Sabah Bülteni (Işık FX)

Veri Cephesinde Yoğun Bir Gün!
Virüs salgını sonrası Hükümetlerden ve Merkez Bankaları’ndan hamleler gelmeye devam ediyor. Salgının başlangıç noktası olan Çin’de vaka sayılarındaki artış hızı düşmesine rağmen Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz indirimlerine devam ediyor. PBOC, ters repo faiz oranında son 5 yılın en büyük indirimini yaparak, beklenmedik bir şekilde 20 baz puan aşağı çekerken, finans sistemine APİ (Açık Piyasa İşlemleri) yoluyla likidite desteği verdi. Çin tarafında ekonomik teşvikler devam ederken son zamanlarda salgının yayılma hızının artış gösterdiği Avrupa’da etkisi daha da fazla oldu. Alman hükümetinin ekonomi danışmanları yayınlamış oldukları raporda; Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın, finans krizinden bu yana görülen en sert düşüşü yaşamasını beklediklerini ifade ettiler. Bunun yanı sıra Fitch Ratings, İngiltere’nin kredi notunu ‘’AA-‘’ seviyesine düşürmesi dikkatleri çekerken bu durum güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasına neden oldu. Özellikle geçtiğimiz hafta FED ve Trump hükümetinden gelen teşvik paketleri sonrasında piyasalarda oluşan iyimser hava sonrasında Dolar varlıkları, ABD Tahvil Piyasası gibi ürünlere kaçışlar meydana geldi. ABD ve Avrupa’da yeni virüs vakaları artmaya devam ederken, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü; ABD’de virüs kaynaklı ölümlerin 200 bine tırmanabileceğini belirtti. Son dönemlerde ekonomi tarafında atılan adımların yanı sıra önümüzdeki süre zarfında da bu yönde alınacak kararlar önem teşkil etmektedir.
Diğer taraftan haftanın ilk işlem gününde takip ettiğimiz ekonomik verilere bakılacak olursa Almanya Tüketici Fiyat Endeksi rakamları aylık bazda yüzde 0.1, yıllık bazda ise yüzde 1.4 seviyesinde açıklandı. Bununla beraber ABD cephesinde açıklanan Askıdaki Konut Satışları rakamları Şubat ayında yüzde -1.0 beklentilere karşın yüzde 2.4 seviyesinde gerçekleşti. Yeni güne ise Asya tarafından Japonya Sanayi Üretimi, İşsizlik Oranı datalarının yanı sıra Çin’de açıklanan İmalat PMI rakamlarıyla başlangıç yaptık. Verilerin detayına bakıldığında ise Japonya Sanayi Üretimi Şubat ayında yüzde 0.1 beklentilere karşın yüzde 0.4 seviyesinde gerçekleşirken İşsizlik rakamları yüzde 2.4 seviyesinde açıklandı. Çin tarafında ise bir önceki ay 35.7 seviyesine kadar gerileyen İmalat PMI rakamları Mart ayında 52 seviyesinde gerçekleşti. Günün devamında ise İngiltere Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) rakamları, Almanya İşsizlik Oranı ve Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri takibimizde olacaktır. Bununla beraber ABD cephesinde Conference Board (CB) Tüketici Güveni rakamları açıklanacaktır. Ekonomik verilerin yanı sıra virüs salgınına yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamaları açısından ön planda olmaya devam edeceği için gerek vaka sayılarına yönelik haber akışları gerek ilaç veya aşı çalışmalarına yönelik açıklamalar yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD
Avrupa’da hızla yayılım gösteren virüs salgını Euro varlıkları üzerinde baskı yaratırken diğer taraftan artan risk unsurları Dolar varlıklarının güçlenmesine neden oldu. Parite tarafında ise bu durum hareketliliğin artmasına neden oldu. Şu anda 1.1000 ana destek seviyesi üzerinde bir fiyatlama hakim. Bu nokta altında kalıcılık sağlanmasıyla beraber satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir ve 1.0900 seviyeleri hedef haline gelebilir. Şayet paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde 1.1085, 1.1115, 1.1165 ve 1.1200 seviyeleri takip edilebilir. Ancak tam olarak bir toparlanma hareketinden söz edebilmek için 1.1200 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekebilir ve bu durumda 1.1300 seviyeleri hedef haline gelebilir.
USDTRY
Küresel tarafta virüs salgının yaratmış olduğu panik havası dolar varlıklarında pozitif eğilime devam etmesine neden oldu. Bu durum ise kur tarafında yukarı yönlü hareketlilikleri beraberinde getirdi. Teknik olarak 6.55 - 6.60 bandında hareketliliği devam eden kur tarafında özellikle 6.60 üzerinde kalıcılık sağlanması haline yukarı yönlü eğilim hız kazanabileceği gibi 6.7500 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak kur tarafında oluşabilecek geri çekilmelerde şayet 6.55 destek seviyesinin geçilmesiyle beraber 6.5200, 6.4800 ve 6.4500 destek seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı pozitif kapatan parite tarafında gerek ingiltere’de artan vaka sayısı gerek küresel tarafta dolar varlıklarının yeniden pozitif eğilime girmesi yeni haftaya satıcılı başlangıç yapmasına neden oldu. Teknik olarak şuanda 1.2300 ana destek seviyesini takip etmekteyiz. Bu nokta üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü eğilim ivme kazanabilir ve 1.2500 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak bu seviyenin geçilmesi haline ise aşağı tarafta 1.2265, 1.2220, 1.2185 ve 1.2140 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Rusya ile Suudi Arabistan arasında gerginliğin devam etmesine paralel olarak virüs salgınıyla beraber petrol ürünlerine olan talepte zayıflama beklentileri fiyatlamalarda baskı yaratan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Şu anda 25 dolar seviyesi üzerinde toparlanma eğiliminde olan emtia fiyatlamalarında 27 dolar direnç seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından önem teşkil etmektedir. Bu nokta üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 30 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir. Aksi takdirde değerli madende 25 dolar seviyesinin yeniden inilmesi durumunda satış yönlü işlemler ağırlık kazanabileceği gibi 24 dolar seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal fiyatlamalarında normalleşmeye dönerken şu anda 1610 seviyesi üzerinde seyri devam etmekte. Bu nokta üzerinde kalındığı sürece 1630-1650 bandına doğru bir hareket söz konusu olabilir. Bu nokta öncesinde 1620 ve 1628 direnç seviyeleri takip edilebilir. Şayet değerli madende oluşabilecek geri çekilmelerde özellikle 1600 ana destek seviyesi hareketliliğin devamlılığı açısından önemli olacaktır. 1600 destek seviyesinin geçilmesi halinde aşağı yönlü ataklar hız kazanabileceği gibi 1585 seviyeleri hedef haline gelebilir.

S&P500
Geçtiğimiz haftayı negatif kapatan endeks tarafında yeni haftaya alıcılı seyirde başlangıç yaptık. Teknik olarak şu anda 2600 direnç seviyesinin ihlal edildiğini görmekteyiz. Şayet bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanmasıyla beraber 2650, 2678, 2720 ve 2750 direnç seviyeleri takip edilebilir. Hareketliliğin devamlılığı açısından 2750 seviyeleri üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yeniden 2840 seviyelerine doğru bir hareket izlenebilir. Ancak endeks tarafında oluşabilecek yeni bir satış baskısı 2575, 2540 ve 2500 destek seviyeleri gün içinde takip edilebilir. Satış yönlü işlemlerin derinlik kazanabilmesi için 2500 destek seviyesi altında en az iki günlük kapanışlar görmemiz gerekebilir ve bu durumda 2400 seviyeleri aşağı tarafta hedef haline gelebilir.
DAX30
Küresel tarafta oluşan toparlanma hareketi DAX30 tarafında sınırlı kaldığı görülmekte. Özellikle virüs salgınının Avrupa ekonomisinde bırakabileceği hasar boyutu endişelerin artmasına neden olmaya devam ediyor. Teknik olarak şu anda 9850 destek seviyesi üzerinde bir fiyatlama hakim ve bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yukarı yönlü ataklar görülebileceği gibi 9900, 9950 ve 10000 seviyelerinin yeniden gündeme gelmesine neden olabilir. Aksi takdirde ise 9850 desteğinin aşağı yönlü geçilmesiyle beraber 9740, 9675, 9550 ve 9460 destek seviyeleri takip edilebilir.


 

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş