Demir ve demir dışı metaller sektörü Baltık Bölgesi'nde varlığını güçlendirmek için Sektörel Ticaret Heyeti düzenledi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan sanayi sektörlerine daha fazla katkı vermek için İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), ihracatını artırmak ve Baltık Bölgesi'nde varlığını güçlendirmek için düzenlediği Sektörel Ticaret Heyeti ile Estonya, Letonya ve Litvanya'yı kapsayacak şekilde 105 firma ile katılarak 295 görüşme gerçekleştirdi. 2019 yılında sadece 1 milyar dolar seviyesinde olan Türkiye- Baltık Ülkeleri (Litvanya-Letonya ve Estonya) ticaret hacmi 2022 yılının sonunda 2,5 milyar dolar seviyelerine yaklaşarak rekor kırdı. Ülkemizin bir numaralı turizm destinasyonu olan bölgede, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı yerel firmaların ilgisinin Türkiye'ye kaymasına neden oldu. Daha önce Rusya, Belarus, Ukrayna ve Çin ile yakın ticari ilişkiler içinde olan bölge firmalarının, yeni konjonktürde Türkiye, Polonya gibi ülkelerden alımlarını arttırdığını ifade eden İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Ülkemiz ile olan jeopolitik yakınlık, dostane siyasi ilişkiler ve hızla gelişen ekonomik ilişkiler bölgenin ülkemiz ihracatında önümüzdeki dönemde önemli pazarlardan biri olabileceği sinyallerini vermektedir." dedi.
BALTIK PAZARINDA BÜYÜME BEKLENTİSİ
İlk olarak Estonya'da başlayan ve 105 alıcının katıldığı etkinliklerde, on şirketin temsilcilerinin yenilikçi ürünlerini sergileme ve sektör profesyonelleriyle başarılı görüşmelere girme fırsatı bulduğunu belirten İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, "Letonya'da yapılan görüşmelerde ise 103 toplantıdan ortaya çıkan çok sayıda iş beklentisiyle büyük bir başarıya dönüştü. Dinamik fikir alışverişi ve ortaklıkların kurulması, Baltık ülkeleri ile uluslararası iş dünyası arasındaki bağları güçlendirme ve yeniliği yönlendirme konusundaki karşılıklı ilgiyi arttırdı. Son olarak Litvanya'da yapılan görüşmelerde delegasyonun olumlu etkisini pekiştiren ve Baltık pazarında büyüme ve iş birliği potansiyelinin altını çizen daha verimli tartışmalara ve umut verici iş beklentilerine tanık olduk." ifadelerini kullandı.
Bölgenin Baltık Devletleri'ni Avrupa demiryolu ağına entegre etmeyi amaçlayan yüksek hızlı demiryolu projesi Rail Baltica gibi yeni yatırımlara gebe olduğunun ve bu bakımdan iş almak isteyen müteahhitlerimiz ve malzeme satmak isteyen firmalarımız için cazip bir destinasyon olmaya devam ettiğinin altını çizen Tecdelioğlu, "Sağlam altyapısı ve elverişli ekonomik ortamı ile ticari gelişmeler barındıran bu bölgeye gerçekleştirdiğimiz delegasyon aracılığıyla, katılımcılarımız değerli bağlantılar kurmayı, potansiyel ortaklıkları keşfetmeyi ve Baltık bölgesinin pazar dinamikleri hakkında içgörü kazanmayı başardı. Heyet, yalnızca verimli iş birliklerinin temelini atmakla kalmadı, aynı zamanda bilgi alışverişi, inovasyonu teşvik etme ve ekonomik büyümeyi yönlendirme için bir platform görevi de gördü." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE'YE YOĞUN İLGİ
Özellikle bölgeden demir, çelik, bakır, alüminyum ürünlerinde Türkiye'ye yoğun ilgi olduğu bir dönemde İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üyesi firmalarla üç Baltık ülkesini kapsayan bir sektörel ticaret heyeti gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tecdelioğlu, "295 görüşme ile firmalarımız yerel alıcı firmalar tarafından ilgiyle karşılandı. Estonya'da Tallin Büyükelçimiz Başak Türkoğlu, Letonya'da Riga Büyükelçimiz Şule Öztunç, Litvanya'da Vilnius Büyükelçimiz Görkem Barış Tantekin gerek B2B etkinliklerine katılmış gerekse firmalarımız ile sosyal etkinliklerde bir araya gelerek heyetimize eşlik ettiler. Ayrıca Baltık ülkelerinden sorumlu Ticaret Müşaviri Ümit Ateşağaoğlu da her üç ülkede de heyetimize eşlik edip, ülkeler hakkında katılımcı firmalarımıza bilgilendirmelerde bulundu." dedi.
BALTIK BÖLGESİNDE İHRACAT ARTIŞI
Bu 3 ülkede iş yapma fırsatının çok yüksek olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, "Avrupa Birliği tarafından çok ciddi anlamda desteklenip son dönemlerde refah düzeyi artarak Avrupa'nın arka bahçesi olan bu ülkelerin kalite yönünden beklentileri Avrupa'yla aynı paralellikte. Fiyat rekabeti sağlayıp bu ülkelerde iş yapma fırsatını yakalamak için bu ülkelere gittik. 2022 yılında bu ülkelere çok ciddi ihracat artışımız oldu. Bu artışımızı karşılıklı iş birliğini geliştirecek şekilde, o coğrafyalarda tespitler yaparak, sektörlerimizin ve özellikle alüminyum, bakır, döküm, hırdavat çatısı altında o ülkelerde daha fazla derinleşmeyi nasıl sağlarız konusunda ziyaretlerde bulunduk. 295 görüşme gerçekleşti ve ziyaretlerde firmalarımız siparişler aldılar. Bu da daha şimdiden ciddi anlamda iş birliğimizin artacağını ve ticarette olumlu yönde yol alınacağını gösteriyor." dedi.
 



Diğer Haberler
Güney Kore, Rus ve Çin askeri uçaklarının hava savunma bölgesine girmesinin ardından hava kuvvetleri jetlerini acele havalandırdı
Çin, Büyük Bankalardan Ekonomiyi Desteklemek İçin Mevduat Faizlerini Düşürmelerini İstedi -BN/Bloomberg HT
TCMB bugün valörlü 3 ay vadeli 200 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Gıda fiyatları mayıs ayında yılın ilk aylarına kıyasla daha olumlu bir görünüm sergilemiştir- TCMB
TCMB yarın valörlü 2 hafta vadeli 300 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesi açtı
Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık yükseliş mayıs ayında güçlenirken, artışların grup geneline yayıldığı izlenmiştir- TCMB
Üretici fiyatları enerji grubunun süregelen desteğiyle ılımlı seyrini korumuş, yıllık üretici enflasyonu gerilemeye devam etmiştir- TCMB
Facebookta Paylaş