USD/TRY: Dün ABD'de borsalar özellikle Apple hisselerindeki geri çekilmenin öncülüğünde geriledi. Diğer taraftan, ABD'de ISM hizmet endeksi Mayıs'ta 50,3'e geriledi (Önceki 51,9; beklenti 52,4). Ek olarak, dayanıklı mal siparişleri de Nisan'da %0,4 artışla %0,8'lik artış beklentisinin altında gerçekleşti. Zayıf veriler Fed'in önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantıda faizleri değiştirmeyebileceği beklentilerini (%74,8 ihtimal) kuvvetlendirdi. Bu ortamda, Dolar Endeksi (DXY) yatay hareket ederken, tahvil faizlerindeki yükseliş de durdu. 2 yıllık %4,42, 10 yıllık %3,66'ya kadar geriledi. Bu sabaha bakıldığında, Amerikan vadelileri yatay, DXY ise hafif baskı altında. Yurtiçi tarafta ise yeni Kabine'de Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Mehmet Şimşek'in getirilmesi piyasa tarafından olumlu karşılandı. CDS'imiz 500 baz puanın altına geriledi. Borsa İstanbul'da ise ralli havası vardı. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan TSİ 15:00'te Kabine toplantısına başkanlık edecek. Veri gündemine bakıldığında ise TCMB tarafından mayıs ayı reel efektif döviz kuru endeksi verisi yayımlanacak. Dün 21,27 seviyesinden günü tamamlayan ve bu sabah dünkü kapanışın üzerinde seyreden Dolar/TL'de ise denge arayışları sürüyor.
EUR/USD: Dün ABD'de beklentilerden zayıf gelen veriler, Fed'in önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantısında faizleri değiştirmeyebileceği beklentilerini artırdı. Avrupa tarafında, ECB Başkanı Lagarde, çekirdek enflasyonda zirvenin görüldüğüne dair henüz net bir kanıt olmadığını, enflasyonist baskıların güçlü kalmaya devam ettiğini ve bu nedenle borçlanma maliyetlerinin daha da artacağını belirtti. Lagarde, gelecekteki kararlarının, politika faizlerinin yeterince kısıtlayıcı seviyelere yükseltecek şekilde ayarlanacağını ve faizleri gerektiği müddetçe bu seviyelerde tutacaklarını söyledi. Öte yandan Avrupa'da nihai verilere göre mayısta hizmet PMI'lar genel olarak hafif aşağı yönlü revize edilerek hizmet sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret etti. Bu ortamda EURUSD paritesi günü 1,0713 ile yatay bir görüntü ile tamamladı. Bugün ise paritede bant hareketinin görülebileceğini düşünürken, olası bant hareketinde 1,0660 - 1,0770 hareket alanı olarak izlenebilir. Bugün Euro Bölgesi'nde iç talebin seyrine ilişkin olarak nisan ayı perakende satışlar verisi takip edilecek.
XAU/USD: Ons Altın'da dün yine 100 günlük ortalama destek oldu ve halihazırda 1.938 seviyesinden geçen söz konusu ortalamadan gelen tepki alımlarıyla değerli maden günü %0,7 primle 1.962 seviyesinden tamamladı. Küresel piyasalarda risk iştahında net bir bozulma yok. Dolar'da da düşüşler şu aşamada sınırlı. Bu kapsamda, değerli madendeki teknik zayıflık da düşünüldüğünde, geçen hafta direnç olarak çalışan ve halihazırda 1.977 seviyesinde bulunan aylık ortalamanın altında fiyatlama sürebilir. Aşağıda ise 100 günlük ortalama destek olarak izlenmeye devam edilebilir.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.