Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dünkü ‘canlı’ büyüme-tüketim verilerinin ardından bugün düşen bir enflasyon mu göreceğiz yoksa dirençli bir enflasyon mu?

- ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2,8 ile piyasa tahminin üzerinde büyüdü. Büyüme oranı geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 2,1 idi. Bu noktada daha sıcak. Geçen yılın 3. ve 4. çeyreklerini baz aldığımızda ise bir yavaşlama söz konusu.

- Kişisel tüketim harcamaları 2. çeyrekte yüzde 2,3 arttı. Geçen yılın aynı dönemde artış yüzde 0,8 seviyesinde idi. 3. ve 4. çeyreklerinde ise yüzde 3’ün hafif üzerindeydi.

Hem büyüme hem harcamalar tahmin edilenin üzerinde geldi. ABD ekonomisi sıkı duruşa rağmen beklendiği kadar soğumuyor. Üstelik tüketici sıkı duruşa rağmen harcama isteğini koruyor. ABD ekonomisinin tüketim üzerime kurulu olduğunu göz önüne aldığımızda harcama isteği, yüksek borçlanma maliyetinin ağırlığına dayanabiliyor sonucuna ulaşıyoruz.

Dünkü resme iki türlü bakılabilir. Biri, ABD ekonomisi canlı, FED istediğini tam alabilmiş değil. Sıkı duruşunun süresi uzayabilir. Zira dünkü veriler aynı zamanda enflasyon riskini canlı tutabilir. FED faiz indirimi için kanıt (ılımlı veri) görmek isteyebilir. Resesyon riski oluşabilir. Diğeri bir bakış açısı ise ABD ekonomisi FED sıkılaşmasına iyi dayanıyor. Yavaşlamayı sürdürüyor. Yumuşak iniş bir seçenek olarak kalmaya devam ediyor.

Dün verilerden sonra piyasalar FED sıkı duruşuna rağmen ekonominin ve tüketimin sıcak olmasına risk olarak yaklaştı. Günün devamında ise yumuşak iniş söylemi öne çıktı. Risk iştahı toparlandı.

Dünkü veri akışı ile oluşan resmin üzerine bugün ABD kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) verisi eklenecek. PCE, FED’in takip ettiği bir tür enflasyon endeksi. Eğer veri beklenti, beklenti altı gelirse enflasyon düşüyor söylemi öne çıkabilir. Dünkü veriler hem enflasyon düşüyor hem ekonomi darbe almadan ilerliyor bakışı piyasaları heyecanlandırabilir. Beklenti üstü (dirençli, yapışkan enflasyon) veri ise piyasa iştahını baskılar diye düşünüyoruz.

Dünkü canlı ekonomi canlı harcama verilerinin ardından bugün düşen bir enflasyon mu göreceğiz yoksa dirençli bir enflasyon mu sorusunun yanıtını alacağız.

Çin yönetimi ekonomiyi desteklemek için faiz silahı kullanıyor. Çin 10 yıllık tahvil faizi son 22 yılın en düşük seviyesine indi. Öte yandan Japon Yeni, son 2,5 ayın en iyi seviyesine eriştikten sonra hafif güç kaybı içinde.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,40 civarında artı. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %0,2 civarında, Japonya %0,1 civarında alıcılı, Çin %0,2 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,25, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.375 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, gri liste, Moody’s not artırımı beklentileri realize oldu. Mevcutta benzer bir beklenti bulunmuyor. O yüzden iç varlıklara yönelik momentum biraz zayıf seyrediyor. Genel çerçevede olumlu görüşümüzü koruyoruz.

Reel sektör güveni ve kapasite kullanımı önceki verilerine göre hafif düşüş kaydetti.

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD 2Ç büyüme verisi beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ekonomide canlılık sürüyor. Üstelik yüksek faiz ortamına rağmen tüketiciler harcama isteklerini de koruyor.

Dünün en beklenen verisi dayanıklı tüketim harcamaları oldu. Beklenenden ve önceki veriden belirgin zayıf geldi.

Eğer bugün açıklanacak PCE verisi düşüşü işaret ederse dün açıklanan güçlü veriler piyasaları çok rahatsız etmeyebilir. Eğer PCE yüksek gelirse resme bir de enflasyon tehdidi-yapışkanlığı girmiş olacak.

Dolar Endeksi için 104,5 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu sabah 104,3 civarında işlem görüyor.

İç tarafta, normalleşme süreci TL lehine sonuçlar üretmeye devam ediyor. Biz TL’nin avantajlı durumunun süreceğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Merkez Bankası sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını veriyor. Enflasyon ve enflasyon beklentileri öngörülen seviyeleri inene dek bunun devam edeceği ifade ediliyor. Bu sebeple TL faiz bir süre daha yüksek kalmaya devam edebilir. Faiz indirimi beklentileri ötelenmek durumunda kalınıyor. Oluşan resim tahvil alıcısını acele etmemeye itiyor.

Globalde, dün açıklanan veriler ABD ekonomisin tahmin edilenden daha canlı olduğunu ortaya koydu. Gözler bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları endeksinde. Düşüş kaydeden veri piyasanın risk iştahına olumlu yansıyabilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan artış ile %42,28 ve 20 baz puan artış ile %28,17 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Kritik eşik 11,00 seviyesinin altında satış baskısı devam ediyor...

Perşembe günü satış baskısının devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %1,09'luk kayıpla 10,871 puandan tamamladığını görüyoruz.

Genel olarak baktığımızda ise, hafta boyunca TL zirve 11,250 bölgesinden itibaren etkili olan satıcılı seyrin devam ettiği piyasada, Perşembe günü itibarıyla kritik bir psikolojik eşik konumundaki 11,000 desteğinin de aşağı yönde kırıldığını söyleyebiliriz.

Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, 10,700/800 aralığının ilk önemli destek olarak öne çıkması beklenebilir. Yaşanan hızlı gerilemenin ardından adı geçen destek aralığından kısa vadeli yükseliş çabaları oluşabileceğini düşünüyoruz. Ancak, bu yöndeki gayretlerin, 11,000 bölgesi üzerinde kalıcı hale gelememesi halinde yeniden satışla karşılaşma ihtimalinin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Daha geniş resimde ise, piyasadaki mevcut zayıf seyrin, 2021 ortasında 1,400'lerden başlayan TL bazındaki ana yükselen trendi de aşağı yönde tehdit etmeye başladığına dikkat çekmek istiyoruz.

 

 

 

Eur/Usd:

ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2,8 büyüdü. Beklentilerin belirgin üzerindeki artış sürpriz oldu. Ülke ekonomisinin geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdüğünü not edelim. Dünkü verinin olumlu yani geçen yılın 3. ve 4. çeyreğinin altında olması.

Öte yanda kişisel harcamalar aynı dönemde yüzde 2,3 arttı. Yine geçen yılın aynı dönemine baktığımızda artışın yüzde 0,8 olduğunu görüyoruz.

Her iki veri geçen yıla göre daha olmanın yanında bu yılın 1. çeyrek verilerine göre de daha iyi.

Sonuçta ABD ekonomisinin öngörülenden canlı olduğu ortaya çıkıyor. Bu noktada enflasyonun düşüş kaydedip kaydetmeyeceği önemli. Bir enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) bugün açıklanacak. Dünkü verileri yeni bir yorum katabilir. Eğer düşük PCE görürsek dünkü veriler piyasaları çok rahatsız etmeyebilir. Ancak ‘enflasyon’ yüksek gelirse o vakit yatırımcı iştahı azalabilir.

Dolar Endeksi (DXY) 104,5 seviyesini kuvvetli direnç olarak görüyoruz. Bu seviyeye kadar olan atakları şimdilik tepki hareketi olarak takip ediyoruz. Endeks bu sabah itibari ile 104,3 seviyesinde. Bugün açıklanacak ABD PCE verisi Endeksin seyri açısında önemli.

Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,078 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden sapma yönüne ve sapma miktarına bağlı yön-hareket oluşabilir.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Dün açıklanan ABD verileri ekonominin tahmin edilenden daha sıcak olduğunu ortaya koydu. Bugün saat 15:30’da açıklanacak kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) bu sıcaklığın enflasyon yaratıp yaratmadığını gösterecek. Beklenti üstü data yapışkan enflasyon riski demek. Para piyasaları veri ile hareketlenebilir.

Dolar Endeksi’nin 200 günlük ortalaması 104,5 seviyelerinde. Bu seviyenin altında kalması ara ara tepkiler olsa bile Dolar talebinin azalmasını sağlayabilir. Endeks için ilk destek 103 civarı olabilir.

Bu sabah 1,286 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,281 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,294 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden sapma yönüne ve sapma miktarına bağlı yön-hareket oluşabilir.

 

 

 

Altın:

Dün ABD verileri sonrası satış baskısı oluştu. Kıymetli madenler de payına düşeni aldı. Altın 2.400 Usd civarında tutunma çabası içinde idi, veri ile 2.350 Usd civarına kadar (yaklaşık yüzde 2) sarktı. Bu sabah 2375 Usd civarında bulunuyor. Dün gümüş daha dramatik düşüş yaşadı. 28,70-28,80 Usd civarındaki desteğinin altına indi. 27,5 Usd civarında kadar baskılandı. Bu sabah 27,8 Usd civarında, çok toparlanmış değil.

Güçlü ABD verileri ekonominin FED’in sıkı duruşundan beklendiği kadar etkilenmediğini işaret etti. FED’in mevcut sıkı yaklaşımının süresi uzayabilir. İlk faiz indiriminin ötelenme riski ortaya çıkabilir. Bunu bize ilk söyleyecek veri kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE). Bugün 15:30’da açıklanacak veri enflasyonun seviyesini ortaya koyacak. Yapışkan enflasyon piyasaya baskı yapabilir. Kıymetli madenler payına düşeni alabilir.

Dolar Endeksi biraz gevşeme halinde, ABD 10 yıllık faizi 4,30% direncinin altında cılız tepki üretiyor. Altın 2.275-2.440 Usd bandına geri girmiş durumda. Bandın üst bölgesine doğru yükseliş kaydetme çabası sonladı.

Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık (önce bandın üzerine çıkması gerek) sağlaması halinde 2.600 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.375 Usd seviyesindeki ons altında 2.360 ve 2.345 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerden sapma yönüne ve sapma miktarına bağlı yön-hareket oluşabilir.

 

 

 

 

Eurobond:

Dün ABD Hazinesinin düzenlediği 7 yıl vadeli tahvil ihale faizi yüzde 4,162 ile öncekinin altına indi. Talep katsayısı 2,64 ile öncekinden fazla oldu. Bu hafta yapılanlar da gösteriyor ki yatırımcılar daha düşük faize razı olmayı sürdürüyorlar. Gözler bugün açıklanacak ABD PC verisinde. Zayıf veri tahvil faizlerini rahatlatabilir. Yalnız verim eğrisinin dikleştiğini not edelim.

İç tarafta, ajandanın boş oluşu (bir beklenti yok) momentumu azaltabilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Bir sonraki hedefimiz ise 210-220 civarı. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 264 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 17-18 cent; uzunlarda 25-28 değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 6,11%, 6,99% ve 7,88% oldu.

 

                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş