Ocak ayı enflasyon yorumu (Ahlatcı Yatırım)

Ocak ayında TÜFE aylık bazda %6.7 artışla piyasa genel beklentisinin üzerinde bir sonuç getirdi. Ocak ayında yıllık bazda enflasyon ise baz etkisinin de devrede olmasıyla %64.86 oldu. Ocak ayında vergi düzenlemeleri, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan artışların etkisiyle oluşan fiyat artışları Ocak ayı enflasyonunun yükselişindeki temel etken oldu. Ayrıca ay içerisinde akaryakıt ürünlerine gelen artışların da aylık enflasyonun yükselişine etki ettiğini de eklemek gerekiyor. Kurdaki yükselişin etkisiyle ilaç fiyatlarında yaşanan artışlar ve sağlık grubu fiyat artışları da enflasyonun yükselişindeki diğer etkenler oldu.

Ana harcama gruplarına göre aylık değişimlere bakıldığında en yüksek artışın yukarıda bahsettiğimiz sağlık grubu ürünlerinde meydana geldiğini görüyoruz. Buna göre aylık bazda sağlık grubunda %17.68 artış meydana geldi. Bunu, %12.17 ile lokanta ve oteller, %10.25 ile çeşitli mal ve hizmetler grubu izledi. Ocak ayında giyim ve ayakkabı fiyatlarında ise %1,61'lik gerileme izlendi. Yıllık bazda artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92.27 ile lokanta ve oteller oldu. Gıda enflasyonu yıllık bazda %72.01 seviyesinden %69.71 seviyesine gerilerken çekirdek enflasyon ise %70.64 seviyesinden %70.48 seviyesine geldi. Çekirdek enflasyonda %70 üzerinde kalıcılık etkisini sürdürüyor.

Üretici fiyatlarında ise Ocak ayındaki artış oranı %4.14 oldu. Yıllık bazda ise artış %44.20 olurken Aralık ayındaki %44.22’den kısmi bir gerileme yaşandı. ÜFE tarafında aylık bazda en fazla artış %16.14 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları, %12.51 ile basım ve kayıt hizmetleri, %9.27 ile makine ve ekipmanları olurken, Aralık Ocak ayında düşüş gösteren gruplar %6.32 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme ve %2.44 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu.

Genel olarak yüksek gelmesi beklenen Ocak ayı enflasyon verisi ardından gelecek döneme baktığımızda enflasyonun Ocak ayındaki gerçekleşmelerin etkilerinin devamı ile birlikte yukarı yönlü seyrini yıl ortasına kadar sürdürebileceğini söyleyebiliriz. Baz etkisinin de devreye girmesiyle birlikte Mayıs ayından itibaren yıllık enflasyonda zirvenin görülmesi beklenebilir. Arada geçecek bu süre içerisinde merkez bankasının sıkı para politikası uygulamalarının faiz artırımından ziyade miktarsal sıkılaştırma adımlarıyla devam ediyor olması, seçim sürecine doğru giderken mali politikalarda ciddi bir gevşemeye gidilmemesi, Dolar ve petrolde ani ve sert yükselişlerin yaşanmaması önem arz ediyor.

Bu sonuçların ardından gözler 8 Şubat’ta gerçekleşecek olan yılın ilk Enflasyon Raporu’nda olacak. Ocak ayı enflasyon gerçekleşmesi ardından 2024 yılına ilişkin enflasyon tahmininin yine %36 civarında belirlenmesi beklenebilir. Bu rapor sunumu aynı zamanda yeni TCMB başkanı Fatih Karahan’ın da ilk basın toplantısı olacak. Bu nedenle piyasalar sayın Karahan’ın ileriye yönelik olarak enflasyonla mücadelede TCMB’nin ne ölçüde kararlı olduğuna dair sözlü yönlendirmesine de odaklanacak. Bize göre yapılacak açıklamalarda gelecek aylardaki olası faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin bir sinyalden ziyade enflasyonla mücadeleye vurgu yapılmaya devam edilerek faizlerin daha uzun süre yüksek kalabileceğine dair mesajlar ağırlık kazanacaktır.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İngiltere'de yeni araç kayıtları yıllık %8.2 artışla 142.876 adet oldu -SMMT
Euro Bölgesi hizmet sektörü PMI Ocak'ta:48.4 (Beklenti:48.4 Önceki:48.4)
Euro Bölgesi bileşik PMI Ocak'ta: 47.9 (Beklenti:47.9 Önceki:47.9)
Almanya'da hizmet sektörü PMI Ocak'ta: 47.7 (Beklenti:47.6 Önceki:47.6)
Almanya'da bileşik PMI Ocak'ta: 47.0 (Önceki:47.1)
Fransa'da hizmet sektörü PMI Ocak'ta:45.4 (Beklenti:45.0 Önceki:45.0)
Fransa'da bileşik PMI Ocak'ta: 44.6 (Önceki:44.2)
İtalya'da hizmet sektörü PMI Ocak'ta:51.2 (Beklenti:50.8 Önceki:49.8)
İtalya'da bileşik PMI Ocak'ta: 50.7 (Önceki:48.6)
Facebookta Paylaş