BİST-VİOP bülteni (Ahlatcı Yatırım)

RİSKLİ VARLIKLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısı sonrasında Ulusa Sesleniş konuşmasında, korona virüs önlemleriyle ilgili olarak, "Sokaktaki hareketliliği büyük ölçüde azalttık" dedi. Erdoğan, "KOVİD-19 hastalığına karşı aldığımız tedbirler sebebiyle, bu toplantımızı telekonferans yöntemiyle gerçekleştirdik. Toplantımızda, bakan arkadaşlarımızla sağlık önlemleri, gıda güvenliği, kamu güvenliği gibi hususları etraflıca ele aldık. Salgının ilk günlerinden itibaren, Sağlık Bakanlığımız bünyesinde oluşturduğumuz Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda, sağlık tedbirlerini eksiksiz hayata geçiyoruz" dedi.
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 1610 kişiye yeni tip korona virüs (Kovid-19) tanısı konulduğunu, 37 kişinin daha hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 10 bin 827'ye, can kaybının da 168'e ulaştığını açıkladı. Günden güne oluşan artışın ivmesine baktığımızda ise bir azalış olduğu göze çarpıyor. Gerçekleşen test sayısı düne göre 1553 kişi artmış olmasına rağmen vaka sayısı düne göre 205 azalmış durumda. Buna bağlı olarak artış hızı yani ivme 1.17 olarak gerçekleşmiş. Dünden önceki gün bu ivme 1.24, ondan önce 1.29, ondan önce ise 1.57 idi. Bu açıdan bakıldığında evde kalmanın önemi de ortaya çıkmış oluyor. Bu gelişmeye rağmen entübe olanların sayısındaki yükseklik dikkat çekiyor. Umarız bu sayı da önümüzdeki günlerde azalış trendine girer.
Dünya’nın genelinde ise korona virüs yayılma hızını bir çok ülkede halen devam ettiriyor. Salgının merkez üssü haline gelen ABD’de yeni vaka sayısı 160 bini aşma noktasına gelirken, İtalya’da yeni vaka sayısında belirgin bir düşüş gözlenmesi umut oldu. Yeni vaka sayısıyla birlikte iyileşen kişi sayısında da önemli bir artış yaşandığı gözleniyor. İtalya’da 27 Şubat’ta %63 olan günlük vaka artış hızı o günden sonra hız kesmeye başladı ve dünkü verilere göre artış hızı %4.1 ile salgının başladığı günden bu yana en düşük seviyesine geriledi. İtalya’da alınan karantina önlemlerinin sonucu olarak yavaş yavaş yayılımın azalması konusunda başarı yakalandığı gözleniyor. Fakat nüfusunun %23’ü 65 yaş üzerinde olan İtalya’da hayatını kaybeden kişi sayısı dün 818 kişi ile halen yüksek. Bu sayının da önümüzdeki günlerde azalması bekleniyor. İspanya’da ise virüs kabusu şu anda kontrol altına alınabilmiş değil görünüyor. Son verilere göre toplam vaka sayısı 85 bini bulurken hayatını kaybeden kişi sayısı ise 7340’a ulaşmış durumda.
Dün global ölçekte borsalarda alımların yaşandığı gözlendi. ABD’de endeksler Trump’ın salgına karşı alınan önlemlerin uygulanma süresinin 30 Nisan'a kadar uzatıldığını açıklaması, bir şirketin aşı geliştirme konusunda açıklama yapması ile bir başka şirketin hızlı sonuç veren test kitlerini açıklamasının sağlık hisselerini yukarı çekmesinin etkileriyle günü yükselişlerle tamamladı. Avrupa’da ise endeksler düşen petrol fiyatları ve koronavirüs endişeleri arasında son dakikalarda savunma hisselerine gelen alımlarla yükseldi. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin koronavirüs nedeniyle “zorlu bir çeyrek” geçireceğini ancak altta yatan temel unsurların sağlam olduğunu ve uzun vadeli yatırımcıların ABD'ye para yatırması için harika bir zaman olduğunu söyledi.
Bu sabah Asya seansına baktığımızda Japonya dışında Çin ve Hong Kong endekslerinde yükseliş yönünde hareketlerin yaşandığı gözleniyor. ABD vadelileri ise önceki günkü ABD endekslerinin pozitif kapanışlarının ardından yazının yazıldığı dakikalarda %0,3-%0,4 oranında düşüşte hareket ediyor. Bu sabah Çin’de İmalat PMI 52.0 ile beklentileri oldukça aştı ve virüs krizinin atlatıldığını gösterdi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %0.07 düşüşle 88.059 seviyesinde tamamladı. 7.7 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %0.56 yükselirken, holding endeksi ise %1.31 değer kaybetti. Haftaya Asya piyasalarındaki negatif görünüm ile hafif düşüşle başlayan BIST 100 endeksi yatay bir işlem gününü geride bıraktı. Endeks gün içerisinde destek ve direnç seviyelerini test etse de günü başlangıç seviye oldukça yakın kapattı. Korona virüsün ekonomik etkileri devam ederken veri akışının yoğun olduğu haftada endeks, yurt dışı gelişmelerin etkisiyle sert hareket edebilir. Haftanın ikinci işlem gününde ve hafta genelinde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.
XU100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izledi. Gün içi ilk direnç ve destek seviyeleri arasında hareket eden endekste bugünde aynı seviyeleri takip edeceğiz. Yeni günde olası yukarı hareketlerde 89.000 ve 90.500 direnç seviyeleri söz konusu iken aşağı yönlü hareketlerde ise 7.700 ve 86.500 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 87.700 / 86.500 / 85.200
Dirençler: 89.000 / 90.500 / 92.500

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın ilk işlem gününü %0.64 yükselişle 106.100 seviyesinde tamamladı. ABD vadelileri ve Asya borsalarındaki karışık görünüm ile haftaya hafif düşüşle başlayan Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratı gün içerisinde dalgalı bir seyir izlese de günü artı da kapatmayı başardı. Kontratta son dönemde artan işlem hacminin aksine dünkü hacmin oldukça az olduğu görüldü. Son dönem yurt piyasalarla benzer şekilde hareket eden kontratın bir süre daha bu hareketine devam ettiğini görebiliriz. Haftanın ikinci işlem gününde ve hafta genelinde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Haftanın ilk işlem gününü artıda kapatan Nisan ayı vadeli endeks 30 kontratında yukarı yönlü hareketin devamı halinde106.700 ve 107.500 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Kontrattaki olası aşağı yönlü hareketlerde ise 105.000 ve 104.600 destek seviyelerini söz konusu.
Destekler: 105. 000 / 104.600 / 103.500
Dirençler: 106.700 / 107.500 / 108.400

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Mart ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın ilk işlem gününü %2.08 yükselişle 6.5839 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz Cuma günü 6.40 seviyesinin altını test eden Mart ayı vadeli USDTRY kontratı bu seviyeden gelen tepki alımları ile haftayı yükseliş ile tamamlamıştı. Yeni haftaya da yükseliş ile başlayan kontratta yarın vadenin son işlem günü yaşanacak. Son işlem gününde spot piyasa ile paralel hareket etmesini bekliyoruz. Kontrattaki yükselişte Avrupa Birliği’nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 37 milyar euroluk fon kurulması ve uçuş izin kurallarının askıya alınmasını içeren acil tedbirleri onaylaması etkili oldu. Haftanın ikinci işlem gününde ve hafta genelinde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Haftaya yükselişle başlayan kontrat günü 6.60 seviyesine yakın kapattı. Bugün itibariyle vade sonu gelen kontrattın yükselişe devam etmesi halinde 6.61 ve 6.6350 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Kontrattaki olası geri çekilmelerde ise 6.5780 ve 6.56 destek seviyeleri söz konusu.
Destekler: 6.5780 / 6.5600 / 6.5450
Dirençler: 6.6100 / 6.6350 / 6.6520

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Nisan ayı vadeli Altın kontratı, haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izledi ve günü son kapanışı olan 1634 seviyesinde noktaladı. Bir önceki hafta yaşadığı dip seviyelerinden sonra yönünü yukarı çeviren Ons Altın arka arkaya yaşadığı beş günlük yükselişin ardından geçtiğimiz Cuma günü değer kaybı ile haftayı kapatmıştı. Cuma günkü kapanışına göre haftaya ekside başlayan Nisan ayı vadeli Altın kontratı yatay bir günü geride bıraktı ve günü son kapanışı ile aynı seviyede noktaladı. Son dönemde artan volatilitesine karşı sakin bir günü geride bırakan kontratta genel yükseliş trendi devam ediyor. Bugünde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile haber akışının fiyatlamalara yön vermesini bekliyoruz. Haftanın ikinci işlem gününde virüs kaynaklı haber akışını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Sakin bir işlem gününü geride bırakan kontrat gün içerisinde 1625 seviyesindeki desteğini test etse de günün kalanında toparlanmayı başardı. Yeni günde kontratta aşağı yönlü hareketlerde 1625 ve 1617 destek seviyeleri söz konusu iken yukarı yönlü hareketlerde ise 1642 ve 1657 direnç seviyelerini takip edeceğiz.
Destekler: 1625 / 1617 / 1608
Dirençler: 1642 / 1657 / 1665

KAP HABERLERİ
ARCLK: S&P, Arçelik A.Ş.'nin kredi notunu COVID-19 etkisi nedeniyle "BB"ye indirdi ve görünümünü "negatif" olarak teyit etti.
YUNSA: 01.04.2020 tarihi itibariyle tüm üretim ve diğer faaliyetlerimizin kısmen veya tamamen durdurularak , "Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde başvuruda bulunulmasına, 01.04.2020 tarihinden itibaren Çerkezköy Fabrikalarımızdaki üretim faaliyetlerimize minimum 12 gün süreyle ara verilmesine karar verilmiştir.
VAKBN: JCR Eurasia Rating, Bankamızın Uzun Vadeli Ulusal Notu' nu "AAA (Trk)", Kısa Vadeli Ulusal Notu'nu ise "A-1+ (Trk)" olarak, görünümlerini ise ‘Stabil' olarak teyit etmiştir. Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını ülke tavanı olan ‘BBB-' olarak teyit etmiştir.
GARAN: Ülkemizdeki COVID-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle Bankamız Olağan Genel Kurulu'nun iptal edilmiştir

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş