Ekonomik teşviklerin uzatılması bütçe açığını etkileyecektir…
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Mayıs ayı bütçe verilerine göre; Nisan 2020'de 43,2 milyar TRY açık vermiş olan bütçe dengesi Mayıs 2020'de 17,3 milyar TRY açık vermiştir. Bütçe geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 12,1 milyar TRY açık vermişti. Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu'nda belirtildiği üzere, Mayıs 2019'da 4,1 milyar TRY olan faiz dışı açık, Mayıs 2020'de 7,6 milyar TRY faiz dışı açık olmuştur. Bütçe gelirleri Mayıs 2019 - Mayıs 2020 arasında %4,8 oranında azalarak 68,1 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %2,2 artarak 85,4 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirleri, salgın nedeniyle iç talepteki zayıflama ve salgının ekonomik yansımalarına karşı önlemler kapsamında ötelemeler ile beraber %7,6 azalmış ve 55,3 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %0,2 oranında artışla 75,8 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.
2020 kümülatif verilerine baktığımızda ise; Ocak - Mayıs döneminde bütçenin 90,1 milyar TRY açık verdiği görülmüştür. Geçen yılın 5 aylık döneminde 66,5 milyar TRY açık vermiş olan bütçenin geçen yıla göre daha olumsuz bir görüntü sergilediği görülmektedir. Ocak - Mayıs 2019'da 20,1 milyar TRY faiz dışı açık verilmişken, bu yıl 25,1 milyar TRY faiz dışı açık gerçekleşmiştir. Bütçe gelirleri Ocak - Mayıs 2019 ile Ocak - Mayıs 2020 arasında %12 artarak 389,1 milyar TRY olurken, bütçe giderleri ise aynı dönemde %15,7 artarak 479,2 milyar TRY olmuştur. Benzer dönemde vergi gelirlerindeki artış %6,7 olarak gerçekleşerek 280,5 milyar TRY olmuştur. Faiz hariç bütçe giderleri ise %12,7 oranında artışla 414,3 milyar TRY olarak gerçekleşmiştir.
Pandemi koşullarından dolayı iç talepte yaşanan azalma ve ekonomideki durgunluk etkisi, bunun yanında da olumsuz etkiler azaltmak için uygulanan ekonomik teşvikler bütçe üzerinde baskı yapmaya devam etmektedir. Salgından dolayı iç tüketimdeki azalma, ihracatta dış talep kaynaklı meydana gelen daralma ve şirketlerin faaliyetlerinin azalması bu dönemde vergi gelirlerini azaltıcı etkide bulunmuştur. Bu nedenle uygulanan vergi ötelemeleri ve firmaların durumlarını desteklemek amacıyla uygulanan ekonomik teşvikler kapsamında hem gelirlerin azaldığı, hem de giderlerin arttığı bir dönem söz konusudur. Ekonominin kademeli normalleşmeye geçiş aşamasına rağmen, başta istihdam teşvikleri olmak üzere desteklerin uygulanmaya devam edilecek olması bütçe giderlerinin yüksek kalmaya devam etmesine neden olacaktır.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.