Ocak TÜFE aylık artışı %6,7 olurken, yıllık TÜFE artışı %64,8 seviyesinden %64,9’a sınırlı bir yükseliş gösterdi. Ocak TÜFE artışı kurum tahminimiz olan %6,5 ve piyasa medyan tahmini olan %6,6 seviyesinin hafif üzerinde bir yeri işaret etti. Diğer taraftan ÜFE aylık bazda %4,1 yükselirken, yıllık ÜFE %44,2 seviyesinde sabit kaldı.
Gıda fiyatları tarafında %5,2 oranında bir aylık artış izlenirken, yıllık gıda enflasyonu %67,2’den %72’ye çıktı. İşlenmemiş gıda fiyatlarında aralık ayında görülen %7,2’lik güçlü yükselişin ardından ocak ayında da fiyat artışlarının gücünü koruduğu ve aylık bazda %7’lik bir artış yaşandığı gözlendi. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise aylık artışın aralık ayındaki %2,8 seviyesinden %3,6’ya çıktığı, yıllık artışın ise %58 seviyesinden %56,3’e indiği takip edildi.
Ocak ayında enerji fiyatlarında aylık %6,1 oranında güçlü bir artış yaşandığı dikkat çekti. Yıllık enerji fiyat artışı ise ocak itibariyle %27,2 seviyesinden %32,9 seviyesine tırmandı.
Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları fiyatları ocak ayında %4,8 aylık artış kaydederken, buradaki yıllık artış %60,7 seviyesinden %60,5 seviyesine ılımlı bir gerileme gösterdi. Giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki aylık gerilemenin devam ettiği ve bu kalemde ocak ayında %1,9 oranında düşüş yaşandığı takip edildi. Giyim ve ayakkabı cephesindeki yıllık artış ise %39,6 seviyesi ile yatay kaldı. Bu görünüm altında temel mal fiyatları çerçevesinde talep dinamiklerinin ocak ayı itibariyle enflasyonist etkisinin arttığını ve bu artışın büyük ölçüde dayanıklı tüketim malları ve diğer mallar kategorilerinden geldiğini anlıyoruz. Bu gelişmeler ışığında temel mal fiyatlarında %3,6 oranında bir aylık artış izlenirken, yıllık artış ise %52,8 seviyesinden %53,3’e tırmandı. (ii) Hizmet fiyatlarında temmuz ayından bu yana devam eden aylık dezenflasyon sürecinin ocak ayı itibariyle sonlandığını ve bu ay içerisinde aylık artışın %2,4’ten %12,1 seviyesine hızlandığını takip ettik. Hizmet cephesindeki yıllık artış ise %90,7’den %89,7’ye indi. Bu çerçevede ocak ayında yıllık TÜFE-B artışı %68 seviyesinden %67,7’ye, TÜFE-C artışı ise %70,6 seviyesinden %70,5’e oldukça sınırlı bir gerileme gösterdi.
2024 yıl sonu TÜFE tahminimiz %43 seviyesinde bulunuyor. Enflasyonda temmuz ayına kadar %60 seviyesi altına bir düşüş beklemiyoruz. Yıllık TÜFE artışının Mayıs 2024’te %75 civarında zirve yapmasını ve ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin 2024 yaz aylarında yaklaşık 30 baz puanlık bir düşüşün ardından son çeyreğin başında %45 civarında oluşacağını ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.
Bu hafta 8 Şubat Perşembe günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı ilk çeyrek Enflasyon Raporu sunumu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğinin yanı sıra, yeni Başkan’ın piyasalara vereceği mesajlar ve sunumun ardından düzenlenecek olan soru-cevap kısmı oldukça önemli olacak.
Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.tacirler.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.