BIST Günlük Bülten (İntegral Yatırım Menkul Değerler )

Piyasa Beklentimiz
BİST100 endeksi haftayı %0,88 kayıpla kapattı. Cuma günü gelen alım dalgası borsa endeksini yukarı çekti. Buna karşın Cuma günü gelen alımların güçlü bir hacimle geldiğini söylemek zor. Bu nedenle devamının gelip gelmeyeceği konusunda net bir görüş sunmakta zor. Ancak teknik olarak 50 haftalık ortalamanın ve 200 günlük ortalamanın oldukça yakınlarından geri dönmüş olduk. Alım dalgasının sürmesi halinde geri dönüş yerimiz oldukça anlamlı olacak. Bankacılık endeksi haftayı %3,13, 30 endeks ise %0,7 satıcılı kapattı. Sektörel olarak aracı kurumlar, madencilik, metal ana, ticaret ve ulaştırma sektörleri hızlanırken, diğer sektörlerde satış baskısı sürdür. Genel yayılan bir alım olmadığını söylemek mümkün.

2. çeyrek bilanço dönemi bu hafta sona eriyor. 2. Çeyrek bilançolarda reel büyüme sağlamış şirket sayısı oldukça az. Enflasyon muhasebesine tabi olmayan şirketlerde daha güçlü bilançolar olduğunu izledik. Bilanço döneminin sona ermesiyle beklentilerin bitmesi, artık alıcıları daha güçlü gelmesine neden olabilir. Tepki yükselişlerinin devamını görebiliriz. Ancak teknik olarak yükseliş eğiliminin hız kazanması için güçlü eşiklerin aşılması şart.

Bu hafta 18 Eylül’de Fed, 19 Eylül’de ise TCMB’nin para politikası toplantıları takip edilecek. Küresel piyasaların gözü 18 Eylül Çarşamba akşamı TSİ 21:00’de gerçekleşecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi bekliyoruz. Swap tarafında piyasa beklentisinin %53’ü 50 baz puan beklentisi bulunurken, piyasanın kafası oldukça karışmış durumda. 25 baz puan bekleyen kesimin faiz kararı yaklaştıkça 50 az puanlık beklentiye yöneldiğini görüyoruz. Dolar endeksi tekrar 101 seviyesinin altına doğru yönelmiş durumda. Dolayısıyla 50 baz puanlık faizi indirim piyasa fiyatlarının içine daha çok girmiş gibi görünüyor. Ancak Fed’in piyasaya daha kademeli yaklaşacağı ve gerileyen enflasyon döngüsünü hemen zedelemek istemeyeceğini düşünüyoruz. 25 baz puan da gelse 50 baz puan da gelse sürpriz olmayacaktır. Bu toplantıda projeksiyonlar da açıklanacak dolayısıyla noktasal grafik faiz indirim patikasını anlamamız açısından önemli olacak. Muhtemelen piyasa fiyatlaması da bu taraftan gelir. Fed toplantısının bitmesiyle küresel piyasalardaki stres bitmiş olacak. Daha rahat bir ortamın oluşacağını düşünüyoruz. Fed’in faiz indirimleri bize yarar. Dolayısıyla küresel piyasalardan olumlu rüzgarlar bize de gelebilir.

19 Eylül’de ise TCMB’nin faiz kararı olacak. Politika faizinde bir değişiklik olmasını beklemiyoruz. Son enflasyon verisi beklentinin oldukça üstünde gelmişti. Dolayısıyla son enflasyon verisine bakarak yumuşak mesajlar vermesini ya da tonunda yumuşama olmasını beklemiyoruz. Şahin ve kararlı duruşun korunasını bekliyoruz. Aksi durumda piyasa bunu ters algılayabilir. Perşembe günü aynı saatte İngiltere Merkez Bankasının da faiz kararı var. Faizde bir değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Cuma günü ise Japonya Merkez Bankasının faiz kararı olacak. Bu tarafta da faizde bir değişiklik beklenmiyor ancak bu taraftan gelen mesajlar önemli olacak.

Teknik olarak borsa endeksinin önce 9800 ve daha sonra 10200 seviyeleri üzerinde tutunma sağlaması yükselişin devamı açısından önemli olacak. Teknik göstergelerde teknik dönüş açısından önemli bir sinyal bulunmuyor. Dolayısıyla güçlenmenin ve dönüş sinyalinin netleşmesi açısından önce 9800 üzerinde kapanışlara ihtiyacımız var. Endeks bu hafta bunu başarabilirse 10200 seviyesinden bahsetmemiz mümkün olacaktır. Aksi halde tekrar 9400 seviyesine doğru bir geri çekilme görmemiz mümkün olabilir.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKBNK, SISE, ULKER: Hareketli ortalamalara doğru tepki beklentisi
CCOLA, FROTO, SAHOL: 22 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
KOZAA: 50 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
GLYHO, PGSUS: Güçlü teknik görünümün devamı beklentisi

BIST 100 Endeksi
BIST100 endeksi, perşembe günü kapanışa doğru gelen tepki alımıyla toparlanma eğiliminde cuma günü fiyatlamasını sürdürdü. Tepki alımlarının kalıcı olabilmesi için 9800 seviyesi üstünde kapanışlara ihtiyaç var. Bu seviye üstünde kapanışlar gelmesi durumunda 10200 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Öte yandan bu seviyenin kırılamaması durumunda satış baskısını tekrar hissetmemiz mümkün. Aşağı yönlü hareketliliklerde 9400 seviyesi önemli destek bölgesi olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu seviyenin kırılması 9200 seviyesine doğru geri çekilmelere sebep olabilir.

Destekler: 9500 / 9400 / 9200

Dirençler: 9800 / 10000 / 10200


VIOP STRATEJİ - XU030 SPOT EDNEKS
BİST 30 spot endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kapanışa doğru hızlanan alımlarla günü %1,61 yükselişle en yüksek işlem seviyesi olan 10659 puan seviyesinden kapattı. Yeni haftada spot endekste alıcılı seyrin devam etmesi ve 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10773 seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar gelmesi halinde 11200 seviyesine kadar devam eden bir yükseliş hareketi izleyebiliriz. Bu nedenle spot endekste 22 günlük hareketli ortalama üzerinde günlük kapanışlar gelmesi halinde vadeli tarafta kısa pozisyonların sonlandırılması ve uzun pozisyonların açılması faydalı olabilir.


 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş