Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Haftaya Yoğun Veri Akışı İle Başlıyoruz…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya’da açıklanan İmalat PMI verisi Ocak ayında beklentilerin üzerinde 52,6 düzeyinde gerçekleşti. Çin’de açıklanan Caixin Hizmet PMI verisi Aralık ayında piyasa beklentisinin üzerinde 53,9 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’dan açıklanan Hizmet PMI verisi Aralık ayında bir önceki aya göre geriledi ve 51,8 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’da açıklanan İşsizlik Oranı verisi Aralık ayında beklentilere paralel yüzde 5,0 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet PMI verisi Aralık ayında beklentilerin hafif altında 51,2 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere’de açıklanan Hizmet PMI verisi Aralık ayında beklentilerin üzerinde artış ile 51,2 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü Tüketici Fiyat Endeksi verisi Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artış gösterdi. ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi Aralık ayında piyasa beklentileri üzerinde artış ile 312 bin kişi olarak gerçekleşti. ABD’de açıklanan İşsizlik Oranı verisi Aralık ayında bir önceki aya göre artış ile yüzde 3,9 düzeyine yükseldi. ABD’de açıklanan Ortalama Saatlik Kazançlar verisi Aralık ayında beklentilerin üzerinde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. ABD’de açıklanan Hizmet PMI verisi Aralık ayında bir öndeki aya göre artış ile 54,4 değerine yükseldi. Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamalarda, Fed’in daha fazla veriye bağlı olarak adımlar atacağına değinirken, Fed’in piyasaları dinlediğini ve faiz konusunda Fed’in daha esnek olabileceğini belirtmesi dolar üzerinde oynaklığın armasına neden oldu. ABD borsaları Cuma gününü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Aralık ayı veri bültenine göre, 2018 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 0,41 artış ile 13,902 milyar dolar ve ithalat yüzde 28,20 düşüş ile 16,577 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığğı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,06 azalarak 2,675 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı Ocak-Aralık dönemini bir önceki yılın eş dönemine göre kıyasladığımızda Dış Ticaret Açığı yüzde 28,40 azalarak 54,994 milyar dolara geriledi. TCMB tarafından yayımlanan TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru verisi Aralık ayında bir önceki aya göre artarak 75,00 düzeyine yükseldi. Haftanın son işlem gününde, ABD’de açıklanan verilerin büyük çoğunluğunun beklentileri karşılaması dolarda değer kazanımlarını desteklediği görülse de Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında doların kazançlarını koruyamadığı izlenirken TL’de yaşanan değer kazanımları sonrasında kurda 5,3104 seviyelerine varana dek geri çekilmelerin yaşandığı gözlemlendi ve kurun haftayı 5,3257 düzeyinde tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi Cuma gününü, yüzde 1,64 değer kazanımı ile 88,830 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 4,8 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü yüzde 24,,00 düzeyinde gerçekleşti.


USDTRY

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tarım dışı istihdam Aralık ayında 312 bin artış gösterdi. Söz konusu veri geçtiğimiz Şubat ayından bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi. Diğer taraftan geçtiğimiz cuma günü ABD’den gelen veriler görece olumlu bir tablo çizse de Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında doların kazançlarını koruyamadığı görüldü. Haftanın son işlem gününe 5,4625 seviyelerinde başlayan USDTRY kuru Türk Lirasında ki toparlanma hareketi ile birlikte haftayı 5,3257 seviyelerinde tamamladı.
Haftanın ilk işlem gününde 5,3050 psikolojik seviyeyi takip edeceğiz. Bu seviye altında yaşanabilecek kalıcılık sağlama istediğinde Türk Lirası lehine işlemlerin gündeme gelmesi beklenebilir. Bu durumda yaşanacak geri çekilmelerin devamında 5,2500, 5,2300 ve 5,2150 destek seviyeleri izlenebilir. Olası dolarda yaşanacak toparlanma hareketinde ise bu seviye üzerine kısa süreli yükseliş denemeleri gerçekleşebilir 5,3700, 5,3900 vve 5,4300 direnç seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Haftanın son işlem gününde, Almanya’da açıklanan Hizmet PMI verisi Aralık ayında 51,8 ve Euro Bölgesi’nde açıklanan Hizmet PMI verisi ilgili dönemde 51,2 düzeyine geriledi. Euro Bölgesi’nde açıklanan öncü TÜFE verisi beklentilerin altında yüzde 1,6 oranında artış gösterdi. Açıklanan veri akışı Euro fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturduğu izlenirken yurtiçinde TL’de yaşanan değer kazanımı sonrasında çaprazda 6,0598 seviyelerine varana dek geri çekilmeler gözlemlendi.
Bugün, Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güveni verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın 50 günlük hareketli ortalaması olan seviyesi olan 6,0895 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 6,1270, 6,1550 ve 6,1800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 6,0500, 6,0200 ve 6,0000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Geçtiğimiz cuma günü Euro Bölgesinde açııklanan yoğun veri seti takip edildi. Euro Bölgesinde öncü tüketici fiyat endeksi ve PMI verileri piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken Avrupa en büyük ekonomisi Almanya’da ise açıklanan veriler karmaşık bir tablo çizdi. ABD kanadında ise açıklanan olumlu tarım dışı istihdam verileri EURUSD paritesinde dalgalı seyrin devamına neden olduğu görüldü. Cuma gününe 1,1392 seviyelerinde başlayan EURUSD paritesi yoğun veri akışı sonrası 1,1345 seviyelerine kadar geri çekilse de bu bölgede kalıcılık sağlayamayarak haftayı 1,1395 seviyelerinde açılış fiyatının hafif üzerinde tamamladığını gördük.
Yeni haftanın ilk işlem gününde paritenin 50 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1,1400 seviyesi oldukça kritik bir konumda bulunuyor. Bu seviye üzerine kalıcı bir geçiş sağlanamadığı sürece tekrar negatif yönlü hareketler görülebilir ve geri çekilmeler 1,1350, 1,1330, 1,1310 destek seviyelerine doğru sürebilir. Olası bu seviye üzerindeki denemelerde kalıcılık isteği oluşursa Euro lehine işleemler söz konusu olabilir ve 1,1460, 1,1490, 1,1520 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.


XAUUSD

Haftanın son işlem gününde, 1298 seviyeleri civarını test eden ons altının gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan TDİ verisinin beklentilerin üzerinde gerçekleşirken dolarda değer kazanımlarını destekledi. Küresel piyasalarda risk iştahında, dolarda ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan artışlar sarı metalde düşüşleri desteklediği izlendi. Diğer taraftan, Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında doların kazançlarının bir kısmını geri verdiğini gördük.
Bugün, ABD’de açıklanacak veri akışı dolar bazlı fiyatlamalarda volatilitenin artmasına neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının ara destek seviyesi olan 1280 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 1296, 1300 ve 1306 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1280, 11275 ve 1272 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

İngiltere'de cuma günü yayınlanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında 50,4'ten 51,2 seviyesine yükseldi. ABD tarafında ise açıklanan verilerde; işsizlik oranında ki olumsuz görünüme karşılık tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi GBPUSD paritesinde dalgalı seyrin devamına neden olduğu görüldü. Gün içerisinde, Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının piyasalarda güvercin tonda algılanması sonrasında doların kazançlarını koruyamadığı izlendi.
Haftanın ilk işlem gününde paritenin 33 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1,2698 seviyesi oldukça kritik bir konumda bulunuyor. Bu seviye üzerine kalıcı bir geçiş sağlanamadığı sürece düşüş potansiyelinin sürmesini beklenebilir. Direnç seviyesi aşılamaz ve bu seviye altında kalıcılık sağlanması durumunda geri çekilmeler başlayabilir ve 1,2680 desteği tekrar test edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerin devammında 1,2650 ve 1,2600 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yukarı yönlü denemelerde ise 1,2780, 1,2800 ve 1,2850 direnç seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

Geçtiğimiz cuma günü Japonya ve Çin’de açıklanan PMI verileri beklentilerin üzerinde artış kaydedildi. ABD tarafında ise açıklanan verilerde; işsizlik oranında ki olumsuz görünüme karşılık tarım dışı istihdam ve ortalama saatlik kazançlar verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD-Çin ticaret anlaşmazlığına ilişkin iyimserliğin etkisiyle ve küresel piyasalarda artan risk iştahı sonrasında Japon Yen’inde değer kayıplarının yaşandığı görülürken paritede değer kazanımları görüldü.
Cuma gününe 107,63 seviyelerinde başlayan parite günü 108,50 seviyelerinde pozitif tarafta tamamladı. Teknik olarak günlük grafikte baktığımızda paritenin ara direnci olan 109,50 seviyesini takip edeceğiz. Paritede bu seviye altındaki negatif fiyatlama hareketi devam edecek olursa satış baskısının da artması beklenebilir. Bu durumda yaşanacak geri çekilmeler 107,30, 106,80 ve 106,40 destek seviyelerini gündeme getirebilir. Bu seviye üzerinde yaşanabilecek olası yukarı yönlü ataklarda ise kısa süreli 109,00, 109,50 110,10 direnç seviyeleri değerlendirilebilir.


HAM PETROL

ABD’de API tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları verisinde 4,500 milyon varil azalış kaydedildi. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi (EIA) tarafından yayımlanan haftalık ham petrol stokları verisinde 7 bin varil artış yaşandığı gözüküyor. ABD’de Baker Hughes tarafından açıklanan sondaj kuyu sayısı verisi 2 adet artış ile 877 adete yükseldi. Gün içerisinde, OPEC ve OPEC dışı bazı petrol üreticilerinin açıklamaları ve ABD’de API verisinde yaşanan azalışın etkisi ile birlikte ham petrol fiyatlamalarda 49,09 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı ve günü 48,19 düzeyinde tamamladığını gördük.
Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün ara destek seviyesi olan 47,70 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukaarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 49,20, 50,00 ve 50,50 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 47,70, 46,90 ve 45,30 destek seviyeleri izlenebilir.


S&P500

ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi S&P 500 vadeli kontrat endeksi fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülürken İşsizlik Oranı verisinde yaşanan yükseliş fiyatlamalar üzerinde sınırlı baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Gün içerisinde, küresel piyasalarda artan risk iştahı, ABD ile Çin arasında Ticaret görüşmelerine yönelik artan iyimser beklentiler ve VIX endeksinde yaşanan gerileme endeks fiyatlamaları üzerinde etkili olmaya devam ettiği görülüyor. Diğer taraftan Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamaların piyasalarda güvercin tonda algılanması endekste yükselişleri desteklediği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olann 2520 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2560, 2575 ve 2600 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2500, 2480 ve 2450 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklenntilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.