, sektörde bir önceki aya göre genişleme olduğunu ifade ederken, 50’nin altında olması sektörde daralma olduğunu işaret etmektedir. İmalat PMI, sektör temsilcilerinden alınan bilgiler doğrultusunda güncel verilerden oluştuğu için önemli ekonomik göstergelerdendir. Eylül ayında ayında veri 46,9 seviyesinde gerçekleşti ve daralma bölgesinde oluştu. Ekim ayına yönelik verinin beklentisi bulunmuyor. (10:00)
Ekonomik Gelişmeler
Türkiye
Bankalar, yürürlüğe giren düzenlemelere rağmen, portföylerinde önemli bir yere sahip olan büyük şirketlere kredi vermeyi sürdürdü. Bankalar, yüzde 200 risk ağırlığıyla 288 milyar TL kredi verdi.
TCMB, Türkiye Bankalar Birliği'ne gönderdiği yazıda kredi kullandırılan müşterilere mevduat zorunluluğu gibi bazı uygulamalar konusunda uyarıda bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılına ilişkin borçlanma öngörülerinde dış borçlanmanın 10 milyar dolar seviyesinde olacağı beklentisi paylaşıldı.
ABD
Morgan Stanley Stratejisti Michael Wilson'a göre ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında sona yaklaşıldığını ifade etti.
JPMorgan stratejisti Marco Kolanovic, küresel merkez bankalarının on yıllardır uyguladıkları en agresif faiz artırımı döngüsünün sona ermeye yaklaştığını düşünen Wall Street stratejistleri arasında yerini aldı.
Carnegie Mellon Üniversitesi Tepper School of Business'ta finans profesörü ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun eski baş ekonomisti Chester Spatt, “Yapılanların etkisi henüz tam olarak yansımadı. Kısmen bu politikaların devreye girmesi biraz zaman aldığından, enflasyon şu ana kadar çok fazla düşmedi” dedi. Yarın, Federal Rezerv, yaklaşık 40 yıldır en yüksek hızıyla devam eden enflasyonla mücadele için art arda altıncı kez faiz oranlarını artıracak.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracatına ilişkin anlaşmanın Rusya tarafından durdurulmasının küresel gıda güvenliği ve gıda fiyatları üzerinde hemen etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Avrupa
Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ignazio Visco ekonominin karşı karşıya olduğu risklerin göz önüne alınarak rekor enflasyonla mücadelede kademeli hareket etme mesajı verdi.
Euro Bölgesi enflasyonu Ekim'de de tırmanışını sürdürerek rekor tazeledi. Bölge ekonomisinin 3. çeyrek büyümesi de yüzde 0,2'ye geriledi. Büyümenin ivme kaybetmesi resesyon endişelerini güçlendirdi.
İngiltere Başbakanı Sunak, İngilizler’in daha fazla vergi ödemesi kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Asya
Japonya Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı verilere göre yenin dolar karşısında yaşadığı keskin düşüş nedeniyle Ekim ayında 6,3 trilyon yen (42,4 milyar dolar) büyüklüğünde rekor müdahalede bulunuldu.
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ekonomiyi desteklemek için ultra gevşek para politikasını devam ettirmesi gerektiğini söyledi.
Ekim ayında Jibun Bank Japonya İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Eylül ayındaki 50,8 puandan 50,7 puana geriledi. Çin ve Güney Kore'de ekonomik şartların kötüleşmesinin ihracatı olumsuz etkilemesinin de katkısı ile Japonya'da imalat sektörü aktivitesi 21 ayın en düşük seviyesine indi.
Petrol
OPEC yıllık Dünya Petrol Görünümü raporunda, 2035 yılı itibariyle dünya petrol tüketiminin yüzde 13 artarak günlük 109,5 milyon varil seviyesine ulaşacağını öngördü. Kurum, fosil yakıtları terk etmenin tehlikeli olacağını söyledi.
Dünya
Küresel çip satışları, talebin azalmasıyla 2020’nin başından beri ilk defa düştü. Bu düşüş, çip üretiminin en büyük gelir kaynaklarından biri olan Güney Kore ekonomisi için risk oluşturuyor.
Avustralya Merkez Bankası(RBA), faiz oranında piyasa beklentilerine paralel, 25 baz puan artışa gitti.
Forex Yorumları
Ons altında Fed Bekleyişi
Ons altın fiyatları yaklaşan Fed toplantısına yakın destek seviyesinin altında işlem görmektedir. Dün Morgan Stanley Stratejisti Michael Wilson'a göre ABD Merkez Bankası'nın faiz artışında sona yaklaşıldığını ifade etti.JPMorgan stratejisti Marco Kolanovic, küresel merkez bankalarının on yıllardır uyguladıkları en agresif faiz artırımı döngüsünün sona ermeye yaklaştığını düşünen Wall Street stratejistleri arasında yerini aldı. Tüm bu gelişmeler ile birlikte bu sabah ons altının analizimi yazarken 1641 destek seviyesinin hemen altında işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Bugün başlayan Fed toplantısında yarın faiz kararı takip edilecek. Fed toplantısının ardından Jerome Powell'ın açıklamaları, ileriye yönelik projeksiyonları ons altının yönünü belirleyecek. Bugün ABD ISM İmalar PMI verisi takip edilecek.
Teknik Analiz: Teknik olarak düşüş kanalı içinde bulunan ons altın için, 1616 destek seviyesi olarak izlenebilir. Şahin bir Fed ile bu bölgenin aşağısına geçilmesi halinde ons altında 1579 destek seviyesine doğru geri çekilme izlenebilir. Yukarı yönlü harekette ise 1670 seviyesi direnç olarak izlenebilir.
Destekler:1616/1600/1579
Dirençler:1670/1690/1710
Petrol Fiyatlarında Toplantılar Etkili
Petrol için kritik kasım ayı başladı. Petrol fiyatları haftaya, dün açıklanan Euro Bölgesi TÜFE ve Euro Bölgesi GSYİH verilerinin açıklanmasının ardından geri çekilme göstererek başladı. Bugün ise geri çekilmenin ardından bir miktar tepki hareketi gösterdiğini görüyoruz. Avrupa’da yıllık enflasyon piyasa beklentisi %10,2’nin üstünde gelerek %10,7 seviyesinde gerçekleşti. Avrupa ekonomisi çeyreklik büyümede ise piyasa beklentisi %1’in altında kaldı ve %0,2’lik büyüme gösterdi. Beklentilerin üstünde enflasyon gelmesi ve beklentilerin altında büyümenin gerçekleşmesi Avrupa ekonomisindeki resesyon sinyallerini güçlendirdi. Dün ayrıca ABD Chicago FED Ulusal Aktivite Endeksi verisi de açıklandı. Endeks 45,2 seviyesinde gerçekleşerek piyasa beklentisi 47’nin altında kaldı. Dün açıklanan makroekonomik veriler küresel ekonominin resesyon patikasında olduğuna dair sinyaller verdi. Petrol piyasası bugün OPEC toplantısını yakından takip edecek. OPEC toplantısından bir arz kesintisi kararının daha çıkması durumunda petrol fiyatlarında gözüken, resesyon sonucu beklenen talep azalması kaynaklı düşüş baskısı bir miktar azalabilir. Yarın ise Fed’in 75 baz puanlık faiz artırım kararı alması yönünde beklenti piyasa tarafından fiyatlanırken, faiz kararı sonrasında ki Fed Başkanı Powell’ın konuşmasında Aralık ayında gerçekleşecek toplantıya dair açıklamaları takip edilecek.
WTI Teknik Analiz: 22 günlük hareketli ortalaması 86,88’in ve 50 günlük hareketli ortalaması 86,36’nın üstünde fiyatlanan WTI’da olası bir geri çekilme durumunda günlük ortalamalar destek seviyesi olarak takip edilebilir. Yükseliş hareketinde ise 88,24 direnç seviyesi olarak dikkate alınabilir.
Destekler: 86,88 / 86,36 / 84,70
Dirençler: 88,24 / 89,79 / 91,10
Brent Teknik Analiz: Brent, 22 günlük hareketli ortalaması 93,46’nın ve 50 günlük hareketli ortalaması 92,70’in üzerinde fiyatlanıyor. Düşüş hareketi yaşanması halinde 22 günlük ve 50 günlük hareketli ortalamalar destek seviyesi olarak izlenebilir. Yukarı yönlü bir fiyatlama hareketinde ise 95,71 direnç seviyesi olarak belirginleşiyor.
Destekler: 93,46 / 92,70 / 91,73
Dirençler: 95,71 / 96,70 / 97,89
EURUSD psikolojik sınırında
ABD’de gözler yarın yapılacak olan Fed toplantısına çevrildi. Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz kararı öncesinde beklentiler 75 baz puanlık bir artışa kesin gözüyle bakıyor. Kararın ardından Başkan Powell tarafından verilecek mesajlarda, ileriki dönemlere yönelik yol haritasına dair ip uçları aranacak. Fed’in agresif faiz artırımları ile birlikte güçlü dolar seyri sürmektedir. ABD Dolar Endeksi (DXY) 111,3 seviyesinde bulunmaktadır. Euro Bölgesi'nde, ekimde yıllık enflasyon çift haneleri gördü. Enerji fiyatlarının etkisiyle yüzde 10,7'ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı. Ekim ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 41,9 ile enerjide gerçekleşti. Bölgede yüksek seyreden enerji fiyatları enflasyonu, enflasyon da beraberinde sıkı para politikasını getirmektedir. En son yapılan toplantı bitiminde açıklamalarda bulunan Lagarde “Bu enerji krizi, yenmemiz gereken büyük bir enflasyona neden oluyor. Bu yüzden faiz oranlarını yükseltmek zorundayız, çünkü enflasyonu dizginlemek, makul bir seviyeye getirmek istiyoruz ki hayat pahalılığı insanlar için olduğu kadar yüksek olmasın” dedi. Bugün ABD imalat PMI verisi takip edilecek. Verinin sapma derecesine göre paritedeki hareket alanı genişleyebilir.
Teknik Analiz : EURUSD paritesi kanal hareketinin sınırında bulunmaktadır. Hareketli ortalamalarının üstünde bulunan paritede yukarı yönlü harekette 0,9960 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü harekette ise 0,9885 seviyesi destek olarak izlenebilir.
Destekler: 0,9885 / 0,9805 / 0,9690
Dirençler: 0,9960 / 1,00 / 1,0170
USDTRY yatay seyrini sürdürüyor
Küresel tarafta güçlü dolar temasının seyrinde yarın yapılacak olan Fed toplantısı takip edilecek. Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz kararı öncesinde beklentiler 75 baz puanlık bir artış olacağı yönünde. Kararın ardından Başkan Powell tarafından verilecek mesajlarda, ileriki dönemlere yönelik yol haritasına dair ipuçları aranacak. Haftanın ikinci gününde dolar endeksi 111, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 4,01 seviyesinde bulunmaktadır. Bu hafta açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve iç tarafta enflasyon verisinin de DolarTL için herhangi bir önem arz etmediği görülmektedir. USDTRY uzun süredir izlediği, 18,58-18,62 yatay, dar bant aralığında, volalitesi düşük bir şekilde hareketini sürdürmektedir. Küreselde ve iç tarafta yaşanan gelişmelerin paritede hareketin seyrini değiştirmediğini ancak ana yönün yukarı olduğunu söyleyebiliriz.
Teknik Analiz: USDTRY paritesi yükselen kanal içerisinde yatay hareketini sürdürüyor. Yükseliş kanalı içerisinde yatay olarak 18,62 ve 18,40 bant aralığı takip edilmektedir. Teknik olarak yatay direnç seviyesi 18.62 üzerinde yükseliş hızı artabilir, bu seviye üzerinde yakın direnç olarak 19.00 seviyesini takip ediyoruz. Aşağı yönlü harekette düşüşlerin sınırlı olduğunu satışların tepki ile karşılandığını izliyoruz.
Destekler: 18.55 \ 18.40 \ 18.22
Dirençler: 18.62 \ 19.00 \ 19.40
EURTRY Teknik Seviyeler
Destekler: 18.26 / 18.17 / 17.98
Dirençler: 18.50 / 18.59 / 18.75
Viop Kontratları
Endeks Kontratı
BIST 30 endeksi 4200 seviyesinden destek buldu. 30 endekste ana yön yukarı olmakla birlikte teknik göstergeler oldukça güçlü. Dolayısıyla geri çekilmeler sınırlı kalıyor. 4200 seviyesi üzerinde satışların karşılanmaya devam etmesi halinde 4390 seviyesindeki ana dirence doğru yükseliş hızı korunabilir. 30 endeks VIOP kontratında spottaki 4320 seviyesi gün içi işlemlerde destek olması halinde uzun pozisyonlar korunabilir ya da uzun pozisyon denebilir. Gün içi işlemlerde spottaki 4280 üzerindeki seyirler korundukça ana yön yukarı.
Spot Endeks teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Dirençler: 4390 / 4440 / 4500
Destekler: 4320 / 4280 / 4170
Dolar Kontratı
Dolar kontratında spottaki 18.55 seviyesi stop loss alınarak uzun pozisyonlar korunabilir. USDTRY'de gün içi işlemler oldukça dar bir bantta gerçekleşiyor. Dolayısıyla hareket alanı al sat yapmak için çok elverişli görünmüyor. Mevcut uzun pozisyonlar korunabilir. Buna karşın mevcut seyir için 18.25 seviyesi kalıcı bir şekilde aşağı yönlü kırılmadıkça kısa pozisyonlar uygun görünmüyor.
Spot DolarTL teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler: 18.55 \ 18.40 \ 18.22
Dirençler: 18.62 \ 19.00 \ 19.40
Ons Altın Kontratı
Ons altın kritik destek seviyesinde işlem görmektedir. Güçlü dirençler aşılmadığı sürece yükselişlerin baskıyla karşılanmasını bekliyoruz. Yukarıda 1690 seviyesi aşıldığında stop loss alınarak uzun pozisyonlar denenebilir. Aşağı yönlü harekette 1641 seviyesinin aşağısına doğru satışların derinleşmesi halinde stop loss alınarak kısa pozisyonlar denenebilir.1616 seviyesinin aşağısına doğru satışların derinleşmesi halinde stop loss alınarak ilave kısa pozisyonlar eklenebilir.
Spot Ons altın teknik seviyeler (Dayanak varlık)
Destekler:1616/1600/1579
Dirençler:1670/1690/1710
Ekonomik Takvim
Saat Ülke Önem Veri Beklenti Önceki
10:00 TRY Yüksek Türkiye İmalat PMI (Ekim) 46,9
12:30 GBP Yüksek İngiltere İmalat PMI (Ekim) 45,8 45,8
13:00 USD Yüksek OPEC Toplantısı
16:45 USD Yüksek ABD İmalat PMI (Ekim) 49,9 49,9
17:00 USD Yüksek ABD ISM İmalat PMI (Ekim) 50,0 50,9
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.