Trump'tan, Ek Tarife Hamlesi!
Çarşamba akşamı yayınlanan FED/FOMC kararları ile FED Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısı dünde piyasa tarafında etkisini sürdürdü. Hatırlayacağımız gibi 25 Baz puanlık bir faiz indirimi yapan FED, Bilanço Daraltma Programınının 1 Ağustos itibariyle sonlandırılacağını açıklamıştı. Yayınlanan kararlar sonrası basının karşısına geçen FED Başkanı Jerome Powell'ın; ''Bu uzun dönemli bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı değil'' şeklindeki yorumları ise FED faiz indirimlerine ara mı veriyor? sorularını beraberinde getirmişti. Her ne kadar konuşmanın devamında gerektiğinde faizde indirebiliriz gibi yorumlarda bulunsa da Powell'ın bu yorumları 2019 yılı faiz indirim beklentilerini azalttı ve küresel bazda Dolar varlıklarına güç kazandırdı. Şimdi bundan sonraki süreçte ABD'den gelecek veri akışları kritik olacaktır. Özellikle bugün ABD İstatistikleri Bürosu tarafından gelecek Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı verileri piyasada tekrardan sert volatil hareketlere neden olabilir.
Küresel risklerde ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler ön plandaydı. Özellikle akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından gelen açıklamalar ticaret savaşlarını tekrardan alevlendirdi. Trump, Çin ile müzakereler devam ederken 1 Eylül'den itibaren 300 milyar Dolar değerindeki ithalata yüzde 10 ek vergi uygulayacaklarını söyledi. Ayrıca yüzde 25'lik gümrük vergisi konulmuş 250 milyar Dolarlık ürünü kapsamadığını söyleyen Trump, Çin ile geniş kapsamlı bir ticaret anlaşması için pozitif diyoloğun devam etmesini umduğunu belirtti. Trump'tan gelen bu ani açıklamalar sonrası borsalarda sert satışlar meydana gelirken güvenli liman varlıklarında yükselişler meydana geldi. Bugünde bu konuya yönelik gelebilecek açıklamalar tekrardan fiyat hareketlerine neden olabilir. Özellikle Çin cephesinden gelecek yanıt müzakerelerin gidişatı açısından kritik olabilir.
İngiltere tarafında ise dün gündemde Mali Politika Kurulu kararları vardı. Banka bu toplantıda 0.75'lik politika faizini sabit bıraktı. Ayrıca 435 Milyar Sterlinlik tahvil alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Yayınlanan karar metninde ise Brexit vurgusunun ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Metinde anlaşmasız Brexit durumunda Sterlin varlıklarının değer kaybedeceği, büyümenin yavaşlayacağı ve enflasyonun düşeceği belirtildi. Yayınlanan projeksiyonlarda ise büyüme öngörüleri aşağı yönlü revize edilirken enflasyon beklentilerinde ise yukarı yönlü değişiklikler yapıldı. Karar metni sonrası basının karşısına geçen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'de, karar metnine paralel olarak Brexit risklerinden bahsetti. Yapılan BOE toplantısı sonrası Sterlin varlıkları üzerinde kısmi şekilde oynaklıklar oluştu ancak anlaşmasız Brexit ihtimalinin artış göstermesiyle birlikte Sterlin varlıkları üzerinde oluşan negatif algı değişmedi. Öncelikle olarak Sterlin üzerindeki bu negatif algının değişebilmesi için AB ile İngiltere'nin anlaşmalı bir ayrılık için fikir birliğine varması gerekmektedir.
Avrupa tarafına geçtiğimiz dün İmalat PMI rakamları takip edildi ve verilerdeki olumsuz tablo Euro Bölgesi'ne yönelik endişeleri canlı tuttu. Rakamlara baktığımızda Euro Bölgesi İmalat PMI'ı Aralık 2012'den bu yana en düşük seviyesine gerilerken bölgenin lokomotif ülkesi Almanya'nın İmalat PMI'ı ise öncü datadan sonra nihai olarak da 2012 Temmuz datasından bu yana en kötü gerçekleşmesini yaşadı. Ayrıca Fransa, İtalya ve İspanya İmalat PMI rakamları da 50 bareminin altında kaldı.
Bugünkü ekonomik takvimde ise az öncede belirttiğimiz gibi tüm dikkatlerimiz ABD İstihdam rakamlarında olacak. Euro Bölgesi'nde ise Perakende Satışları ve ÜFE, İngiltere tarafında ise İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi takip edilecek. Küresel risklerde ise yurtdışında ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması konuları yurtiçinde ise S-400 ve Doğu Akdeniz enerji aramalarına ilişkin gelebilecek ekstra açıklamalar ön planda tutulacak.
EURUSD
FED Toplantı kararları ve sonrasında FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları piyasalarda volatil hareketlere neden olmuştu. Özellikle FED'in 25 Baz puanlık indiriminden sonra Powell, faiz patikasında atılan bu adımın; faiz indirim döngüsünün başlangıcı olmadığı ve önümüzdeki dönemde faizlerin daha fazla indirilmesi için risk görmediğini vurgulaması paritede son 2 yılın en düşük seviyelere gerilemesine neden oldu. Bu gelişmelerin piyasaya yansıması dün de devam etti. Diğer taraftan Avrupa tarafında açıklanan PMI datalarındaki olumsuz görünümde aşağı yönlü ataklara destek oldu. Ancak günün ikinci seansında ABD kanadında açıklanan ISM İmalat Sektörü PMI datası Temmuz ayında 51.2 seviyelerinde gerçekleşti ve verinin 2016 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesi paritedeki satış yönlü işlemleri sınırlandırdı. Akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'e 1 Eylül itibariyle uygulanacak 300 milyar dolarlık ithalata ek yüzde 10 vergi uygulanacağını açıklaması da önemli haber akışlarındandı. Bu gelişmeler ışığında parite günü bir miktar alıcılı kapattı. Bugünkü veri akışında ise Euro Bölgesi Perakende Satışlar ve ABD tarafında açıklanacak Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik Kazançlar verileri fiyatlamalar açısından önem teşkil etmektedir. Bununla beraber küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelişmeler hareketliliği arttırabilir. Teknik olarak toparlanma hareketlerine rağmen 1.1100 altında bir fiyatlama hakim. Bu seviye altında kalıcılıklar tekrardan satış yönlü işlemleri artırabilir ve 1.1165, 1.1040, 1.1015 ve 1.0985 destekleri gündeme gelebilir. 1.1100 'ın geçilmesi halinde ise 1.1125, 1.1150, 1.1180 ve 1.1215 dirençlerini takip edebiliriz.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen faiz indirimi sonrası türkiye tahvillerine oluşan talep ve jeopolitik tarafta yaşanan ılımlı gelişmeler ile değer kazanan kur Çarşamba akşamı yayınlanan FED/FOMC kararlarından olumsuz etkilendi ve kurda kısmi olarak yukarı yönlü ataklar meydana geldi. Ayrıca dün Türkiye'den takip ettiğimiz İmalat PMI rakamlarındaki olumsuz tablo ve akşam saatlerinde ticaret savaşları cephesinden gelen negatif gelişmelerde bu atakları destekledi. Ancak her ne kadar kurda yukarı yönlü ataklar gerçekleşse de 5.61 noktasının aşılamadığını görmekteyiz. Bugün ABD'den gelecek İstihdam rakamları sonrası Dolar lehine oluşabilecek bir senaryoda bu nokta önemli olacaktır. Zira bu noktanın geçilmesi halinde 5.6350, 5.6500, 6.6840 ve 5.7145 dirençleri ilk etapta test edilebilir. Aşağı tarafta ise 200 günlük üstel hareketli ortalmasına denk gelen 5.5715 noktasını destek olarak takip ediyoruz. Bu nokta altında kalıcılıklar TL lehine hareketleri derinleştirebilir ve ilk etapta 5.5460, 5.5290, 5.5000 ve 5.4830 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
GBPUSD
ABD Merkez Bankası(FED)'nın, Çarşamba günü açıklamış olduğu faiz kararı sonrası Başkan Jerome Powell'ın; faiz indirimlerinin devamının gelmeyebileceğini ima eden söylemleri ile paritede yeniden ortaya çıkan satış baskısı dün sabah saatlerinde de devam ederken, 1.2080 desteği test edildi. Keza, öğlene doğru İngiltere'de açıklanan İmalat PMI'ının; geçtiğimiz ay olduğu 48.0 ile 2013 Şubat ayından bu yana en düşük seviyelerini yinelemesi de, Anlaşmasız Brexit'e dair risklerin devam ediyor olması ile birlikte bu yöndeki işlemleri destekleyen unsurlardandı. Öğleden sonra dikkatler öncelikle İngiltere Merkez Bankası(BOE)'nın faiz ve politika kararlarına çevrilirken, banka tarafından açıklanan kararlarda; faiz ve toplam parasal genişleme miktarı sabit bırakıldı. Bankanın büyüme öngörülerinde 2019 ve 2020 yılı için aşağı yönlü revizeler yapılmasına karşın; enflasyon öngörülerinin yukarı yönlü düzeltilmesi ve düzenli Brexit ile global büyümede kısmen toparlanma görülmesi halinde kademeli faiz artırımlarının uygun olabileceğine dair söylemler dikkat çekti ve paritede kısmen de olsa (geçici) yukarı yönlü ataklar görüldü. Dün, ABD'de açıklanan İmalat PMI'ı; beklentinin üzerinde gerçekleşme gösterirken, ISM İmalat PMI'ı ise 2016 Ağustos ayından bu yana en kötü düzeyde gelerek FED'in Eylül ayında faiz indirebileceğine dair yapılan yorumları haklı çıkarttı. Bugün, parite açısından yine; Ticaret Savaşları ve Brexit gibi risk unsurlarını öncelikli olarak takipte olacağız. Ayrıca, ABD'de açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi kritik verilerin sonuçları ile FED'in sonraki toplantılarına dair ortaya çıkacak faiz öngörüleri de parite üzerinde oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise geri çekilmelerin devamında 1.2085, 1.2050, 1.2000 ve 1.1980 desteklerini takip edeceğiz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 1.2130, 1.2165, 1.2195 ve 1.2200 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
BRENT PETROL
Küresel tarafta gündemde FED toplantı kararları ve FED Başkanı Powell'ın açıklamalarının yankıları devam ediyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan faiz kararında indirime giden FED ve devamında Powell'ın, faizleri daha fazla indirmek için risk görmediğine dair açıklamalarıyla şahin bir tutum sergilemesi emtia fiyatlarında aşağı yönlü ataklara neden oldu. Bu gelişmeler sonrasında 64.00 dolar seviyesinin altında hızlı düşüşler yaşayan emtiada dün akşam saatlerinde ABD tarafında açıklanan ISM İmalat PMI datasının son 3 yılın en düşük seviyesine gerilemesi süre gelen satış hareketine nefes aldırdı. Ancak Ticaret görüşmelerine dair akşam saatlerinde gelen haber akışları önemliydi. ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e 1 Eylülden itibaren uygulanacak 300 milyar dolarlık ithalat vergisine ek olarak yüzde 10 ek vergi uygulayacağını açıklaması aşağı yönlü ataklar için tekrar destek oldu. Bugün ise ABD tarafında açıklanacak önemli datalardan Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı, Ortalama Saatlik kazançlar takip edilecektir. Bunun dışında OPEC ve OPEC+ ülkelerden gelebilecek açıklamaların yanı sıra küresel risk unsurlarından Brexit, Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelişmeler petrol fiyatları üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak yaşanan sert satışlar sonrasında 60.00 noktasından destek bularak kısmende olsa toparlanma hareketleri görmekteyiz. Bu durumun devam etmesi durumunda 62.10, 62.40, 62.95 ve 63.35 direnç seviyelerini takip edebiliriz. Aşağı tarafta ise 60 noktası tekrardan ana destek olarak takip edilecek. Ancak öncesinde 61.75, 61.40, 61.00, 60.70 ve 60.35 ara destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Çarşamba akşamı açıklanan FED/FOMC kararları sonrası FED Başkanı Powell'ın: Yapılan faiz indiriminin bir faiz indirimi döngüsünün başlangıcı olmadığına yönelik söylemleri ile hızla baskı yiyen emtia, dün sabah saatlerinde de 1400 seviyesini test etti. Euro Bölgesi'nde açıklanan imalat PMI'larının vasat görünümlerini devam ettirmesi ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinde henüz bir anlaşmanın ortaya çıkamaması da bu yöndeki işlemlere dayanak teşkil ederken, ABD'de açıklanan verilerden; ISM Chicago İmalat PMI'ında yaklaşık olarak son 3 yılın(35 ayın) en düşük seviyelerinin görülmesi ile Goldman Sachs ve BNP Paribas gibi uluslararası yatırım kuruluşlarının Eylül ayında da FED'in 25 Bp faiz indirimine gidebileceğine yönelik öngörüleri ile Sarı Metal'de toparlanma girişimleri oluştu. Akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump tarafından gelen açıklamalar sonrası tekrardan alevlenen ticaret savaşları ise toparlanma hareketlerini hızlandırdı. Özellikle bugün gerek ABD gerekse Çin kanadından konuya yönelik gelebilecek yeni açıklamalar sert volatil hareketlere neden olabilir. Ayrıca ABD'de açıklanacak olan; Tarım Dışı İstihdam Değişikliği, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı gibi kritik verilerin sonuçları ile FED'in 18 Eylül FOMC kararlarına dair ortaya çıkacak öngörüler Ons Altın fiyatlamalarına direkt etki edebilir. Keza; İran Nükleer Anlaşması ve Hürmüz Boğazı çevresindeki jeopolitik gelişmeler ve Brexit gibi küresel risklerin durumu da emtia fiyatlamalarında önemli olabilir. Dünkü alış yönlü işlemlerin artış göstermesiyle birlikte tekrardan 1448 direncini zorlayan Değerli Metal bu noktayı geçemedi ve satış ile karşılaştı. Şuanda ise 1425 desteği üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu seviye üzerinde kalması durumunda yukarı tarafı tekrardan zorlayabilir. Alış yönlü işlemlere devam edebilmesi içinse 1448 direncinin kırması gerekli. Bu seviye öncesinde ise 1436, 1440 ve 1443 ara dirençlerini takip edebiliriz. 1425'in aşağı yönlü kırılması halinde ise 1421, 1418, 1412 ve 1408 desteklerine kadar geri çekilmeler görülebilir. Satış yönlü işlemlerin hız kazanması içinse 1400 desteğinin kırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.