Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %2,2 artıda tamamladı. Bankacılık endeksinin geçen haftayı %4,7 ile güçlü bir şekilde kapatmasının etkisi hissedildi. Başka bir deyişle bankacılık endeksi BİST 100 endeksinin taşıyıcı kolonu olurken, geçen hafta BİST 30 endeksi %2,8 ve BİST Tüm endeksi haftayı %1,6 getiri ile tamamladı. Geçen hafta Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminden sonra oluşan olumlu havayı TCMB’nin sıkı duruşa ilişkin söylem değişikliği destekledi. Piyasa Merkez bankasının faiz indirimine bu yıl gideceğine kesin gözüyle bakmaya başlarken, Kasım ayına beklentiler yoğunlaşmış durumda. Bu noktada, gelecek haftanın başında açıklanacak enflasyon verisindeki aylık rakam oldukça önemli olacak. %2’nin altında, %1,5’a yaklaşan bir rakamın gelmesi halinde piyasada faiz indirim inancı daha da artabilir ve bu da Borsa endeksine alım getirebilir.
Şimdilik Borsa endeksini güçlendirebilecek önemli bir hikaye bulunmuyor. Bu hafta veri yoğun bir hafta değil ancak küresel piyasalarda Fed üyelerinin çok yoğun açıklamaları bulunuyor. Fed’in faiz indirimlerine başlaması GOP’lar için oldukça olumlu. Sermaye akımlarının gelişmiş ülkelere doğru akması, hikayemizin olmasından dolayı da bize pozitif yansıyacaktır. 2. Çeyrek bilanço döneminin gelecek hafta sonlanması ve beklentilerden daha olumlu aylık enflasyon rakamının gelmesi halinde Bist 100 endeksinin bulunduğu yerlerden güçlü tepkiler yapması beklenebilir. Kısa vadede 10200 seviyesinin üzerinde kapanışlar için önemli bir gerekçe bulunmuyor.
Piyasada paranın park ettiği para piyasası fonlarından yavaş yavaş çıkışların olması hisse fonlarına girişleri destekleyebilir ve bunun bir sonucu olarak borsaya girişler artabilir. Giriş olması halinde bunun ilk olarak bankalar ve holdinglerde hissedilmeye başlanacağı görüşündeyiz. Faiz indirimlerinin daha güçlü kanıksanması halinde ise faizi indirim döngüsünden olumlu etkilenecek hisselere girişler artabilir.
Pazartesi günü küresel piyasalarda imalat ve hizmetler sektörüne ilişkin PMI verileri açıklanacak. Bu veri Eylül ayın ilk okuma verisi olması açısından nemli. Özellikle dünyada imalat sektörüne yönelik yaşanan yavaşlamanın devam edip etmediğini anlamamız açısından önemli olacaktır. Salı günü içeride reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım verisi açıklanacak ancak fiyatlamalara bir değişim oluşturmasını beklemiyoruz. Salı günü Türkiye odaklı Fitch’in düzenlediği webinar takip edilecek. Çarşamba ham petrol stokları, Perşembe ise ABD ekonomisinin 2. Çeyrek nihai büyüme verisi, kişisel tüketim ile Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Cuma günü ise kişisel gelir ve harcama verileri ön planda olacak.
Borsa endeksi teknik olarak 10.200 seviyesi üzerine yerleşmedikçe yükseliş için hazır olmayacak. Teknik göstergelerde zaman zaman yükseliş eğilimine yönelecek hareketler izliyoruz ancak yeterli olmuyor. Yukarıda birçok eşik seviye olmasına karşın, endeksin yükseliş eğilimini başlatması açısından 10.200 seviyesi oldukça kritik. Bu hafta 10.200 seviyesi üzerinde kapanış oluşması halinde hisse pozisyonları artırılabilir.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
GARAN, THYAO, TTKOM: 50 günlük hareketli ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
AGHOL, ISCTR, KCHOL: 22 günlük hareketli ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
FROTO: Hareketli ortalamalara doğru tepki beklentisi
GLYHO, PGSUS: Güçlü teknik görünümün devamı beklentisi
BIST 100 Endeksi
BIST100 endeksi, geçen haftayı 10000 seviyesinin altında kapattı. Diğer yandan 9800 seviyesi üstünde kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Bu seviye üstünde tutunmayı başarması durumunda yukarı yönlü hareketlilik güç kazanabilir. Alımların devam etmesi durumunda 10000 seviyesi üstünde 10200 seviyesi kritik direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye üstüne atmakta başarılı olabilirse gelen tepki alımlarının kalıcı olmasını bekleriz. Öte yandan geri çekilmelerde 9800 seviyesi destek olarak izlenmeye devam edilebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 200 günlük ortalama olan 9450 seviyesi risk oluşturmaya devam ediyor.
Destekler: 9800 / 9500 / 9450
Dirençler: 10000 / 10200 / 10300
VIOP STRATEJİ - XU030 SPOT ENDEKS
BIST 30 spot endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %0,87 değer kaybederek günü 10961 puan seviyesinden kapattı. Spot endekste yeni haftada 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 11143 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gelmesi halinde 11500 seviyesine kadar yükseliş yaşanabilir. Bu nedenle spot endekste 10500 desteği altında günlük kapanış gelmediği sürece vadeli tarafta uzun pozisyonların sürdürülmesi kazanç yaratabilir. 10500 desteği altındaki günlük kapanışlar gelmesi halinde ise vadeli taraftaki uzun pozisyonların sonlandırılarak kısa pozisyonların açılması faydalı olabilir.
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.