Fosil yakıt üreten ülkeler ve şirketlerden, yoksul ülkelerin iklim krizi etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için oluşturulan yeni uluslararası fona katkıda bulunmaları isteniyor. İklim Finansmanı Eylem Fonu, Kasım ayında yapılacak Birleşmiş Milletler COP29 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan Hükümeti tarafından kuruluyor.
İklim Finansmanı Eylem Fonu, fosil yakıt üreten ülkelerden ve şirketlerden mali katkılar alacak. Bu kaynak sera gazı emisyonlarını azaltan ve aşırı hava olaylarının etkilerine karşı dayanıklılığı artırmaya yönelik gelişmekte olan ülkelerdeki projelere yatırım yapmak için kullanılacak.
Azerbaycan COP29 Başkanlığının baş müzakerecisi Yalcın Rafiyev geleneksel finansman yöntemlerinin iklim krizi zorluklarına karşı yetersiz olduğunun kanıtlandığı, bu yüzden farklı bir yaklaşıma karar verildiğini ifade ederken fonun, fosil yakıt üreten ülkelerin ve şirketlerin katkılarıyla sermayelendirileceğini ve özel sektörü harekete geçireceğini vurguladı. Herhangi bir gelişmekte olan ülkenin bu fondan yararlanmaya hak kazanacağı belirtildi.
Ancak fona yapılacak katkılar gönüllülük esasına dayanacak ve sera gazı emisyonlarından en fazla sorumlu olan ülke ve şirketlerin fona katkı yapmasını zorunlu kılacak bir mekanizma önerilmiyor. COP29'da söz konusu bu fonun kurulması, BM iklim müzakereleri kapsamında, dünyanın sera gazı emisyonlarının büyük kısmına neden olan fosil yakıt üreten ülkeleri ve endüstrileri, yoksul ülkelerin iklim krizinin yol açtığı sonuçların bedelini ödemelerine yardımcı olma sorumluluğuyla bir araya getirme yönündeki ilk girişimi temsil ediyor.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni