Forex Bülten (Ahlatcı Yatırım)

Piyasalara Trump'tan Yeni Gümrük Vergisi Şoku…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde 43,2 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında 46,5 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere'de açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisinin üzerinde 480 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği toplantı sonrasında politika faiz oranını ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Banka politika faiz oranını yüzde 0,75 ve varlık alım programını 435 milyar Sterlin olarak korudu. BoE Başkanı Carney yaptığı değerlendirmede, anlaşmasız Brexit'in global ekonomi açısından tatsız olabileceğine değinirken, bankanın anlaşmasız Brexit'ten sonra yapabileceklerinin sınırlı olduğuna ifade etti. Başkan, manşet enflasyonda düşük enerji fiyatları nedeniyle muhtemelen ilerleyen dönemde banka hedefinin altında düşebileceğini belirtti. ABD'de açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi hafif üzerinde 50,4 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi aksine geriledi ve 51,2 düzeyinde gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya üzerinde yaptığı değerlendirmede, ABD'nin Çin'den ithal ettiği 300 milyar dolarlık mal için 01 Eylül tarihinden itibaren yüzde 10 ek gümrük tarifesi uygulanmaya başlanacağını açıkladı. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit'ten elde edilen PMI anket verilerine göre, Türkiye İmalat PMI verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre geriledi ve 46,7 düzeyinde gerçekleşti. Kurun fiyatlamalarda dün, 5,5604-5,6276 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,6028 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,18 düşüş ile 101.900 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Bugün, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard and Poors'un (S&P) Türkiye'nin görünümü ve kredi notuna dair değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

USDTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda Fed toplantısı ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrasında dolarda yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte kurda yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan kısmi artış TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ederken, ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI verisi beklentilerin altında 51,2 düzeyinde gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, ABD'nin Çin'den ithal ettiği 300 milyar dolarlık ürüne 01 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 ek tarife yükümlülüğü getirileceğini açıklaması global piyasalarda dolarla volatilitenin artmasına neden olduğu izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,5975 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,6500, 5,6800 ve 5,7000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,5800, 5,5500 ve 5,5000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Haftanın dördüncü işlem gününde, Yurtiçinde açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre geriledi ve 46,70 olarak gerçekleşti. Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan İmalat PMI verileri piyasa beklentisi hafi üzerinde gerçekleştiği görülse sektör bazında daralmayı işaret etmeye devam ediyor. Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan değer kazanımı TL fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırırken global piyasalarda Euro'da yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte çaprazın günü 6,2179 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Bugün, Euro Bölgesi'nde Perakende Satışlar verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,2000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2500, 6,2700 ve 6,3000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1700, 6,1500 ve 6,1300 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Almanya ve Euro Bölgesi'nde açıklanan İmalat PMI verileri Temmuz ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleştiği görülse de açıklanan verinin sektör bazında daralmayı işaret ettiği görülüyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin aksine düşüş göstermesi ve ABD Başkanı Trump'ın Çin'e ek tarife uygulayacağını açıklaması sonrasında dolarda volatilitenin arttığı izlenirken, paritenin günü 1,1084 seviyeleri civarında tamamladığını gördük.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam veri seti yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1120, 1,1150 ve 1,1180 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1000, 1,0970 ve 1,0950 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Dün, ons altının fiyatlamalarda 1400-1445 geniş bant aralığında hareket ettiği görüldü. ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD'nin Çin'den ithal ettiği 300 milyar dolarlık ürüne ek gümrük tarifesi uygulanacağını açıklaması sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlar görülürken, ons altının 1445 seviyeleri civarına yükseldiği izlendi. Gün içerisinde, dolar endeksi ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme sarı metalde yükselişleri destekler nitelikte.
Bugün, ABD'de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam data seti dolar bazlı fiyatlamalar açısından yakında takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1425 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1445, 1450 ve 1457 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1425, 1420 ve 1417 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

İngiltere Başbakanı Boris Johson Brexit sürecine yönelik anlaşmasız Brexit ihtimalinin ön plana çıkması ardından sert Brexit'e hazırlanmak için harcamaları iki katına çıkardı. İngiltere'de açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında 48,0 düzeyinde gerçekleşirken üçüncü ayda da sektör bazında daralmayı işaret etti. İngiltere Merkez Bankası gerçekleştirdiği Ağustos ayı toplantısında politika faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmediğini açıkladı. ABD Başkanı Trump'ın Çin'e 01 Eylül tarihinden itibaren ek gümrük tarifesi uygulanacağına dair açıklamaları sonrasında global piyasalarda dolarda oynaklığın arttığı izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2230, 1,2270 ve 1,2300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2050, 1,2000 ve 1,1940 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

Dün, Japonya'da açıklanan İmalat PMI verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi altında 49,4 düzeyinde gerçekleşti. Fed sonrasında global piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımları sonrasında paritenin fiyatlamalarda 109,31 seviyeleri civarını test ettiğini gördük. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin aksine gerilerken, ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, ABD'nin Çin'den ithal ettiği 300 milyar dolarlık ürüne 01 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 10 ek tarife yükümlülüğü getirileceğini açıklaması ile birlikte global piyasalarda risk iştahında azalışların yaşandığı izleniyor. Yaşanan gelişmeler ile birlikte paritenin günü 107,35 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 107,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,90, 108,40 ve 109,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 106,20, 105,90 ve 105,50 destek seviyeleri izlenebilir.




HAM PETROL

Dün ham petrolün fiyatlamalarda 53,51-57,91 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 54,38 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Gün içerisinde, zayıf veri akışı ile birlikte EIA verilerine göre ABD'de artan petrol üretiminin, ham petrol fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülüyor. Diğer taraftan, ABD ile Çin arasında devam ticaret görüşmelerine dair olumsuz haber akışları ve ABD Başkanı Trump'ın Çin'e 01 Eylül tarihinden itibaren ek gümrük tarifesi getireceğini açıklaması küresel piyasalarda ekonomik büyümeye yönelik endişeleri gündeme taşırken petrol fiyatlamaları üzerinde baskıyı artırdığı izleniyor.
Bugün, ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 55,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 55,70, 56,20 ve 57,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 53,90, 53,50 ve 53,00 destek seviyeleri izlenebilir.



XAGUSD

Fed sonrasında global piyasalarda dolarda yaşlanan değer kazanımı ile birlikte gümüşün fiyatlamalarda 15,80 $ seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine dair olumsuz haber akışları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e 01 Eylül tarihinden itibaren yeni ek gümrük tarifeleri uygulayacağının açıklaması sonrasında global piyasalarda risk iştahında ve dolarda volatilitenin arttığı izlenirken, gümüşün günü 16,19 $ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 16,00$ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 16,50, 16,80 ve 17,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 15,70, 15,50 ve 15,20 destek seviyeleri izlenebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.