Ankara hem gaza hem frene basıyor
ABD vadelileri ve Asya borsalarında yükseliş ile güne başlıyoruz. Fed’in faiz indirim döngüsüne güçlü bir adımla başlaması, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırmakta aceleci olmayacağı mesajını vermesi risk iştahını destekliyor.
Bu hafta piyasaların gündeminde bugün açıklanacak olan öncü PMI verileri ve Cuma günü açıklanacak PCE verisi. Fed’in bir sonraki toplantıda 50 baz puan ile mi devam edeceğini, yoksa 25 baz puanlık normal adımına mı döneceğini anlamamızda yardımcı olacaklar.
Türkiye piyasaları haftaya BDDK ve Merkez Bankası’nın adımları ile başlıyor. Ankara’nın hem gaza hem frene bastığı yeni adımları ekonomiyi yavaşlatmadan, bankaları zayıflatmadan, para politikasını sıkılaştırma çabası olarak okuyoruz.
BDDK Cuma günü aldığı kararla ihtiyaç kredisi, kredi kartları, taşıt kredileri ve konut kredilerinde sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılan risk ağırlıklarını yönetmelikle belirlenen sınırlara düşürdü.
Bu sayede bankalar sermaye yeterlik oranlarını daha az zorlayarak bireysel kredi ve konut kredisi verebilecekler. Bankalar için sınırlı pozitif bir adım olarak okuyoruz. Tam pozitif adım ilerleyen dönemde TCMB’nin kredi büyüme sınırlarını hafifletmesi veya ortadan kaldırması olur.
Merkez Bankası Cumartesi günü açıkladığı karar ile bankaların TL mevduat için munzam karşılık oranını artırırken, yabancı para mevduat için TL tesis edilen munzam oranını düşürdü. TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz uygulamasında liraya geçiş oranı uygulaması kaldırıldı. TL’ye geçiş oranına göre uygulanan azami komisyon oranı artırıldı.
Atılan adımlar, piyasalardaki likidite fazlasına karşı munzam karşılık silahının kullanılmaya devam edileceğini, ama bu yapılırken banka bilançolarına zarar verilmemeye çalışılacağını gösteriyor. Bankalar için sınırlı negatif, Türk lirası için pozitif adım olarak okuyoruz.
Toparlayalım. Ankara hem gaza hem frene basarak fazla likiditeyi çekme, liralaşmayı zorlama, ekonomiyi büyütme, enflasyonu düşürme hedeflerini eş anlı olarak yerine getirmeye çalışıyor. Düz sıkılaşma, ya da gevşeme yerine ince ayar yapmaya çalışıyor.
Atılan adımların piyasa faizlerini politika faizine yaklaştırmasını, Türk lirasını desteklemesini bekliyoruz. Bankalar için toplam etkiyi sınırlı pozitif görüyoruz. Bireysel kredilerde risk ağırlığının normalleşmesi sermaye yeterliliği son dönemde gerileyen kamı bankaları için daha pozitif olur.
Dünya borsalarının seyri ve Ankara’nın adımları Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Banka hisselerinin , Sabanı Holding ve Koç Holding’in yükselişte öncü konumda olmasını bekliyoruz. Zayıf sonuçlar açıklayan Koza grubu hisselerinde negatif tepki bekliyoruz. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 9.800 ve 10.200.
Teknik bültende öne çıkardığımız hisseler: Emlak GYO, Garanti, Halkbank, Sabancı Holding.
Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/09/23/piyasalarda-bugun-23-09-2024/?auth=on
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.isyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.