Bilanço analizi - Tav Havalimanları (İş Yatırım)

Beklentilerin üzerinde güçlü 1Ç24 sonuçları. TAV Havalimanları, hem bizim 5 milyon Euro tahminimizin, hem de 3 milyon Euro’luk piyasa beklentisini geride bırakarak, 1Ç23’teki 45 milyon Euro’luk net zarara kıyasla, 1Ç24’te 9 milyon Euro konsolide net kar elde etti. Kârlılıktaki göz alıcı iyileşme, temel olarak güçlü faaliyet performansına, Antalya, ATÜ ve TGS’nin güçlü performansı sayesinde gerileyen iştirak zararına, yüksek faiz geliri ile kur farkı giderlerinin olmamasıyla net finansman giderlerinin gerilemesine ve azalan vergi giderlerine (1Ç23’de 15.9 milyon Euro deprem kaynaklı vergi gideri) bağlanabilir. Şirket, tahminlerin biraz üzerinde, 1Ç24’te yıllık bazda %28 artışla 320 milyon Euro konsolide gelir elde etti. TAV Havalimanları, 1Ç24’te yıllık bazda %97’lik devasa bir artışla beklentilerin yaklaşık %40 üzerinde 86 milyon Euro konsolide FAVÖK bildirdi.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Güçlü ciro büyümesi devam ediyor. Hacim büyümesi, Paris Lounge Ağı’nın Operasyon Hizmetleri kapsamında konsolidasyonu, fiyat artışları ve Ankara’nın UFRYK12’den (IFRIC12) çıkışı, 1Ç24’de elde edilen %28’lik yıllık ciro büyümesinin başlıca etkenleri oldu. TAV Havalimanları, sıcak geçen kış mevsimi ve birçok havayolunun filo büyüme stratejilerinin de desteğiyle, 1Ç24’de yıllık bazda %27 dış hat yolcu büyümesi ve toplam yolcu trafiğinde %22 büyüme elde etti. Hem İzmir hem de Ankara Havalimanları Ajet, Pegasus ve Sun Express’in iç hat ve dış hat transfer yolcularına odaklandı. Konsolide gelirlerinde aldığı %40 aslan payı ile Havacılık bölüm gelirleri bir önceki yıla göre %23 büyüme kaydetti. Konsolide cirodaki alıkları pay bakımından Havacılık bölümünü takip eden Yer hizmetleri (%20 pay) ve Catering Hizmetleri (%10 pay) gelirleri de sırasıyla yıllık bazda %20 ve %10 artış gösterdi. Lounge ve Loyalty Card segmenti, 1Ç24’te yıllık bazda %84 ile en fazla büyüme elde eden segment olurken, konsolide gelirler içindeki payını 1Ç23’teki %6’dan 1Ç24’te %9’a yükseltti.

Nakit faaliyet giderlerindeki artış ciro büyümesinin altında gerçekleşti. Nakit faaliyet giderleri, Ankara’nın UFRYK 12’den çıkması, faaliyet kaldıracı, önceden silinen varlıkların geri kazanılması, daha düşük hizmet giderleri ve daha iyi perakende marjları sayesinde ciro artışının altında yıllık bazda %13 artışla 1Ç24’te 235 milyon Euro’ya yükseldi. Toplam nakit faaliyet giderleri içerisinde %40 ile en yüksek payı alan personel giderleri, ortalama personel sayısındaki %4’lük artışın ve ücret enflasyonun etkisiyle yıllık bazda %22 artış gösterdi. Toplam giderlerde %25 paya sahip olan akaryakıt maliyeti, Almatı Havalimanı’nda hizmet verilen uluslararası ATM sayısının artması ve jet yakıtı fiyatlarının etkisiyle yıllık bazda %6 arttı. Toplam giderlerde %13’lük bir paya sahip olan hizmetlere ilişkin nakit faaliyet giderleri, hizmet şirketlerinin artan iş hacmi ve enflasyon nedeniyle yıllık bazda %26 arttı.

Üstün marjlarla güçlü FAVÖK yaratımı. Konsolide FAVÖK 1Ç24’te neredeyse ikiye katlanarak 86 milyon Euro’ya yükseldi ve 1Ç23’teki %17,4’e kıyasla 1Ç24’te %26,8’lik marj kaydetti. Güçlü FAVÖK üretimi sayesinde faaliyetlerden elde edilen nakit akışı 1Ç23’teki negatif 109 milyon €’dan 1Ç24’te pozitif 24 milyon €’ya ulaştı. Net borç pozisyonu, 1Ç23 sonundaki 1,74 milyar Euro ve 2023 sonundaki 1,76 milyar Euro’ya kıyasla, 1Ç24 sonu itibarıyla 1,79 milyar Euro seviyesinde sabit kaldı. Şirket, 1Ç23’teki 31 milyon Euro’ya kıyasla 1Ç24’te 55 milyon Euro yatırım harcaması yaptı.

Yatırımlar planlandığı gibi devam ediyor. TAV Havalimanları, %94 ü tamamlanan Almatı Havalimanı’nın yeni terminal yatırımını 2024 yılı Haziran ayında açılması planlıyor; %77’si tamamlanan Antalya Havalimanı yatırımının ise 1Ç25’te açılmasını hedefliyor; %42’si tamamlanan Ankara Esenboğa yatırımının ise 4Ç25’te tümüyle tamamlanmasını planlıyor. Şirket, Medine Havalimanı’nın kapasitesini iki aşamada yılda 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ek yatırımlara katılacak.

Değerleme üzerindeki etki ve görünüm

2024 ve 2025 için şirket hedeflerinde değişiklik yok. TAV Yönetimi, 2024 için 1,50 milyar Euro - 1,57 milyar Euro konsolide gelir ve 430 milyon Euro - 490 milyon Euro konsolide FAVÖK hedeflerini koruyor. Şirket ayrıca 230 milyon Euro - 270 milyon Euro olan yatırım harcaması ve 2024 yılı için 3,5x-4,5 Net Borç/FAVÖK hedeflerinde değişikliğe gitmedi. Şirketin orta vadede gelirlerde %14-%18 YBB ve FAVÖK’te %14-%20 YBB hedefleri de korundu.

Hedef fiyatımızı yükseltiyor, AL tavsiyemizi koruyoruz. Bu raporla, güncellenen makro varsayımlar, başarılı 1Ç24 sonuçlarının tahminlerimize yansıtılması ve İNA’nın 3 ay ileriye taşınmasıyla TAVHL hisse başına hedef fiyatımızı önceki 208.4 TL/hisse seviyesinden 295 TL/hisse’ye yükseltiyoruz.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/04/26/sirket-raporu-tav-holding-tavhl-is-1c24-sonuclari/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Şimşek: Kayıtdışıkla mücadele eylem planı açıklamayacağız, sadece uygulama yapacağız
Şimşek: Açığın üçte ikisinden fazlası depremle ilgili harcamalardan kaynaklandı,bu tabiiki enflasyonu etkiledi
Şimşek: Bu sene harcama ayağına odaklanacağız
Şimşek: Tasarruf konusunda çalışmalarımızı belirli bir noktaya getirdik, kamuda tasarruf 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak
Şimşek: Para politikasının gecikmeli bir şekilde hatırlamak, maliye politikasında deprem etkisini gözardı etmemek lazım
Şimşek: Sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, yapısal dönüşümle enflasyonu indireceğiz
Şimşek: Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda
Şimşek: Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak
Facebookta Paylaş