Mayıs 2020: Salgının olumsuz ekonomik etkileri sürüyor.
Bütçe, Mayıs'ta, 17,3 milyar TL açık verdi (Nis.20: -43,2 milyar TL, May.19: -12,1 milyar TL). Bütçe gelirleri, Mayıs'ta, geçen yılın aynı ayına göre 3,4 milyar TL düşüşle 68,1 milyar TL'ye geriledi. Vergi gelirleri 4,6 milyar TL düşüşle 55,3 milyar TL olurken; vergi dışı gelirler 1,1 milyar TL artışla 12,9 milyar TL oldu. Bütçe giderleri, geçen yılın aynı ayına göre 1,8 milyar TL artışla 85,4 milyar TL'ye yükseldi. Faiz dışı giderler 0,1 milyar TL artışla 75,8 milyar TL olurken faiz giderleri de 1,7 milyar TL artışla 9,7 milyar TL oldu. Böylelikle, bütçe Mayıs'ta 17,3 milyar TL açık verirken; 12 aylık bütçe açığı da 142,0 milyar TL'den, 147,2 milyar TL'ye yükseldi. (OVP hedef -138,9 milyar TL, GSYH'ye oran:-%2,9). Veriye ilişkin konsensüs beklenti bulunmazken; Hazine nakit açığı, Mayıs'ta, yıllık 5,0 milyar TL azalışla 9,7 milyar TL olmuştu (Nisan 2020: -46,2 milyar TL). Diğer taraftan, faiz dışı denge 7,6 milyar TL açık verdi (Nis.20: -26,2 milyar TL; May.19: -4,1 milyar TL). 12 aylık faiz dışı açık 25,3 milyar TL'den 28,7 milyar TL'ye yükseldi (OVP hedef +0,1 milyar TL, GSYH'ye oran: %0,0).
Bütçede, son çeyreğe kadar zorluklar öne çıkacak. Geçen yılın aynı dönemine göre, KDV-ÖTV gelirleri ile dış ticaretten alınan vergiler öncülüğünde, toplam vergi gelirlerinde gözlenen düşüş, 1Y19 döneminde bazı sektörlere yönelik devam eden KDV-ÖTV indirimleri ve ekonomik aktivitedeki zayıflık dikkate alındığında oldukça dikkat çekici. Ramazan Bayramı öncesinde emeklilere yapılan ikramiye ödemelerinin geçen yılın Mayıs, bu yılın ise Nisan ayında gerçekleşmesinin (takvim etkisi ve pandemi), Mayıs bütçe rakamları üzerinde geçici de olsa bir iyileşmeye işaret edebileceğini değerlendirmekteydik. Ancak, pandemi döneminin getirdiği zorlukların ve bunları azaltma yönünde uygulanan teşviklerin bütçe görünümündeki baskılamayı sürdürdüğü görülüyor. Mevcut önlem ve eğilimler dikkate alındığında bütçe görünümündeki zorlukların en azından yılın son çeyreğine kadar sürmesi beklenebilir
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.